Головна Новини Політика зовнішня політика Вибори в США: чому Україна поспішила привітати Байдена з перемогою
commentss НОВИНИ Всі новини

Вибори в США: чому Україна поспішила привітати Байдена з перемогою

На думку експертів, у найближчому майбутньому Україні варто чекати підтримки від США

9 листопада 2020, 11:03 comments2022
Поділіться публікацією:

До оголошення офіційних результатів виборів президента США ряд українських політиків (включаючи президента) вже засипали Джо Байдена привітаннями. "Коментарі" дізналися в експертів, про що говорять подібні дії та чим вони можуть відгукнутися для вітчизняної влади.

Вибори в США: чому Україна поспішила привітати Байдена з перемогою

"Зливати" Трампа поки зарано

Доктор політичних наук, професор Ігор Піляєв думає, що нічим особливим привітання Володимира Зеленського Байдену — саме по собі — НЕ відгукнеться.

"Таке привітання цілком вписується в лінію формального нейтралітету, яку зайняла українська влада щодо американських виборів, — пояснює експерт. — Адже на сьогодні офіційно, згідно з даними підрахунку голосів в штатах, Байден набрав необхідну для перемоги квоту голосів своїх виборців. І поки американським судом не буде постановлено зворотне, діє презумпція невинуватості переможця перегонів".

Очевидно, що попереду довга і виснажлива епопея "розбору польотів" за позовами юристів Трампа в судах, впевнений Ігор Піляєв. При цьому, за його словами, головна інтрига — чию сторону займе Верховний суд, де на сьогодні ціннісно близькі Трампу традиціоналісти — в більшості.

"Деякі експерти наввипередки стали твердити про принципову зміну політичної ситуації — мовляв, Трампа вже" злили "його однопартійці — республіканці. Причому ці дані, як я розумію, черпаються з провідних американських і західноєвропейських ЗМІ. Які, як добре відомо, практично всі спочатку були налаштовані проти Трампа, на користь Демпартії і її нинішній лінії на гегемонію неоліберального глобалізму. Так само як і істеблішмент Вашингтона, Брюсселя і провідних європейських столиць (характерно, що у федеральному окрузі Колумбія Байден без жодних скандалів взяв 93% голосів, у той час, як Трамп — трохи більше 5%). Якщо це індикатори політичної ситуації, то вона принципово не змінилася ", — вважає Ігор Піляєв.

Він також підкреслює, що американський Верховний суд, м'яко скажемо, відрізняється від наших Верховного і Конституційного. За ним — 200-річна традиція і вельми міцна репутація.

"Так що "зливати" Трампа поки зарано. Він ще не сказав "свого останнього слова" в Верховному суді, де розклад голосів може бути, за наявності вагомих аргументів, на його користь. І протокольне привітання Байдену — в рамках формального нейтралітету — ще може змінитися протокольним поздоровленням його супернику", — припускає експерт.

"Як правило, першими вітають найближчі союзники"

Експерт аналітичного центру Kyivstratpro Тарас Семенюк підкреслює, що привітати новообраного президента США було завжди своєрідним змаганням: той, хто зробить це першим, відразу потрапляє в стрічки новин топових ЗМІ та під пильну увагу новообраного президента.

"І, як правило, першими вітають завжди найближчі союзники. Тому нічого дивного, що прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон був першим в привітанні. Серед перших був і президент України Володимир Зеленський. І ця ініціатива абсолютно прогнозована, оскільки таким чином глава держави дає зрозуміти, що історія "плівок Деркача" є вже історією. Хоча можна очікувати, що в коридорах політичної кулуарщини "плівки Деркача" негативно вплинуть на ставлення нового американського істеблішменту з окремими політиками в Україні", — припускає експерт.

Він також вважає, що нашій державі варто підживлювати інституційну комунікацію  і не перекладати увагу тільки на новообраного президента.

"У цьому світлі важливо зберегти та посилювати далі двопартійну підтримку України, — впевнений Тарас Семенюк. — Саме завдяки цьому консенсусу ми можемо розраховувати не тільки на військово-технічну допомогу, а й на прорив в інвестиційній сфері. Але для цього Україна повинна озвучити чіткі прагматичні цілі. Ми повинні дати зрозуміти американцям, чому Україна є саме тією країною, куди повинні йти американські інвестиції. І в цьому світі не варто обмежуватися тільки грантовими програмами для розвитку громадянського сектора".

Як раніше повідомляли "Коментарі", пес Байдена назавжди увійде в історію світової політики.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини