Головна Новини Політика зовнішня політика У ЄС готові приймати дві країни частинами
commentss НОВИНИ Всі новини

У ЄС готові приймати дві країни частинами

Грузія та Молдова можуть бути прийняті до Євросоюзу без тимчасово окупованих Придністров'я, Абхазії та Південної Осетії

24 листопада 2023, 17:32
Поділіться публікацією:

ЄС може ухвалити рішення про прийом Молдови та Грузії до свого складу частинами, тобто спершу без територій Придністров'я, Абхазії та Південної Осетії. Про це, як повідомляють "Коментарі", заявив офіційний представник МЗС Євросоюзу Петер Стано в інтерв'ю газеті "Известия".

У ЄС готові приймати дві країни частинами

ЄС зараз

"Європейське майбутнє Грузії та Молдови не може опинитися у заручниках конфліктів. Це було підтверджено на найвищому рівні ЄС. Ми продовжуємо твердо підтримувати територіальну цілісність та суверенітет Грузії та Молдови", — цитує видання свого співрозмовника.

У звіті Єврокомісії про розширення за 2023 рік, оприлюдненому 8 листопада, містяться рекомендації розпочати з Україною та Молдовою переговори про членство, а також надати Грузії статусу країни-кандидата на вступ до ЄС. Раніше, наприкінці жовтня, президент Молдови Майя Санду сказала, що припускає приєднання своєї країни до ЄС без території Придністров'я.

"Ідеальний варіант — це вступ до ЄС реінтегрованою країною, тобто правого та лівого берегів. Якщо цього не станеться, якщо це буде неможливо з тих чи інших причин, є ще варіант інтеграції до ЄС спочатку правого берега, потім лівого", — заявила політик в ефірі телеканалу Vocae Basarabiei.

Нагадаємо, що Придністров'я відокремилося від Молдови під час війни 1990-1992 років, коли проросійські сили в регіоні, а також розташована тут радянська, пізніше російська військова частина, підтримали сепаратистів. За її підсумками в регіоні було створено Придністровську молдавську республіку, не визнану на міжнародній арені. 7 вересня 2016 року вийшов Указ президента ПМР, згідно з яким ПМР розпочала процес приведення своєї законодавчої бази у відповідність до російського законодавства, з метою подальшого входження до складу Російської Федерації. З 2017 року Придністров'я використовує прапор Росії як другий державний.

Абхазія та Південна Осетія були відокремлені від Грузії за збройного сприяння Росії, їх відокремлення супроводжувалося вигнанням грузинського населення з цих автономних республік. Наразі вони перебувають під фактичним військовим контролем Росії.

Тим часом, Зеленський заявив, що провів Ставку зі складними питаннями: подробиці.

Україна може не отримати обіцяні винищувачі: що сталося.

А Арахамія пояснив, чому Росія чекає на згоду від України розпочати переговори.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини