Головна Новини Політика зовнішня політика У Грузії назвали Росію агресором та окупантом
commentss НОВИНИ Всі новини

У Грузії назвали Росію агресором та окупантом

Сьогодні виповнюється 15 років так званої п'ятиденної війни, під час якої Грузія остаточно втратила контроль над раніше частково окупованими РФ Абхазією та Південною Осетією

8 серпня 2023, 16:49
Поділіться публікацією:

Глава грузинського уряду Іраклій Гарібашвілі назвав Росію агресором, згадавши про "п'ятиденну війну", яка розпочалася в ніч із 7 на 8 серпня 2008 року в Цхінвалі. Про це, як повідомляють "Коментарі", передають агентство AFP та портал "Грузія Online".

У Грузії назвали Росію агресором та окупантом

Грузини називають свою країну Сакартвело

"Наш головний виклик — завершення цієї окупації, те, що Росія окупант і Росія була агресором, ми знали це давно і знаємо, знає весь світ", — сказав Гарібашвілі порталу "Грузія Online".

Прем'єр-міністр відвідав цвинтар Мухатгаведі у передмісті Тбілісі, де поклав вінок до могили Національного героя Грузії.

"Ми розробили правильну, мирну політику, яка має привести нашу країну до деокупації наших територій та до остаточного об'єднання", — цитує Іраклія Гарібашвілі агентство Interpressnews.

"Ми маємо повернути наші території миром, нашою правильною, розумною, прагматичною політикою", — вважає грузинський прем'єр.

Уряд Гарібашвілі критикує опозиція за проросійські настрої і відмову приєднатися до антиросійських санкцій.

Нагадаємо, що ніч із 7 на 8 серпня 2008 року, коли Грузія розпочала встановлення конституційного контролю над сепаратистською Південною Осетією, розпочався великомасштабний збройний конфлікт. Вдень 8 серпня президент Росії Дмитро Медведєв оголосив початок введення військ у зону конфлікту (при цьому окремі частини увійшли раніше). Протягом кількох діб російські війська спільно з південно-осетинськими сепаратистами витіснили грузинські війська з Південної Осетії, а також у взаємодії з абхазькими сепаратистами — з Кодорської ущелини в Абхазії, тимчасово зайнявши ряд прилеглих до конфліктних зон районів Грузії. 14 серпня 2008 року парламентом Грузії було ухвалено одноголосне (117 голосами) рішення про вихід Грузії із СНД. Вже 26 серпня Росія офіційно визнала Південну Осетію та Абхазію як незалежні держави. 2 вересня Грузія розірвала дипломатичні відносини із Росією. При цьому загальмувався процес вступу Грузії до НАТО.

Тим часом, Україна отримала потужну зброю проти російської армії.

Один із союзників таємно викупив 50 танків Leopard, щоб передати їх Києву найближчим часом.

А в МВС зробили попередження для ухилянтів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини