Головна Новини Політика зовнішня політика У чому проблема обміну полоненими між Україною і Донбасом - думка політолога
commentss НОВИНИ Всі новини

У чому проблема обміну полоненими між Україною і Донбасом - думка політолога

Політолог заявив про те, що Київ не надав Донецьку список осіб для обміну

22 грудня 2020, 16:06
Поділіться публікацією:

Політичний оглядач Сергій Розенбаум виступив із заявою, в якій вказав, що сторони учасники переговорів по Донбасу в Мінську не обмінялися списками військовополонених.

У чому проблема обміну полоненими між Україною і Донбасом - думка політолога

"Представники України не направляли Донецьку списки для проведення обміну утримуваних осіб. Напередодні про це знову повідомив глава української делегації в Тристоронньої контактній групі Леонід Кравчук. А сьогодні його слова були знову спростовані представником Донецька в мінській підгрупі з гуманітарних питань Дариною Морозової.

Морозова прокоментувала слова Кравчука про те, що Київ нібито ще місяць тому подав Донецьку список з 11 імен для обміну, і що передача цих осіб "повинна наблизити сторони до заключного етапу процесу обміну".

За її словами, "читаючи подібні висловлювання, складається враження, що члени української делегації живуть в якійсь своїй, паралельній і не дуже здоровою, реальності. Поясню, чому. Перше — ніяких списків для обміну від української сторони ні місяць, ні тиждень, ні день тому ми не отримували. Друге — на даний момент ми розшукуємо на території України 103 особи і регулярно направляємо нашим візаві запити з метою отримання відомостей про цих людей. Нам важливо розуміти їх статус — місце утримання, причина затримання, стан здоров'я і т.д. Тільки маючи цими даними, ми зможемо сформувати свій список людей для обміну ".

Також Морозова зазначила, що, незважаючи на численні прохання, з початку 2020 року Київ не передав Донецьку інформацію ні по одному з понад сто утримуваних осіб. І прокоментувала слова Кравчука про можливість обміну "всіх на всіх":

"До закінчення конфлікту зробити це неможливо, тому в Мінську була розроблена нова формула -" всіх встановлених на всіх встановлених ". Необхідність забезпечення заключного етапу закріплена в пункті №6 Комплексу заходів, але вона може бути реалізована тільки після виконання попередніх умов цього документа. Зокрема, мова йде про прийняття закону про амністію. Однак Україна всіляко ухиляється від виконання зобов'язань щодо реалізації Комплексу заходів. В результаті переговорний процес на Мінській майданчику сьогодні заблокований по усіх ключових напрямах, включаючи і обмін утримуваними особами ", вважає донеччанин.

"Що означають ці слова? Вони про те, що для обговорення та планування нових етапів обміну Києву необхідно завершити попередні етапи процедури, які передбачають процесуальне очищення звільнених осіб. Нам ще раз нагадали, що українська сторона не тільки не виконала ці зобов'язання щодо 50 осіб, звільнених в 2019-2020 роках, а й блокує подальшу процедуру обміну, відмовляючись від виконання Комплексу заходів. А, значить, не просто до нового року, а й взагалі в найближчому майбутньому ніякого обміну утримуваними особами ми не побачимо ", — зазначив Розенбаум.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини