Головна Новини Політика зовнішня політика В Україні може з'явитися військова навчальна місія ЄС: необхідність та ефективність
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні може з'явитися військова навчальна місія ЄС: необхідність та ефективність

Така місія стала б висловленням солідарності з Україною на тлі триваючої військової активності Росії на кордоні

4 жовтня 2021, 09:44
Поділіться публікацією:

Європейський союз розглядає можливість створення військової консультативної та навчальної місії ЄС в Україні (EU Military Advisory and Training Mission Ukraine). Посол України в Німеччині Андрій Мельник уже звернувся із закликом до німецького уряду підтримати ідею.

В Україні може з'явитися військова навчальна місія ЄС: необхідність та ефективність

В Україні може з'явитися військова місія ЄС: необхідність та ефективність - фото з відкритих джерел

Експерти оцінили цю ідею для видання "Коментарі", а також розповіли про її переваги та ризики.

Слід враховувати, наскільки такий формат важливий для нас, з розумінням, що ряд гравців точно будуть ним незадоволені

Генерал армії України, екс-глава зовнішньої розвідки України Микола Маломуж звертає увагу, що сьогодні будь-які місії ззовні — складна модель, яка викликає різні оцінки суспільства.

"Треба, щоб ми розуміли, що це потрібний, позитивний формат для України. Щоб розуміли, до чого це призведе. Якщо призведе до зміцнення обороноздатності, вироблення якихось стандартів, надання фінансової, економічної, військової допомоги Україні, вироблення моделей протистояння зовнішнім загрозам — подібні ініціативи потрібно вітати", — вважає генерал.

При цьому, зазначає він, важливо розуміти і те, якою буде реакція ряду інших країн. Тих же США, які формують зараз інші блоки (нещодавній їхній союз із Великобританією та Австралією). Тих же Росії та Білорусі, у яких такі ініціативи точно викличуть певне роздратування.

"Тобто, слід враховувати, наскільки такий формат важливий для нас, з розумнням, що ряд гравців точно будуть ним незадоволені, — пояснює Микола Маломуж. — Поки це постановочна тема, яка може викликати як позитивні, так і негативні наслідки. Слід глибоко оцінити ситуацію, вивчити ініціативу, проаналізувати все. Поки немає повної розшифровки такої моделі, не можемо дати їй системну оцінку".

Нам важливо трансформувати оборонну політику в бік тотальної оборони

Голова правління Центру стратегічних досліджень Павло Жовніренко зазначає, що ЄС посідає досить обережну позицію щодо конфлікту України з РФ. Тому в самій назві нової ініціативи — акцент на слові "навчальна".

"Я прихильник того, що чим більше не просто контактів, а співробітництва України з ЄС та НАТО — тим краще. Незважаючи на таку м'яку назву потенційної місії, все залежить від того, як будуть працювати обидві сторони, щоб отримати реальний результат в реформуванні системи оборони України", — вважає експерт.

Він нагадує, що Україна за останні півроку прийняла дві важливі стратегії: Стратегію військової безпеки та Основи стратегії національного опору.

"У Стратегії військової безпеки вперше акцентується, що мова йде про загальну безпеку, про тотальну безпеку. Поняття "тотальна оборона" свого часу розробила Фінляндія на основі війни з Росією (СРСР). Мова про поєднання збройних сил і цивільних формувань, загонів територіальної оборони. Потім ця система тотальної оборони була прийнята Швецією, Естонією, Литвою, Латвією, Польщею. Якраз тими країнами, які поряд з Фінляндією, Румунією, Словаччиною підтримують ініціативу про військову консультативну та навчальну місії ЄС в Україні", — підкреслює Павло Жовніренко.

На його думку, якщо Україна буде використовувати досвід цих країн, щоб наповнити реальним змістом тотальну оборону, якщо нам в цьому допоможуть ті, хто реально хоче допомогти і розуміє всю небезпеку, яка виходить від Росії, це було б чудово.

"Нам важливо трансформувати оборонну політику в бік тотальної оборони, — впевнений Павло Жовніренко. — Закон про основи національного опору теж в цьому руслі просувається. Але там, на жаль, упор на централізацію, все через Київ. А в нормальній тотальній обороні — загони територіальної оборони в кожному населеному пункті автономні, нікуди не передислокуються. Це місцеві жителі, які знають місцевість, що дає ефективність. І дуже висока, в разі необхідності, швидкість розгортання такого загону територіальної оборони. Щоб утримувати до приходу основних збройних сил якісь ключові об'єкти (міст, станція, в'їзд в населений пункт і так далі)".

Для створення потужної системи ППО, а також флоту, який може стати вагомим аргументом на Чорному морі, Україні потрібна консультаційна допомога

Директор Міжнародного інституту політичної філософії Віктор Савінов акцентує, що президент Володимир Зеленський дуже чітко сформулював пріоритети України у військовій галузі — протиповітряна оборона (ППО) і флот. І якщо допомога буде в даному напрямку — це величезний плюс.

"Як система ППО, так і морські сили є високотехнологічними видами озброєнь. Хоч Україна створювала раніше одні з передових технологій в цих галузях, в цілому технологічна лінійка в Україні втрачена, — зазначає Віктор Савінов. — Тому, швидше за все, для створення потужної системи ППО, а також флоту, який може стати вагомим аргументом на Чорному морі, Україні потрібна консультаційна допомога. І Україна буде вітати будь-які дії, спрямовані на зміцнення системи ППО і розширення зон впливу нашої держави, завдяки будівництву флоту".

Раніше видання "Коментарі" писало, що ЄС планує боротися з великою корупцією в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини