Головна Новини Політика зовнішня політика Великий переполох у Лондоні: як відставка Бориса Джонсона вплине на Україну
commentss НОВИНИ Всі новини

Великий переполох у Лондоні: як відставка Бориса Джонсона вплине на Україну

Наступники Джонсона можуть сконцентруватися на вирішенні економічних проблем, тоді як українське питання відійде на дальній задній план

12 липня 2022, 09:30
Поділіться публікацією:

Минулого тижня у Великій Британії вибухнула політична криза. Понад 50 високопосадовців та членів уряду Сполученого Королівства склали повноваження та змусили прем'єр-міністра Бориса Джонсона 7 червня залишити посаду лідера правлячої Консервативної партії. Він тимчасово виконуватиме обов'язки глави уряду поки що в Консервативній партії не визначатиметься з новим лідером.

Великий переполох у Лондоні: як відставка Бориса Джонсона вплине на Україну

Борис Джонсон. Фото з відкритих джерел

Джонсон вирізняється серед західних політиків не лише своєю ексцентричністю та скептичним ставленням до євроінтеграції, а й найактивнішою підтримкою України, реалістичним сприйняттям загрози, яку становить Росія для європейської безпеки. Коментарі розбиралися у причинах бойкоту, який влаштували Джонсону його однопартійці, а також спробували спрогнозувати наслідки зміни влади у Великій Британії для України.

Хто зруйнував кар'єру Джонсона?

Консерватори зажадали від Джонсона піти у відставку після п'яного бешкету, який влаштував у лондонському закладі Carlton Club його протеже – депутат парламенту Крістофер Пінчер. За словами очевидців, він чіплявся і торкався чоловіків, які там знаходилися. За іронією долі, на той момент Пінчер обіймав посаду заступника голови Консервативної партії з питань дисципліни та порядку. Британці називають цю посаду "Головний Батіг" (Chief Whip). Дуже цікава поведінка для людини, на яку за ідеєю повинні дорівнювати інші консерватори!

Як виявилося, Пінчер і раніше домагався чоловіків та спекулював своїм становищем у Консервативній партії. 2001 року політик намагався спокусити члена Консервативної партії та колишнього олімпійського весляра Алекса Сторі та обіцяв йому просування партійною лінією. Правової відповідальності за цю провину Пінчер не поніс, але правильних висновків так і не зробив. У британських ЗМІ раз у раз з'являлася інформація про те, що Пінчер до когось чіплявся або когось чіпав.

Про витівки Пінчера знайомі не з чуток ексдепутат від Лейбористської партії Том Бленконсоп, депутат від Консервативної партії Том Ворт, організатор кампаній збору коштів на благодійні акції Марк Даббс, заступник мера міста Тамворт Деніел Кук. За словами Кука, 2005 року, коли його дружина була на роботі, Пінчер прийшов до нього додому, обійняв за нескромне місце і поцікавився, чи не знайдеться у нього "доброго порно". Пінчер підтримував легалізацію одностатевих шлюбів у Великій Британії, що не властиво консерваторам. У лавах Консервативної партії завелася паршива вівця, якої вже давно треба було позбутися.

До чого тут Борис Джонсон, запитаєте ви? Зліт політичної кар'єри Пінчера припав саме на період його прем'єрства. У 2019-2022 роках він обіймав посади міністра у справах Європи та Америки (друга за значенням посада в МЗС), міністра з питань господарювання. Справа навіть не в гомосексуальності Пінчера. Сьогодні в Америці та Європі у тренді призначатимуть на відповідальні пости людей, які вважають себе "не такими, як усі". В адміністрації президента США Джо Байдена державні пости у різних відомствах обіймають понад 200 представників ЛГБТ-спільноти, а міністерство закордонних справ Німеччини у 2009-2013 роках очолював відкритий гей Гідо Вестервелле.

Політичний істеблішмент Великобританії розлютив той факт, що Джонсон усі ці роки призначав на відповідальні пости скандальної людини із сумнівною репутацією та каламутним минулим, яка ганьбить репутацію Консервативної партії. Варто зазначити, що у 2017 році Пінчер уже йшов у відставку з посади у казначействі після того, як надбанням громадськості стала історія Алекса Сторі про його домагання.

Чому Джонсона попросили піти?

Дебош у Carlton Club став останньою краплею у чаші терпіння членів Консервативної партії. На думку колишнього голови Асоціації американських кореспондентів у Лондоні Карли Адам, політичну кар'єру Джонсона занапастили не політичні помилки та стратегічні прорахунки, а такі риси його характеру, як лицемірство, спритність та надмірна скандальність. Письменник Рорі Стюарт назвав Джонсона найбільшим брехуном на посаді прем'єр-міністра за останні 30 років. Лідер опозиційної Лейбористської партії Кір Стармер вважає, що Джонсон не має почуття сорому.

Заслугами Джонсона є перемога Консервативної партії на парламентських виборах 2019 року, врегулювання кризи у відносинах з ЄС навколо Brexit, організація безпрецедентної кампанії вакцинації проти коронавірусу за своїми масштабами. Водночас прем'єр порушив локдаун, влаштувавши вечірку у своїй резиденції у листопаді 2020 року. Не сподобалися британському загалу, що Джонсон витратив на ремонт своєї квартири більше грошей, ніж передбачено його окладом. Держава платить британському прем'єру 30 тис. фунтів на рік, тоді як вартість виконаних робіт оцінюється у 112 тис. фунтів. Через скандали Джонсона Консервативна партія виступила не найкраще на останніх місцевих виборах.

Уряд Джонсона не зміг запобігти кризовим явищам в економіці. Внаслідок пандемії коронавірусу та вторгнення Росії в Україну інфляція у Великій Британії досягла 9,1% – історичного максимуму за останні 40 років. За прогнозами Міжнародного валютного фонду, 2023 року очікується зниження темпів економічного зростання в Сполученому Королівстві. Держборг п'ятої економіки світу збільшився на 2 трлн фунтів унаслідок пандемії коронавірусу.

Чи була змова проти Джонсона?

Серед користувачів мережі з'явилися чутки про те, що відставка Джонсона – справа рук Росії. Російські політики із захопленням та зловтіхою сприйняла політичну кризу у Великій Британії. Однак, дана версія є сумнівною. Відставку Джонсона з ентузіазмом сприйняли не лише в РФ, а й у ЄС, вважаючи, що без ексцентричного консерватора відносини між Лондоном та Брюсселем будуть конструктивнішими. Жодних жалю не прозвучало з Білого Дому. Потрібно враховувати, що Крістофер Пінчер перебуває під санкціями Кремля з квітня 2022 року, і йому заборонено в'їзд до Росії.

Швидше за все, Джонсона зрадили колеги з Консервативної партії, які знайшли зручну нагоду вивести свого лідера з гри, щоб потім поборотися за його місце. Вихідка Пінчера та інші скандали виглядають не настільки серйозним аргументом для відставки прем'єр-міністра. Від таких провин не застрахований жоден публічний діяч, який весь час на увазі. Окрім Бориса Джонсона, карантинні обмеження порушив його опонент, лейборист Кір Стармер, котрий пив пиво з групою однопартійців під час кампанії довиборів в окрузі Харпул у травні 2022 року.

Свої кандидатури на посаду лідера Консервативної партії висунули колишній міністр фінансів Ріші Сунак, міністр закордонних справ Ліз Трасс, міністр транспорту Грант Шеппс, міністр фінансів Надхім Захаві, генпрокурор Суелла Брейверман, екс-міністр з питань місцевого самоврядування, молоді та громад Кемі Баденоч, голова парламенту комітету з міжнародних відносин Том Тангендат, міністр торгівлі Пенні Мордо.

Політичний оглядач Сем Мередіт вважає, що консерватори почали готуватися до боротьби за посаду Джонсона за кілька тижнів до його відставки. За даними опитування YouGov, проведеного серед 716 членів Консервативної партії, 13% респондентів хотіли б бачити своїм новим лідером Пенні Мордо, 10% Ріші Сунака, 8% Ліз Трасс. Поряд із Мордо фаворитом вважався міністр оборони Бен Уоллес, але він відмовився боротися за посаду голови Консервативної партії.

Чи зміниться відносини Великої Британії та України?

Президент Володимир Зеленський висловив жаль з приводу відставки Джонсона та назвав його другом. Не дивно, адже Великобританія за роки його прем'єрства стала ключовим військово-політичним союзником України серед європейських держав. За обсягами військової допомоги Україні британці посіли друге місце після американців. Лондон зобов'язався надати Києву військову допомогу на суму 2,75 млрд. доларів. Українські військові отримали 6,5 тис. британських протитанкових гармат NLAW.

Джонсон відійшов від старих зовнішньополітичних установок: Великобританія переслала зациклюватися на особливих відносинах із США, вийшла з ЄС і почала намагатися зміцнити свій глобальний вплив, розширити присутність на зовнішніх ринках. За Джонсона основною загрозою для безпеки Сполученого Королівства була позначена Росія, а не Китай, як вважають в адміністрації Байдена. Зближення з Україною для протидії російській загрозі було закономірним. Британський прем'єр хотів перетворити Великобританію на самодостатній центр сили та запропонував створити альтернативний НАТО військово-політичний союз за участю України, Польщі, країн Балтії та Туреччини.

Як поводитимуться спадкоємці Джонсона – питання неоднозначне. Якщо члени уряду змусили Джонсона піти у відставку, то в Консервативній партії незгодні з чинним державним курсом і будуть вноситись певні корективи. Посол Великобританії у РФ Андрій Келін вважає, що Джонсон приділяє надто багато уваги геополітичній ситуації та Україні, ігноруючи економічні проблеми королівства. Наприклад, колишній міністр фінансів Великобританії Ріші Сунак не згоден із наміром Джонсона йти шляхом зниження податків, в умовах збільшення держборгу.

Наступники Джонсона можуть сконцентруватися на вирішенні економічних проблем, тоді як українське питання відійде на дальній задній план. Під питанням може бути збільшення витрат на військову допомогу Україні, оскільки в умовах кризи ці гроші стануть у нагоді всередині країни.

Виконавчий директор консалтингової компанії Eurasia Group Муджтаба Рахман навпаки вважає, що спадкоємцям Джонсона буде складно скоротити держвитрати через потребу збільшення витрат на оборону у зв'язку з загрозою з боку Росії. Рахман вважає, що після Джонсона політика Великобританії щодо України не зміниться. Лондон продовжить виступати проти будь-яких домовленостей на умовах Росії на шкоду територіальній цілісності України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини