Головна Новини Політика зовнішня політика В Узбекистані обнулили терміни президента
commentss НОВИНИ Всі новини

В Узбекистані обнулили терміни президента

За офіційними даними, 90% проголосували за обнулення термінів президента Мірзієєва

1 травня 2023, 21:42
Поділіться публікацією:

Виборці в Узбекистані, згідно з офіційними даними, переважною більшістю голосів підтримали конституційну реформу, завдяки якій президент Мірзієєв зможе залишатися при владі до 2040 року. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на Бі-бі-сі.

В Узбекистані обнулили терміни президента

Президент Узбекистану

Виборча комісія оголосила, що понад 90% виборців підтримали реформу. Поправки збільшують термін президентства з п'яти до семи років і дають змогу президенту балотуватися втретє. Зараз Шавкату Мірзієєву – 66 років, він тепер до 83 років зможе правити країною, яку очолив у 2016 році. Мірзієєв прийшов до влади після смерті першого президента Узбекистану Ісламу Карімова, який правив країною 26 років.

Чинна Конституція було прийнято 1992 року.

Серед нововведень також заборона страти.

Загалом зміни стосуються 65% Конституції. Президент стверджує, що кардинальні реформи вдосконалять управління країною і забезпечать більше прав для її мешканців, але його критики стверджують, що вони вигідні передусім Мірзієєву.

Іслам Карімов за десятиліття свого правління перетворив Узбекистан на одну з найрепресивніших країн світу. Мірзієєв зробив деякі обережні кроки до поліпшення відносин із Заходом, зокрема за нього в країні почали вітати туристів з багатих країн і відмовилися від найбільш одіозних прикладів репресій. Скасування смертної кари у новій конституції вкладається у це русло.

Тим часом, "Газпром" перекрив газ "дружній країні" Росії.

Президент Бразилії ухвалив важливе рішення для захисту довкілля.

В Україні загинув американський морпіх, який захищав Бахмут.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини