Головна Новини Політика зовнішня політика Україна на других ролях: що чекає у лютому Київ на зовнішньополітичній арені
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна на других ролях: що чекає у лютому Київ на зовнішньополітичній арені

Експерти розповіли, до чого на зовнішньополітичній арені може призвести втрата суб'єктності Україною

26 січня 2022, 15:07
Поділіться публікацією:

Україна входить у лютий, коли головною темою, що обговорюється, залишається тема можливого російського вторгнення. Враховуючи всі ті ризики, які є, видання "Коментарі" поцікавилося в експертів зовнішньополітичним прогнозом для України на лютий. Чого чекати – і чому? Далі про це у нашому матеріалі.

Україна на других ролях: що чекає у лютому Київ на зовнішньополітичній арені

Колаж "Коментарі" Д.Романюк

Україна потребує активізації власної позиції, самостійної гри

Директор Інституту світової політики, політичний експерт Євген Магда впевнений, що ситуація навколо України залежатиме від російської військової активності біля наших кордонів, а також зусиль Заходу щодо стримування РФ.

"На жаль, немає причин говорити про якусь активну самостійну гру України. Для цього команді Зеленського не вистачає суб'єктності, потужності", – пояснює Євген Магда.

На його думку, у лютому продовжуватиметься процес прискореного озброєння України нашими західними союзниками.

"Не виключаю ще одного засідання у нормандському форматі – на рівні вже не радників глав держав, а керівників МЗС, – каже експерт. – Це може вплинути на ситуацію на Донеччині. Але цей вплив не буде швидким та одномоментним".

Натомість, зазначає Євген Магда, треба розуміти, що Україна потребує активізації власної позиції, самостійної гри, пошуку важелів впливу, які дозволять діяти більш ефективно на дипломатичному фронті.

"Слід займати проактивну позицію. Для цього потрібна консолідація всередині суспільства, з чим є наразі помітні об'єктивні проблеми", – резюмує Євген Магда.

Геополітичні гіганти будуть намагатися підготувати ґрунт для реалізації до кінця поточного року Мінських угод

Доктор політичних наук, професор Національного університету біоресурсів та природокористування України Валентин Якушик припускає, що у лютому не буде особливих видимих змін у геополітичній ситуації навколо України.

За словами експерта, "на поверхні" продовжуватимуться скоординовані театралізовані дії, покликані переконати світову громадськість принаймні військової напруженості та небезпеки виникнення збройного конфлікту на сході Європи, особливо на північних та східних кордонах України та на "лінії розмежування" у Луганській та Донецькій областях.

"Насправді ж, – наголошує Валентин Якушик, – геополітичні гіганти будуть намагатися підготувати ґрунт для реалізації до кінця поточного року Мінських угод у всьому їхньому обсязі. А саме – з реінтеграцією південно-східної частини українського Донбасу в Україну при наданні йому статусу, схожого на статус Гонконгу та Макао в Китайській Народній Республіці. В результаті цього президент США Джозеф Байден та президент України Володимир Зеленський зможуть повною мірою розраховувати на отримання Нобелівської премії миру. Це дасть українському президентові своєрідну міжнародну індульгенцію щодо жорстких звинувачень із боку радикальних патріотів".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Канада вслід за іншими країнами просить своїх громадян утриматися від поїздок в Україну.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини