Головна Новини Політика зовнішня політика "Українські" санкції ЄС проти Росії: нова загроза для Кремля
commentss НОВИНИ Всі новини

"Українські" санкції ЄС проти Росії: нова загроза для Кремля

Санкції будуть діяти як мінімум до 15 вересня

13 березня 2021, 17:16
Поділіться публікацією:

Євросоюз продовжив на пів року персональні санкції проти Росії за підрив територіальної цілісності, суверенітету і незалежності України.

"Українські" санкції ЄС проти Росії: нова загроза для Кремля

Європейський Союз (фото з відкритих джерел)

Також з'явилася інформація, що ЄС незабаром введе проти Росії і Китаю нові санкції — через порушення прав людини. Чи буде тривати списку санкцій тиск? Наскільки воно відчутно для тієї ж РФ? З цими питаннями порталу "Коментарі" допомогли розібратися експерти.

Експерт Українського інституту політики Микита Трачук підкреслює, що Росія під санкціями живе вже роками. І, схоже, вже адаптувалася до них.

"США і ЄС вводять політичні та економічні санкції проти Росії (окремих осіб і організацій) з 2012 року. Вперше — в зв'язку зі "справою Магнітського", потім в 2014-му — в зв'язку з анексією Криму і окупацією частини Донбасу. З 2016-му їх ввели за нібито поставку РФ ядерних технологій КНДР, Сирії та Ірану. Потім санкції продовжувалися і розширювалися. І за перераховані події, і за ймовірне втручання РФ у американські вибори, і в зв'язку зі "справою Скрипаль". Китай теж періодично отримує санкції від колективного Заходу. Що, втім, не заважає йому активно розвиватися, будучи однією з провідних економік світу", — підкреслює Микита Трачук.

На його думку, сама мотивація останніх санкцій (порушення прав людини) — типово європейська.

"Але давайте скажемо чесно — ці права, що, не порушуються у ЄС? Або в США? Особливо останнім часом — в зв'язку з карантинними обмеженнями ... Глобально можна говорити про чітку політику Заходу, який вважає РФ і КНР основними опонентами. І зацікавлений в їх стримуванні, в тому числі шляхом застосування санкцій. Так що санкції точно триватимуть. Часом — за справу, а часом — по інерції ", — вважає експерт.

Ведуча телеканалу ДІМ, член Ради з питань свободи слова при президенті Володимирі Зеленському, екс-заступник міністра інформполітики, радник міністра оборони (2014-2015) Тетяна Попова відзначає: "Я думаю, що Захід вже готовий до більш серйозного, ніж раніше, протистояння з РФ. І думаю, що нові санкції — будуть. Росія нашкодила у багатьох європейських країнах. "Жовті жилети" у Франції, спроби відокремити Каталонію від Іспанії — підтримка Пучдемона і проведення незаконного референдуму восени 2017 року. Фактично офіційно куплена Ле Пен у Франції. Росія провокувала і провокує розпалювання конфліктних ситуацій практично по всій Європі. І не гребує вбивствами людей на території ЄС. Для цього була задіяна група Головного управління розвідки Міноборони РФ. Проводили операції навіть в Великобританії — то ж отруєння Скрипаль ".

На думку Тетяни Попової, Європу дістала ця ситуація. І "Старий Світ", як би йому не хотілося жити тихо-мирно з РФ, змушений буде реагувати більш жорстко, ніж раніше.

"Після розвалу СРСР саме Росії дісталася найширша мережа глибоко законспірованих агентів по всьому світу. І останнім часом ця мережа занадто явно себе проявила. Те, що російська влада творить в Європі, з сусідніми країнами, всередині своєї країни (і мова не тільки про справу Навального), вже не може сприйматися в ЄС спокійно. Їм доведеться реагувати. Можливо, не всі політики в Європі хотіли б цього, але їм доведеться щось робити з РФ. Це вже ніяким чином до нормальної співпраці не може привести, хоч європейці і намагалися. Про це все частіше говорять у мене в ефірах посли західноєвропейських країн. З огляду на, що чим далі, тим більше ми дізнаємося, як РФ впливала і впливає на внутрішні процеси в Європі, це підстьобне представників ЄС голосувати за санкції проти Росії. Так що, думаю, і нові санкції за Навального можливі, і не тільки за нього", — резюмує Тетяна Попова.

Нагадаємо, США визнали українського олігарха Ігоря Коломойського причетним до корупції. Також ввели пакет санкції проти нього і його сім'ї.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини