Головна Новини Політика зовнішня політика Україна зустрічає Майю Санду: що дасть візит глави Молдови
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна зустрічає Майю Санду: що дасть візит глави Молдови

Майбутній візит глави Республіки Молдова оцінили українські політологи

11 січня 2021, 11:11
Поділіться публікацією:

На 12 січня запланований візит новообраного президента Молдови Майї Санду в Україні. Про важливість цього візиту для Києва і Кишинева, про перспективи співпраці і про подальшу долю російських "миротворців" в Придністров'ї читачам "Коментарів" розповіли українські експерти.

Україна зустрічає Майю Санду: що дасть візит глави Молдови

Колаж "Коментарів" - автор Дмитро Романюк

"Україна не має політики щодо Придністров'я"

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса прогнозує, що якісь стратегічні рішення в процесі візиту президента Молдови до Києва навряд чи будуть прийняті.

"На те є ряд причин, — пояснює він. — По-перше, політика нової влади в самій Молдові ще до кінця не сформувалася через гострий внутрішньополітичний конфлікт, який зараз виникає між прозахідною Майєю Санду і проросійськими політичними елітами. По-друге, в самій Україні виразної політики щодо Молдови немає".

Коментуючи кризу в Придністров'ї, експерт акцентує, що рішення його залежить не від нас, а від РФ, ЄС і США — трьох ключових зовнішніх гравців, які мають істотний вплив на ситуацію в Молдові.

"Думаю, що Санду не буде переконувати РФ забирати своїх військових з Придністров'я, — продовжує Ілля Куса. — Не бачу в неї готовності йти на таку конфронтацію з Москвою. Більш того — вважаю, що Санду доведеться працювати як з Росією, так і з Заходом для того, щоб зберегти внутрішньополітичну стабільність в Молдові. А саме це буде для неї початковим пріоритетом. Так що сподіватися на те, що вона стане героєм, який зможе перемогти Росію в Придністров'ї я б не став ... До того ж не зовсім зрозумілою залишається мотивація України в цьому конфлікті. Якщо Росія забере своїх миротворців з Придністров'я — до чого це призведе? Відповіді на це питання немає, тому що в України немає політики щодо Придністров'я".

"Великий сусід з подібними цілями"

Політолог, глава платформи Єдиний координаційний центр Олег Саакян вважає, що даний візит має скоріше характер знайомства Майї Саду з керівництвом України. І його основна мета — активізувати двосторонні відносини між нашими країнами.

"За попереднього президента Молдови — Ігорі Додоні — з його нарочито проросійською політикою, наші відносини були загальмовані, мінімізовані. Зараз їх можна і потрібно зміцнювати, — підкреслює експерт. — Спектр питань буде досить широким, але сконцентрований на тематиці безпеки. Зокрема — прикордонного контролю (на ділянці Україна-Придністров'я). Також піднімуть теми економіки, енергетики, потенційного співробітництва в торгових питаннях. Для Молдови Україна — це великий сусід, з яким у неї цивілізаційні і геополітичні цілі досить подібні. Але якщо політика на румунському напрямку у Санду сформована, то на українському вона поки — лише на початку шляху. Але — з хорошими перспективами і максимальним розташуванням з боку України, яке у нас демонстрували на різних рівнях — і президент, і глава МЗС".

На думку Олега Саакяна, цей візит продиктований і електоральною ситуацією всередині Молдови.

"Активізація на українському напрямку може бути позитивно сприйнята значною частиною жителів Молдови. Перш за все, соціальною базою самої Майї Санду, — підкреслює політолог. — Це важливо ще й тому, що Молдова знаходиться в процесі боротьби за дострокові парламентські вибори. Є шанс привести до влади проєвропейські сили".

Говорячи про фактор РФ в Придністров'ї, Олег Саакян висловив упевненість, що це питання буде підійматися під час візиту Санду в Україні.

"Для Санду ця тематика важлива як фактор внутрішньої політики, включаючи об'єднання проєвропейської частини електорату і політикуму. Думаю, українська сторона підтримає даний діалог. Тут у нас абсолютно очевидне збіг геополітичних інтересів. Але я не очікував би якихось проривних речей і не прогнозував серйозних змін на даному фланзі. Адже контекст істотно не змінився. Електоральний цикл в Молдові не завершився. І мотивації у РФ йти на поступки або підвищувати ставки на Придністровському напрямку немає", — констатує Олег Саакян.

Як повідомляв портал "Коментарі", протягом останніх чотирьох років Україна не підтримувала зв'язків з Молдовою. Причиною стала політика Ігоря Додона, який займав пост президента країни з 2016 року. Під час виборчої кампанії політик заявляв, що Крим належить Росії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини