Головна Новини Політика зовнішня політика Україна вводить нові санкції проти Росії: хто отримає вигоду
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна вводить нові санкції проти Росії: хто отримає вигоду

Експерти розповіли, хто виграє від введення нових санкцій проти Росії

29 січня 2021, 07:38
Поділіться публікацією:

Україна ввела нові санкції проти Росії через Крим. 13 російських авіакомпаній будуть піддані санкціям з повним припиненням транзиту ресурсів, польотів і перевезень над територією України терміном на три роки. Причина — рейси в окупований Крим. Наскільки це необхідне рішення? Чому його прийняли лише зараз? Які взагалі санкції є з двох сторін і ми від них виграємо чи програємо? Відповіді на ці питання "Коментарі" шукали разом з експертами.

Україна вводить нові санкції проти Росії: хто отримає вигоду

Санкції проти Росії. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

Стратегія щодо повернення Криму

Керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків Михайло Дяденко вважає, що нові санкції, які має затвердити Рада національної безпеки і оборони (РНБО), лягають в канву політики України щодо кримської тематики.

"Україна не може чинити інакше, — зазначає експерт. — 23 серпня, напередодні 30-річчя Незалежності, влада анонсувала широкомасштабний форум Кримської платформи, в рамках якої разом зі світовими лідерами сподіваються скоординувати додаткові зусилля для повернення Криму. Введення нових санкцій — логічно. Інакше у наших міжнародних партнерів може виникнути резонне питання: чому ми вимагаємо від них допомоги в поверненні Криму, в тому числі шляхом посилення санкцій, при цьому самі (не дивлячись на наявність відповідного закону) ігноруємо польоти російських (і не тільки) авіакомпаній на територію Криму".

Безумовно, це рішення буде розкритиковане з боку РФ, звідки вже летять відповідні реляції. Але інакше й бути не могло, вважає Михайло Дяденко.

"Неправильно міркувати" виграємо ми чи програємо від введення санкцій, — вважає експерт. — Потрібно розуміти, що це частина стратегії, яка лягає в загальну стратегію щодо повернення Криму".

Санкції з вигодою для олігархів

Політолог Андрій Мішин вважає, що нові санкції проти російських авіакомпаній діють в інтересах підприємства українського олігарха Ігоря Коломойського: МАУ — монополіста у сфері авіаперевезень.

"Санкції символічні й практичного сенсу не мають, — пояснює політолог. — Всі 13 авіакомпаній спеціалізуються на внутрішньоросійських польотах, а великі міжнародні авіакомпанії Росії успішно захищені формулою "спільні рейси". Лобістський і корупційний характер українських санкцій проти РФ цілком очевидний".

Андрій Мішин нагадує, що в січні 2016 року у зв'язку зі вступом в силу економічної частини угоди про асоціацію України з Євросоюзом, уряд РФ ввів продовольче ембарго проти ЄС і України, у відповідь на санкції європейських країн щодо Росії, що діють із серпня 2014 року.

"Під заборону підпало ввезення українського м'яса, ковбас, овочів, фруктів, молочної продукції, — перераховує експерт. — У відповідь Україна прийняла постанову "Про заборону ввезення на митну територію товарів з Росії" (вступило в силу в січні 2016 року). До списку санкцій, зокрема, потрапили м'ясо і м'ясні продукти, риба, молочні продукти, сири, кава, чай, зерно, кондитерські вироби, продукти дитячого харчування, і (зверніть увагу!) Обладнання для залізниці. "Укрзалізницю" очолював тоді Войцех Бальчун — корупціонер переслідуваний сьогодні в Польщі".

За словами політолога, російські контрсанкціі також дивують своєю спрямованістю проти бізнесу політичних опонентів кума Путіна — Мураєва, Вілкула та ін. В політиці експлуатують тему захисту прав російськомовного населення, а також — частини лояльних і компромісних до РФ "Слуг народу".

"Нові санкції свідчать ще й про провал" мирного плану "Зеленського стосовно Кремля, — упевнений Андрій Мішин. — Ініціатива перейшла до "виїзного" або "похідного" Офісу президента у вигляді української частини ТКГ. Її глава, Леонід Кравчук, заявляє, що "санкції будуть розширюватися і ставати більш різноманітними, щоб Росія відчувала, що не все прощається агресору". З точки зору ведення переговорів — це глухий кут".

Експерт підкреслює, що санкції ефективні протягом короткого часу.

"Особливо, коли санкції вводить країна з меншою економікою стосовно країни з більшою, — підкреслює Андрій Мішин. — У нашому випадку, як в анекдоті: "Хлопчик з пальчик здав кров і помер"... Тим часом, економічна, технологічна і соціальна (вакцинація) залежність України від Китаю як військово-стратегічного партнера Росії критично зростає. А значить гібридна війна з Росією, з санкціями або без, вже в короткостроковій перспективі може бути програна. Хотілося б дізнатися думку РНБО з даного питання".

Нагадаємо, Європейський союз заявив, що поки не планує вводити санкції відносно Кремля через арешт опозиціонера Олексія Навального і репресій щодо учасників протесту, але такий сценарій виключати не можна.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

тупий собачий рот

31 січня 2021, 14:54

які нах... санкції, брехуни - торгівля з рашою йде повним ходом, всі кордони відкриті, вільний в'їзд, поїзди і грузові і пасажирські на лаптєстан йдуть повним ходом, брехуни

Дан

29 січня 2021, 11:22

"Ну коли ви, рашисти, москалi та сепари почнете вже нас лякатися, га?", - В. Вятрович ))

Брат

29 січня 2021, 08:14

Точно!! Дебилы,блд


Новини