Головна Новини Політика зовнішня політика У Данії скасували свято, щоб поповнити оборонний бюджет
commentss НОВИНИ Всі новини

У Данії скасували свято, щоб поповнити оборонний бюджет

Скандинави зміцнюють оборону

28 лютого 2023, 23:44
Поділіться публікацією:

Парламент Данії схвалив скасування державного свята — "Великого дня молитви". Рішення у вівторок, 28 лютого, підтримали 95 депутатів, проти виступили 68. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на DW .

У Данії скасували свято, щоб поповнити оборонний бюджет

Данія готується до оборони

Захід націлений на підвищення фінансування оборонного бюджету. Додатковий робочий день має принести до держскарбниці близько трьох мільярдів датських крон (400 млн євро). Уряд має намір витратити додаткові доходи на оборонний бюджет, щоб досягти показника у два відсотки ВВП, необхідного НАТО вже в 2030 році, а не в 2033 році, як планувалося спочатку. Цей крок потрібен на тлі російського повномасштабного вторгнення в Україну.

"Не думаю, що це проблема — працювати на один день більше", — зазначає глава датського уряду Метте Фредеріксен. За її словами, влада чекає на "величезні витрати" на оборону, безпеку, охорону здоров'я та "зелені перетворення", "і немає жодного фінансового простору для маневру".

На початку лютого близько 50 000 осіб вийшли до будівлі парламенту у Копенгагені з протестом проти планів уряду.

Великий день молитви відзначається в Данії четвертої п'ятниці після Великодня, цього року він припаде на 5 травня. День став національним святом у 1686 році за наказом короля Крістіана V. Дата вважалася одним із найпопулярніших днів у році для церковних конфірмацій. Рішення парламенту Данії набуде чинності 2024 року.

Водночас у РФ оштрафували "Вікіпедію" , в США у держслужбовців вимагають видалити Tik Tok , а в Україну з Росії прийшла нова субкультура ПВК "Редан". Її учасники планували влаштувати у багатьох обласних центрах – Києві, Харкові, Івано-Франківську, Луцьку – масові бійки, але були затримані поліцією. При цьому у них вилучили ножі, кастети, газові балончики. Правоохоронці пов'язують появу та поширення ПВК "Редан" із роботою ФСБ Росії.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини