Головна Новини Політика зовнішня політика Україна-Китай: як будуємо економічні відносини і чи бути безвізу
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна-Китай: як будуємо економічні відносини і чи бути безвізу

Експерти оцінили перспективи україно-китайських відносин в плані торгівлі, економіки і туризму

14 липня 2021, 14:36
Поділіться публікацією:

У Президента України Володимира Зеленського відбулася чергова "висока" телефонна розмова. На цей раз діалог будувався з очільником Китайської Народної Республіки (КНР) Сі Цзіньпіном. "Коментарі" попросили експертів оцінити нинішній стан українсько-китайських відносин.

Україна-Китай: як будуємо економічні відносини і чи бути безвізу

Україна може отримати безвіз із Китаєм. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

Відзначимо, що під час розмови лідерів держав українська сторона назвала Китаєм головним торговельно-економічним партнером, а також начебто домовилася про ймовірний безвізовий режим між країнами. Фахівці розповіли, які перспективи нам дає така співпраця і як на це може вплинути американо-китайське протистояння.

"Будь-який український президент неминуче звертає увагу на Китай"

Керівник "Агентства міжнародних досліджень" Ігор Соловей акцентує, що Китай — сильний гравець у світі. І розвиток відносин з ним — важлива частина зовнішньої політики будь-якої країни. Україна тут не виняток.

"Значення КНР для нашої країни підтверджують і цифри взаємної торгівлі: український експорт до Китаю і навпаки — зростає. Перевага китайської моделі співпраці — Пекін не вимагає політичних змін або реформ у країнах-партнерах. Його цікавить винятково стійкість влади, незалежно навіть від форми правління. Тому Китай спокійно працює як з європейськими демократіями (ЄС залежить від Китаю по більш як 700 категоріях товарів, деякі — критично важливі), так і з російсько-білоруськими диктаторами і навіть з африканськими вождями", — зазначає експерт.

За його словами, перевага України для Китаю: великі розміри, "неоране поле" інфраструктурних проектів, а також асоціація з ЄС (що дає доступ на європейський ринок).

"Очевидний же мінус України для китайців — наша політична мінливість і метання. Та й справді великомасштабних проектів запропонувати Китаю Україна не може, — каже Ігор Соловей. — А те, що пропонує, потім може впасти в будь-який момент: можна згадати проєкти за Януковича, а з останнього — "МоторСіч"".

Будь-який український президент неминуче звертає увагу на Китай — як додатковий (але не альтернативний) фінансовий, торговий і інвестиційний ресурс, підкреслює керівник "Агентства міжнародних досліджень". І ніхто, на його думку, не має права вимагати від Києва перестати дивитися в бік Пекіна — поки не з'явиться розумна альтернатива. Адже навіть американські ЗМІ пару років назад писали, що Україна повинна увійти в ЄС на китайські гроші, нагадує Ігор Соловей.

"А розмова Володимира Зеленського з Сі Цзіньпіном — більше протокольно-церемоніальний, він не спричинить будь-яких наслідків негайно. Це більше сигнал: старання нової влади в Києві Китай побачив, можемо починати працювати. І далі тільки від української влади залежить наскільки успішно і грамотно вони зможуть використовувати плани Китаю в інтересах розвитку нашої країни", — резюмує Ігор Соловей.

"Жодна інша країна у світі не може дати Україні, скільки може дати Китай"

Політичний експерт, дипломат Вадим Трюхан вважає позитивним сам факт того, що нарешті відбувся контакт на найвищому рівні між Україною та її торговим партнером номер один.

"Дивує лише те, що це сталося наскільки пізно, — говорить експерт. — Крім того, ще в лютому 2021 року Офіс президента анонсував азіатське турне Зеленського, в якому Пекін мав би стати першою зупинкою. Але останнім часом ця тема якось по-тихому пішла з радарів. І це сумно".

Вадим Трюхан впевнений, що перспективи розвитку двосторонніх відносин між Україною і КНР — величезні.

"Жодна інша країна у світі не може дати Україні, скільки може дати Китай. І мова не про якусь фінансову допомогу, і навіть не про дешеві кредити. Китай — це технологічний гігант і інвестор номер один у світі. І його роль ніж далі, тим більше буде зростати", — прогнозує експерт.

Також він нагадує, що в останні роки для Китаю своєрідним хабом для просування себе в Європу була Білорусь. Але цукерковий період із цією країною закінчується безславно.

"По-перше, проти Білорусі ЄС ввів безпрецедентно жорсткі економічні санкції. А по-друге, Мінськ швидкими темпами втрачає свою суверенність, ставши протекторатом Росії. Тобто, центр прийняття рішень зміщується з Мінська до Москви, — пояснює Вадим Трюхан. — Розуміючи це, китайці шукають заміну. І ми повинні скористатися шансом".

Разом із тим, підкреслює експерт, Зеленському та його команді потрібно чітко розуміти всі ті виклики, які несе з собою активізація двосторонніх відносин із Китаєм.

"Рішення Києва в цьому треку повинні бути наскільки вивіреними, щоб у наших західних партнерів не виникло жодних претензій до України, — вважає Вадим Трюхан. — За умови професійних дій, Україні під силу збудувати багаторівневі взаємовигідні стратегічні відносини з Китаєм практично в усіх галузях, починаючи від агропромислового комплексу і закінчуючи високотехнологічними галузями".

Експерт також відзначає, що Китай — не та країна, яка не помічає деталей. А тому історії а-ля "Мотор Січ" і дерибан багатомільярдного китайського кредиту Державної продовольчої зернової корпорації повинні залишитися в минулому.

"Плюс кадрова політика. Вакансію Посла України в Китаї потрібно негайно заповнити. Очолювати українське Посольство в Пекіні повинен висококласний дипломат-важкоатлет. І такі люди в Україні є", — упевнений Вадим Трюхан.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, як експерти розцінюють заяву глави фракції "Слуги народу" Давида Арахамія про схожість принципів їх партії та комуністичного режиму Китаю. Подробиці — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися, кому і за що глава КНР погрожував під час святкування сторіччя комуністичної партії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини