Головна Новини Політика зовнішня політика Україна відновить імпорт електроенергії з Білорусі та РФ: критичні запаси вугілля чи спланована кампанія
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна відновить імпорт електроенергії з Білорусі та РФ: критичні запаси вугілля чи спланована кампанія

Згідно з результатами торгів, НАЕК "Енергоатом" викупила право на постачання в Україну 885 із 900 можливих мегават білоруської електроенергії

28 жовтня 2021, 11:05
Поділіться публікацією:

З 1 листопада Україна, схоже, почне імпортувати електроенергію з Білорусі та Росії. Чого не робила із 2020 року.

Україна відновить імпорт електроенергії з Білорусі та РФ: критичні запаси вугілля чи спланована кампанія

Україна відновить імпорт електроенергії з Білорусі та РФ - фото з відкритих джерел

Експерти для видання "Коментарі" оцінили це рішення, розповівши, чи були у нашої держави інші варіанти і чому ми опинилися в подібній ситуації.

Це спланована кампанія з метою підсадити Україну на залежність від електроенергії з Росії та Білорусі

Володимир Омельченко, директор енергетичних програм Центру Разумкова вважає, що до необхідності імпортування російської та білоруської електроенергії нас, схоже, підводили свідомо.

"Говорити про те, що ми в такій ситуації виявилися випадково, не доводиться. Це були цілеспрямовані дії енергетичного блоку Кабміну та НКРЕКУ (Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у галузях енергетики та комунальних послуг). Протягом квітня-липня ціни на електроенергію були низькі, по суті, демпінг. Було введено т.зв. знижені прайс-кепи (зміна граничних цін електроенергію). Внаслідок цього собівартість вироблення електроенергії не покривала витрати виробників. Тому не було змоги поповнювати запаси, проводити ремонтні роботи. І надолужити втрачене, ті ж запаси вугілля, коли втрачено 4 місяці з 6, неможливо", – пояснює експерт.

До того ж приблизно з серпня виникла ще й серйозна цінова криза, дефіцит палива за зростання цін на неї, нагадує Володимир Омельченко.

"Я вважаю, що це спланована кампанія з метою підсадити Україну на залежність від електроенергії з РФ та Білорусі, – наголошує експерт. – Коли були всі можливості, щоб купувати вугілля та інші енергоресурси, свідомо було створено умови, які унеможливили це. А тепер розводять руками – у нас немає іншого виходу, як імпортувати електроенергію з Росії та Білорусі (енергетичну систему якої контролюють російські оператори)".

Запасів вугілля зараз у 4,2 рази менше, ніж мало б бути

Експерт з питань енергетики Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп називає основною причиною рішення про імпорт електроенергії – критично низькі запаси вугілля на складах компаній, що генерують.

"Запасів зараз у 4,2 рази менше, ніж мало б бути. Компанії не закупили вугілля вчасно з різних причин. Як наслідок – ресурсу внутрішньої генерації може не вистачити для того, щоби пройти з нормальним енергозабезпеченням опалювальний сезон. У ситуації, що склалася, є два варіанти: або графіки обмеження потужностей і віялові відключення, або імпорт, щоб покрити відповідні потреби", – пояснює експерт.

На думку Андріана Прокіпа, безглуздість державної політики щодо вітчизняних компаній, що генерують, призвела до створення умов, коли вони не змогли вчасно проводити ремонти і накопичувати запаси вугілля.

Розмови, істерики про те, що імпорт електроенергії якось впливає на атомну енергетику – фантазії, вигадки, перекручування фактів, політика

Голова Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко вважає, що нічого страшного не відбувається. І наголошує, що Україна імпортує мало електроенергії.

"Є статистика за 2020 рік – ми імпортували лише 0,2% електроенергії від загального обсягу споживання. Незначна кількість. Україна більше експортує електроенергії, – зазначає експерт. – Але у нас багато політики навколо цієї теми. Українська енергосистема складається із двох моделей: Бурштинського мосту (підключений до Європи) та решти (підключена до країн СНД). Щодня ми частину електроенергії постачаємо до РФ. Надлишки потім вони постачають нам. Те саме – з Білоруссю. Йде своєрідний перетік. Об'єми невеликі. Іноді буває сальто, коли ми більше віддали чи більше взяли. Інші розмови, істерики про те, що імпорт електроенергії якось впливає на атомну енергетику – фантазії, вигадки, перекручування фактів, політика".

Раніше "Коментарі" писали, що буде з тарифами на комунальні послуги в Україні у листопаді.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Субъективно о объективном

28 жовтня 2021, 11:36

Ах, как плясали и прыгали на Украине, что соскочили с российской газовой иглы. Но "Северный поток-2" показал, что без российского газа Украина не сможет получить оргазм. Вот так-то, смiлывi та непереможнi! А вы агресор, ворог... Вороги це вы, проклятi народом не лохи та його шавки.

иван

28 жовтня 2021, 11:08

Ахахахахахахахаха...!!! Покупать электричество в РОССИИ и Белоруси???!!! У АГРЕССОРА? ОПЯТЬ!!!!! Фууууу, как не кошерно. А где же "Остаточнэ прощевай?" ахахахахахахахаха


Новини