Головна Новини Політика зовнішня політика У Раді хочуть "улагодити" закони через МВФ: чи отримає Україна транш
commentss НОВИНИ Всі новини

У Раді хочуть "улагодити" закони через МВФ: чи отримає Україна транш

Експерти розповіли, які перспективи і необхідність отримання траншу МВФ

6 травня 2021, 17:07
Поділіться публікацією:

Голова фракції "Слуги народу" Давид Арахамія запевняє, що до 1 червня парламент, якщо його не блокуватимуть, прийме всі необхідні закони для продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ) в рамках виділення траншу Україні на 5 млрд доларів. "Коментарі" попросили експертів оцінити цю заяву, а також перспективи і необхідність отримання траншу.

У Раді хочуть "улагодити" закони через МВФ: чи отримає Україна транш

МВФ. Фото з відкритих джерел

"Домовитися з МВФ про новий транш українській владі все ж вдасться"

Аналітик "Альпарі" Максим Пархоменко підкреслює, що проблема почалася не через відсутність законів, а через невиконання законів, які приймалися раніше для виконання програми МВФ. Або через спроби їх обійти, використовуючи юридичні маніпуляції.

"Ціноутворення газу для населення було переведено на довгострокові контракти. Невеликі компанії часто не мають можливості укладати такі контракти, а тому не можуть запропонувати конкурентних умов. Від цього програє конкуренція на ринку. За фактом ринок перейде під великих учасників. У той же час населення має можливість використовувати фіксовану ціну на рік, а й може перейти на короткостроковий контракт. В цілому, це можна вважати виходом з цієї проблеми. І тут можна ставити галочку", — зазначає Максим Пархоменко.

А ось корпоративна реформа, за його словами, так і не спрацювала.

"У її рамках уряд є акціонером держкомпаній. Рішення про менеджмент цих компаній приймає наглядова рада. Учасники до цієї ради делегуються урядом або міжнародними партнерами, в залежності від підприємства. Такий механізм дозволяє зосередитися на роботі компанії та поліпшенні її фінансових показників, а не на виконанні бюджету або інших завдань третіх осіб. Звільнення голови "Нафтогазу" Андрія Коболєва відкочує цю реформу", — підкреслює аналітик.

Відкритим залишається і питання з призначенням глави НАБУ. Голосування за голову цього відомства проходить за схожими принципами з радами директорів. Основні дебати йдуть відносного того у кого більше буде голосів — у українських чиновників або міжнародних партнерів, пояснює Максим Пархоменко.

"Якби не було цих змін, ми б за прикладом того ж Єгипту отримали підтримку від МВФ у значно стислі терміни. Вирішення цих питань технічно відкриє дорогу для програми, — вважає експерт. — Візит держсекретаря США Ентоні Блінкена може прискорити процеси узгодження. І ми бачимо, що ряд тем, в тому числі корпоративне управління, піднімався в ході візиту".

Максим Пархоменко відзначає, що США активно формують пул союзників в Європі, на сході та в тихоокеанському регіоні в рамках довгострокової боротьби з Китаєм. Для цього Штати посилюють підтримку країн партнерів. Тому він припускає, що домовитися з МВФ про новий транш української влади все ж вдасться.

"Підтримка МВФ нам все одно потрібна"

Керівник відділу аналітики компанії Forex Club Андрій Шевчишин вважає, що після вдалого розміщення Україною єврооблігацій на зовнішніх ринках, гострої потреби в кредитах МВФ, принаймні, на найближчі 2,5 місяці, немає.

"У нас є деякий перепочинок. Але співпраця з Фондом залишається вельми бажаною для нашої країни в ракурсі залучення інвесторів. Адже гарантії МВФ робить ту чи іншу державу значно привабливішою", — пояснює Андрій Шевчишин.

Він також нагадує, що у вересні Україна матиме велику виплату за зовнішнім боргом.

"І до цього моменту бажано все ж відновити співпрацю з МВФ і отримати новий транш, — підкреслює Андрій Шевчишин. — Якщо ж Україна зможе альтернативно залучити ресурс (через ті ж єврооблігації на зовнішніх ринках), гострої потреби в нових траншах не буде. Але підтримка МВФ нам все одно потрібна".

Нагадаємо, український аналітик назвав умову, за якої Україна немає сенсу брати новий кредит МВФ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення


Новини