Головна Новини Політика зовнішня політика Турецький фактор у російсько-українській війні: яка мета в Анкари та чи є ймовірність результативних переговорів
commentss НОВИНИ Всі новини

Турецький фактор у російсько-українській війні: яка мета в Анкари та чи є ймовірність результативних переговорів

Туреччина не приєдналася до антиросійських санкцій, а російський бізнес знаходить свій притулок від санкцій у Туреччині

12 липня 2022, 15:58
Поділіться публікацією:

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган у понеділок, 11 липня, провів телефонні розмови з президентом України Володимиром Зеленським та президентом РФ Володимиром Путіним. А у вівторок, 12 липня, турецьке Міністерство оборони повідомило, що завтра (13 липня) у Стамбулі відбудеться чотиристороння зустріч із розблокування вивезення українського зерна. У ній братимуть участь представники України, Туреччини, Росії та ООН. Експерти спеціально для видання "Коментарі" проаналізували дії офіційної Анкари як посередника у російсько-українському конфлікті.

Турецький фактор у російсько-українській війні: яка мета в Анкари та чи є ймовірність результативних переговорів

Які інтереси переслідує Туреччина у російсько-українській війні (фото з відкритих джерел)

Продуктова криза як механізм російського тиску та шантажу на світ

Експерт-міжнародник Антон Кучухідзе вважає цілком логічним, що українська сторона наполягає на тому, що РФ має припинити бойові дії та деблокувати порти. Росія ж, зазначає він, намагається використати продуктову кризу як механізм тиску та шантажу. Як в Україні, так і на весь світ. У таких умовах, наголошує він, про результативні переговори поки що говорити зарано. У сторін дуже різні позиції.

"Звичайно, Україна цінує підтримку турецької сторони. Ту посередницьку роль, яку офіційна Анкара намагається грати – розблокувати порти тощо. Це важливі питання, на необхідності вирішення яких неодноразово наголошував президент Зеленський. Він також наголошував на важливості протидії вивезенню Росією вкраденого зерна", – зазначає експерт.

Він нагадує, що з травня турецька сторона активно шукає розблокування українських портів. Навіть з'являлися повідомлення, що є певний прогрес, що запущено чотиристоронній формат (ООН, Туреччина, Україна та Росія), де обговорюється тема вивезення зерна, деблокади портів тощо.

"Але, як бачимо, результату поки що немає. Натомість є нові анонси ймовірних зустрічей, – каже Антон Кучухідзе. – Нагадаю, що минулого тижня на запит української сторони у Туреччині заблокували судно, на якому знаходилося крадене зерно. Воно йшло з тимчасово окупованого Бердянська. З твітту президента України, опублікованого за підсумками розмови з главою Туреччини, можна зробити висновок, що між офіційними Києвом та Анкарою буде вибудувано більш продуктивну комунікацію щодо відстеження походження зерна. Навряд чи на даному етапі очікується чогось більшого".

Специфічна позиція Туреччини: які інтереси переслідує Анкара

За словами експерта Національного інституту стратегічних досліджень Артема Філіпенка, позиція Туреччини залишається досить специфічною.

"Безумовно, війна Росії проти України викликає глибоке занепокоєння Анкари. Тим більше, що кожен новий місяць війни все більше впливає на безпеку та економічну ситуацію в регіоні та в самій Туреччині. З цих причин Анкара щиро прагне якнайшвидше закінчити цю війну – і задля цього всіляко намагається сприяти переговорному процесу між Україною та Росією. Але в самій Туреччині (як в еліті, так і в суспільстві) переважає погляд, що в цій війні винна не лише РФ, а й колективний Захід, насамперед США", – зазначає експерт.

Він нагадує, що Туреччина скористалася своїм правом, передбаченим конвенцією Монтре, та закрила Босфор для проходу російських військових кораблів. Чим допомогла Україні. Однак та сама Туреччина не приєдналася до антиросійських санкцій. Турецькі літаки літають до Росії, російський бізнес знаходить свій притулок від санкцій у Туреччині тощо.

"Потрібно усвідомлювати, що Туреччина, пропонуючи себе як посередник і майданчик для переговорів, переслідує, насамперед, свої національні інтереси. Дуже прагматичні інтереси, де питання цінностей та правил займають далеко не перше місце", – наголошує Артем Філіпенко.

За його словами, ці інтереси – закінчити якнайшвидше шкідливу для турецької економіки війну та підвищити статус Туреччини як регіонального гравця.

"Неприєднання до антиросійських санкцій дає можливість грати роль миротворця і працює на імідж самого Ердогана, – пояснює експерт. – Не забуваймо і про президентські вибори 2023 року, які можуть стати для Ердогана складним випробуванням".

Однак у Туреччині, — продовжує Артем Філіпенко,- не розуміють, що коріння цієї війни, справжня мета Путіна – знищення української державності.

"Перспективу світу сьогодні можуть гарантувати лише успіхи ЗСУ та готовність української нації чинити опір, – упевнений експерт. – Поки що не видно бажання російської сторони до конструктивних переговорів. Натомість рішення Путіна спростити надання російського громадянства громадянам України.свідчить про намір продовжувати йти шляхом війни. Тому навряд чи миротворчі перспективи Анкари матимуть успіх у найближчій перспективі. Але в майбутньому цілком можливо, що Туреччина зможе стати майданчиком для переговорів про мир".

Нагадаємо, що "Коментарі" інформували про те, що Росія хоче спрощено роздати свої паспорти всім українцям

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини