Головна Новини Політика зовнішня політика Україна хоче залучити Китай до переговорів з Росією: чи є у цьому сенс
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна хоче залучити Китай до переговорів з Росією: чи є у цьому сенс

Експерти пояснили, чи може Китай стати ефективним посередником між Україною та Росією

26 березня 2022, 15:01 comments1527
Поділіться публікацією:

В Офісі президента вважають важливим залучення Китаю до переговорів між Україною та Росією. На думку Михайла Подоляка, Китай як учасник переговорів може вплинути на РФ і допомогти зупинити війну, адже тільки КНР наразі здатна спілкуватися з Росією в такому форматі, щоб донести думки до російської влади. Чи ефективним буде долучення Китаю до переговорів і чи допоможе це Україні? За відповіддю "Коментарі" звернулися до експертів.

Україна хоче залучити Китай до переговорів з Росією: чи є у цьому сенс

Прапори України та Китаю - фото з відкритих джерел

Політичний консультант, політтехнолог, кандидат політичних наук Ярослав Телешун зазначає, що Китай може стати ефективним посередником у переговорному процесі між Україною та Росією. 

"Немає сумнівів у впливовості КНР як на міжнародній арені, так і у здатності вплинути на ухвалення адміністративно-управлінських рішень у РФ. Ба більше, Китай тільки наростив свій вплив з моменту запровадження санкцій проти Росії. Зокрема, поповнивши свій інвестиційний портфель за рахунок акцій окремих російських логістичних компаній", — заявив експерт.

Зовсім інше питання у тому, чи готовий Китай взяти на себе таке зобов’язання. За словами Ярослава Телешуна, з одного боку, — це можливість для Китаю посилити свої позиції на міжнародній арені, а з іншого — загроза загострити конфронтацію із США, Індією тощо — країнами, які виступають проти посилення КНР.

"Наразі офіційний Пекін демонструє готовність вийти з тіні і більш активно долучитися до вирішення питань світового порядку денного. Зокрема підтвердженням цьому можуть слугувати заяви Сі Цзіньпіна як після перемовин з Джо Байденом, так і з Борисом Джонсоном. Проте говорити про конкретну форму, зміст та роль Китаю у цьому процесі, на мою думку, дещо зарано. Та й багато що залежить від української сторони: від її здатності переконати Пекін, Вашингтон, Москву, Нью-Делі та інші центри впливу у необхідності такого посередництва та її розуміння, що отримає, а що можливо втратить Україна від такого посередництва", — зазначив експерт.

Політолог, дослідниця у сфері міжнародної політики та історії США Діана Ожерельєва зазначає, що позиція Китаю щодо врегулювання вирішення проблеми в Східній Європі залежить у першу чергу від глобального аспекту, що значно вичерпує важливість місійної ролі Китаю як посередника у врегулюванні російсько-українського конфлікту. За словами політолога, Китай змушений лавірувати від позиціонування себе як сили підтримки миру на міжнародній арені до збереження Росії як важливого партнера в протистоянні Пекіна з Вашингтоном. 

"З одного боку, 58-а Мюнхенська конференція з безпеки підтверджує бажання Китаю залишатися країною, для якої міжнародне право не є порожнім звуком, що потребує і відповідної конкретики в ставленні до воєнних злочинів путінського режиму. Водночас ми маємо розуміти, що стратегічно обумовлено китайські чиновники проводять аналогії між ширшим протистоянням Росії та НАТО та втручанням США в Індо-Тихоокеанський регіон, а від так — надають перевагу аморфним тезам щодо війни, негативному ставленню до санкцій, невизначеності в поясненні рівня потенційної участі Китаю в переговорах", — зазначає експерт.

Політолог зазначає, що прагнення Китаю мирно вплинути на перебіг російсько-українського конфлікту не матиме значної ефективності. На думку Діани Ожерельєвої, позиція Китая як посередника стане ефективною лише тоді, коли КНР визначиться остаточно в ставленні до російсько-української війни. "Збалансованість" Китаю між підтримкою відносин як з Україною, так і з Росією сприймається міжнародною спільнотою як проросійська позиція і псує імідж Китаю і відносини КНР з ЄС.

"Ми стали свідками того, як слова підтримки суверенітету й територіальної цілісності України на ділі трансформуються в голосування проти українських резолюцій в Генасамблеї ООН, посилення стратегічного партнерства з Росією, прикриваючи суперечливі рішення російською тезою про засудження "розширення НАТО на Схід"", — заявляє експерт.

Як повідомляли раніше "Коментарі", Росія назвала умови закінчення війни — Україна має стати "нормальним сусідом".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Павло

26 березня 2022, 21:41

Цікаво. Сподіваюсь на підтримку КНР


Новини