Головна Новини Політика зовнішня політика У Джидді стартували переговори про "формулу миру" для України
commentss НОВИНИ Всі новини

У Джидді стартували переговори про "формулу миру" для України

Свою позицію щодо умов мирного врегулювання війни в Україні спробують узгодити країни глобального Півдня

5 серпня 2023, 18:00
Поділіться публікацією:

У Саудівській Аравії стартували дводенні консультації щодо мирного врегулювання війни в Україні. Про це повідомляють "Коментарі".

У Джидді стартували переговори про "формулу миру" для України

Джидда - економічна столиця Саудівського королівства

Саудівське королівство запросило в Джидду Україну, її західних союзників, а також країни, що розвиваються, і держави з економікою, що швидко розвивається — загалом, майже 40 країн, зокрема США, Великобританію, Німеччину, Китай, Бразилію, ПАР, Індонезію. Росії серед запрошених немає. Сама зустріч проходить на рівні радників із безпеки. Метою консультацій є "консолідація різних мирних планів", у тому числі від Китаю, Африки та Бразилії із планом із десяти пунктів, представленим Україною.

Україна очікує у Джідді важких, але результативних консультацій. Київ сподівається, що учасникам зустрічі вдасться домовитись про основні засади врегулювання війни, сказав глава офісу президента України Андрій Єрмак. Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Москва слідкуватиме за переговорами в Джідді. А ось офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова сказала, що у Москві консультації у Саудівській Аравії розглядають як спробу створення антиросійської коаліції.

До останнього момент інтригою залишалося, чи візьмуть у них участь країни, яких підозрювали у таємних симпатіях до Росії – Бразилія та Китай. Вони неодноразово заявляли позицію, яку в Україні вважають одним із проявів російських наративів, а саме — конфлікт в Україні вони розглядали не лише і не скільки, як війну між Росією та Україною, скільки проявом геополітичної боротьби між Західним блоком країн та їх східними супротивниками в особі РФ та її союзників.

Тим часом, Україна оголосила про військову загрозу в російських портах у Чорному морі.

Шойгу побував в Україні.

А ЗМІ дізналися план України у Саудівській Аравії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини