Головна Новини Політика зовнішня політика Відносини Росія-ЄС: в чому причини загострення
commentss НОВИНИ Всі новини

Відносини Росія-ЄС: в чому причини загострення

Експерти пояснили холодний тон зустрічі Жозепа Борреля з міністром Сергієм Лавровим

8 лютого 2021, 13:02
Поділіться публікацією:

Глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель здійснив візит до Москви. І прийом йому там зробили вельми прохолодний. Чому Росія пішла на явне загострення, оголосивши перед візитом вирок опозиціонеру Олексію Навальному (засудили до 3,5 років), а в процесі візиту заявивши про висилку низки дипломатів за участь в "незаконних акціях" на підтримку Навального, розбиралися українські експерти.

Відносини Росія-ЄС: в чому причини загострення

Колаж "Коментарів" - автор Дмитро Романюк

"РФ і ЄС стають далі один від одного"

Голова правління Центру стратегічних досліджень Павло Жовніренко нагадує, що Жозеп Боррель — не просто глава дипломатії, а представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики та безпеки. Тобто — два в одному.

"І Росія його зустріла двома ударами — арештом Навального напередодні приїзду Борреля, а також висилкою дипломатів — в процесі візиту. У той час, як Європа намагається підтримувати діалог з РФ, незважаючи ні на що (окупацію частини Грузії, частини України, отруєння, залякування, знищення інакодумців, втручання у вибори інших країн, кібер-атаки), у Путіна — своя гра. Розуміючи, що жорсткість по відношенню до США може дорого коштувати, він продовжує гопстопити ЄС. Показати, що не має наміру змінювати свою політику. Ну і меседж для своїх виборців — "дивись, який я крутий хлопець". Підтримка іміджу, який він старанно вибудовує", — пояснює Павло Жовніренко холодний прийом, влаштований Боррелю в Москві.

Експерт нагадує, що Путін вийшов з КДБістів. які перейняли традиції радянських чекістів — працювати рука об руку з криміналом.

"І менталітет у них такий же — гопників. Мовляв, я тут господар. Я єдиний і неповторний. Хто проти — будемо розбиратися... І ось представник ЄС, який намагається говорити дипломатичною мовою, приїжджає в Москву. А йому показують, хто тут господар. Путін з ним навіть не зустрічається. Лавров на спільному брифінгу говорить жорсткі речі. Мовою чекістів і гопників — це взяти на гоп-стоп, закошмарити лоха. Показати діями, що вони тут — на своїй території, будуть робити, що хочуть. Причому роблять все явно, відкрито демонструючи, що вони господарі життя. Але при цьому пильно поглядаючи на реакцію Європи. Боррель вже досить жорстко висловився з приводу візиту, зазначивши, що РФ і ЄС стають далі один від одного. Адже те, як його прийняли в Москві — це явний плювок. У дипломатії такі речі не прийнято. Але однієї риторики мало. Важливо як поведеться Європа після візиту, а не те, що вона скаже. Росія розуміє лише мову сили. У тому числі санкцій", — підкреслює Павло Жовніренко.

"Бізнес-інтереси Європи вище демократичних цінностей"

Політолог Андрій Окара вважає, що вирок Навальному не слід розглядати в контексті візиту Борреля, який виступив з різкою критикою на адресу Кремля з цього приводу.

"Навіть якби не було візиту, вирок був би таким же, — зазначає експерт. — Висилка  дипломатів Німеччини, Швеції та Польщі — це явний дипломатичний жест, який показує, що нинішня Росія думає з приводу зовнішньої політики. Коментарі на державних телеканалах РФ носили іронічний, глузливий характер. Він свідчить про те, що для Кремля Боррель — не та фігура, яка, з якої можна вести шанобливий діалог. І взагалі діалог з ЄС зараз неможливий, судячи з такого прийому головного дипломата Євросоюзу в Москві", — зазначає Андрій Окара.

При цьому, на його думку, в РФ розуміють, що не дивлячись на справу Навального і такий прийом Борреля, Німеччина буде добудовувати "Північний потік-2".

"У Кремлі впевнені, що навіть якщо Німеччина буде щось робити в очі, кажучи, що це божа роса, це не вплине на готовність її нинішнього уряду ігнорувати всі політичні чинники СП-2. Вони й далі будуть придумувати собі виправдання, ставлячи бізнес-інтереси вище демократичних цінностей, про які так люблять розмірковувати", — резюмує політолог.

Як повідомляв портал "Коментарі", Високий представник Європейського союзу Жозеп Боррель виступив з різкою критикою на адресу Кремля з приводу винесення вироку російського опозиційного активіста Олексія Навального.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини