Головна Новини Політика зовнішня політика Україна планує переглянути умови зернової угоди
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна планує переглянути умови зернової угоди

Україна хоче змінити умови зернової угоди, адже Росія сповільнила перевірки і таким чином створила великі черги в Чорному морі.

22 лютого 2023, 13:29
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Уряд України готує офіційне звернення до Туреччини та ООН з проханням переглянути умови зернової угоди, щоб долучити додаткові порти, а також продовжити ї на довший період. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на інформаційну агенцію Reuters.

Україна планує переглянути умови зернової угоди

Українське зерно. Фото: з відкритих джерел

Чорноморська зернова ініціатива, яка стала можлива завдяки спільній роботі України, ООН та Туреччини дозволяє здійснювати експорт зерна та інших товарів з трьох українських портів. Термін угоди, яка була продовжена в листопаді минулого року на 120 днів спливає 18 березня, тому Україна готує офіційне звернення.

"Цього тижня від нас надійде офіційна пропозиція про необхідність роботи над розширенням", — сказав заступник заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Юрій Васьков та додав, що "ми проситимемо продовжити її не на 120 днів, а хоча б на рік, тому що український і світовий аграрний ринок повинен мати можливість планувати ці обсяги (експорту) в довгостроковій перспективі".

Таким чином окрім трьох портів, які вже працюють в рамках зернової угоди, Україна планує долучити ще порти Миколаєва. Окрім того, Васьков додав, що також планується переглянути умови перевірок, адже Росія майже в два рази уповільнила свої перевірки, чим створила величезну чергу в Чорному морі.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що відомо в яку країну вивозять українське зерно з тимчасово окупованих територій.

Також "Коментарі" писав про 12 країн ЄС, які погрожують вигнати всіх зі своїх ринків, хто допомагає Росії обходити санкції.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини