Головна Новини Політика зовнішня політика Україна відмовилась взяти участь у суді про збиття літака над Іраном – МЗС
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна відмовилась взяти участь у суді про збиття літака над Іраном – МЗС

Іран продовжує приховувати частину інформацію про інцидент

22 листопада 2021, 18:36
Поділіться публікацією:

МЗС повідомило про ситуацію, яка склалась із судом, на якому тривають слухання щодо літака, збитого взимку 2020 р.

Україна відмовилась взяти участь у суді про збиття літака над Іраном – МЗС

Двигун літака Boeing-737 рейс PS-752 - фото Вікіпедії, авторство Mehr News Agency

Посол України отримав запрошення взяти участь у роботі військового суду в Тегерані. У другому засіданні, згідно з заявою прес-служби МЗС, він не братиме участі. Саме під час другого засідання повинен зачитуватись обвинувальний акт у справі.

Суд розглядає справу збиття українського пасажирського літака МАУ рейсу PS-752. Перше засідання відбулось 21 листопада 2021 р. Відмова міністерства від участі у другому засіданні обгрунтовується тим, що іранська сторона не надала українській інформацію у повному обсязі.

Певний час істинні дані про причини авіакатастрофи іранське керівництво замовчувало. От і зараз воно не виконує у повному обсязі вимоги міжнародного законодавства. Згідно з ним, Україна надіслала запити щодо правової допомоги до відповідних органів Ірану. Однак ці запити не виконано повністю і не надано усю необхідну інформацію.

Видання "Коментарі" нагадує читачам, що авіакатастрофа сталась 8 січня 2020 р. Літак МАУ Boeing-737 злетів у аеропорту Тегерана, а вже через шість хвилин після цього – перейшов у піке і розбився. На борту було 167 пасажирів та дев'ять членів екіпажу, усі – українці та усі – загинули.

Перша версія, яку озвучили іранці, була наступна: падіння літака внаслідок загоряння двигуна. Однак вже 11 січня президент Ірану визнав, що насправді Boeing на висоті 2146 м збила ракета. 

Ракету випустив Корпус вартових Ісламської революції – військовий загін, який офіційно існує паралельно з державними збройними силами. Вона призначалась американським авіабазам, яких "вартові" намагались "покарати" за загибель іранця Касема Сулеймані. Іранського високопосадовця знищив безпілотник США 3 січня 2021 р. у місті Багдад.

Розслідування авіакатастрофи Boeing-777 рейсу MH-17, внаслідок якої загинуло 298 осіб на території України, триває у Міжнародному суді ООН. Більше про це можна дізнатись у статті видання "Коментарі" за посиланням.  



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини