Головна Новини Політика зовнішня політика У Росії зі злітної смуги розвернули літак: що сталося
commentss НОВИНИ Всі новини

У Росії зі злітної смуги розвернули літак: що сталося

Силовики проводять обшуки в будинках опозиційних політиків, одного з яких зняли з літака

1 червня 2021, 10:40
Поділіться публікацією:

В аеропорту Пулково 31 травня під час зльоту зупинили літак, на борту якого перебував колишній виконавчий директор громадської організації "Відкрита Росія", опозиційний політик Андрій Пивоваров. Про це Пивоваров повідомив у своєму Twitter.

У Росії зі злітної смуги розвернули літак: що сталося

Олександр Пивоваров. Фото: "Радіо Свобода"

За словами Пивоварова, після того, як літак зупинили, його вивели та доставили у відділення ФСБ в Пулково. Там йому заборонили користуватися телефоном та заявили, що він у розшуку.

"Почалася метушня. Приїхав чоловік, якого називають "ініціатором розшуку", причини досі не називають. Підписують документи щоб передати мене з митної зони. Кажуть, що поїдемо до Слідчого комітету", — написав Пивоваров.

Після цього повідомлення Twitter політика почала вести його команда. До Андрія Півоварова не пускали адвоката Олену Бородіну. У прикордонному управлінні ФСБ в Пулково їй заявили, що не знімали політика з рейсу. Пивоварова відвезли до Головного слідчого управління Слідчого комітету по Санкт-Петербургу. Політику повідомили, що він затриманий в рамках кримінальної справи, порушеної 29 травня за ст. 284.1 Кримінального кодексу РФ за "здійснення діяльності небажаної організації".

Пізніше стало відомо, що Пивоварова допитали в присутності адвоката, а вночі відвезли додому, щоб провести обшуки, хоча нічні обшуки в РФ заборонені.

У Росії зі злітної смуги розвернули літак: що сталося - фото 2

Обшуки у Андрія Пивоварова. Фото: Twitter

"Ще один політв'язень в Росії сьогодні. Андрій Пивоваров, колишній лідер "Відкритої Росії", знятий ФСБ з літака, який збирався вилетіти з Санкт-Петербурга до Варшави... Путін та Лукашенко буквально — близнюки", — написав у своєму Twitter глава Фонду Бориса Нємцова за свободу Володимир Кара-Мурза.

Постанова про обшук у Пивоварова була винесена слідчим без рішення суду. Після обшуку політика вивели під конвоєм та відправили в СІЗО Санкт-Петербурга, а сьогодні вранці повинні літаком доставити в Краснодар для продовження слідства, повідомили в команді опозиціонера.

Сьогодні вранці російські силовики також прийшли з обшуком до опозиціонера Віталія Венедіктова, глави штабу Дмитра Гудкова. У всіх будинках біля дачі Гудкова силовики відключили зв'язок та не дають йому користуватися телефоном. Поліція знаходиться й біля його квартири в Москві.

"Обшук в екс-глави "Відкритої Росії" Олександра Соловйова не пов'язаний із затриманням Андрія Пивоварова. Він проходить в рамках кримінальної справи про несплату боргу за договором оренди нежитлового приміщення у 2015-2017 роках. Олександр Соловйов у статусі свідка", — повідомили в команді Пивоварова.

У січні після повернення з Німеччини до Росії заарештували опозиціонера Олексія Навального. Його засудили до 2,5 років в'язниці за політично-вмотивованим звинуваченням. Зараз політик перебуває в колонії у Володимирській області.

Нагадаємо, 23 травня після повідомлення про бомбу на борту в Мінську здійснив екстрену посадку літак авіакомпанії Ryanair. Після цього білоруські силовики заарештували журналіста Романа Протасевича і його дівчину — громадянку РФ Софію Сапегу. Європа та Україна відреагували на це авіаблокадою. На такі санкції Лукашенко поскаржився Путіну під час їх зустрічі в Сочі. Після їх переговорів та через тиждень після інциденту з літаком в Мінську ще один лайнер авіакомпанії Ryanair екстрено приземлився в Берліні через повідомлення про мінування літака.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини