Головна Новини Політика зовнішня політика Експерт: Туреччина - важливий регіональний партнер для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Експерт: Туреччина - важливий регіональний партнер для України

Необхідно брати до уваги певні ризики, які супроводжують розвиток україно-турецьких відносин

15 березня 2021, 23:22
Поділіться публікацією:

Українсько-турецькі відносини стали стратегічно важливими для нашої країни після початку російської агресії. Анкара не визнає анексію Криму, підтримує територіальну цілісність України. При цьому веде військово-промислове співробітництво і з Росією, і з Україною. Що подобається не всім, але з чим доводиться миритися. Про важливість і перспективи розвитку відносин між Туреччиною і Україною виданню "Коментарі" розповів експерт з питань Близького Сходу Національного інституту стратегічних досліджень Микола Замикула.

Експерт: Туреччина - важливий регіональний партнер для України

Україна і Туреччина (фото з відкритих джерел)

"Турецька Республіка — важливий регіональний партнер для України. Поглиблення співпраці з Анкарою — природна завдання зовнішньої політики нашої країни. Тож не дивно, що це підкреслюється і в останній Стратегії національної безпеки України, затверджена у вересні 2020 р статтею 36 документа Туреччина вказана серед країн, розвиток стратегічного партнерства з якими покликане сприяти зміцненню регіональної безпеки", — зазначає експерт.

Одночасно, підкреслює він, необхідно брати до уваги певні ризики, які супроводжують розвиток україно-турецьких відносин, і безпосередньо впливають на їх перспективи.

По-перше, ми повинні чітко сприймати Туреччину як держава, що має свої геополітичні амбіції, які визначають її активність на зовнішньополітичній арені в останні роки.

"Без сумніву, пріоритет Анкари — це захист турецьких національних інтересів. Це накладає певні обмеження на співпрацю з іншими країнами. Україні не варто плекати ілюзій щодо якоїсь виняткової симпатії, яку турецька влада мають до нас — необхідно раціонально оцінювати цілі турецької політики і використовувати в свою користь збіг інтересів за певними напрямами", — пояснює Микола Замикула.

По-друге, Україна і Туреччина мають дещо відмінні погляди на проблему безпеки Чорноморського регіону.

"В умовах російської агресії, Україна зацікавлена в зміцненні позицій євроатлантичної спільноти в регіоні — в тому числі за рахунок країн, що не мають до нього безпосереднього відношення. Це має посилити південно-східний фланг НАТО і створити передумови для реального стримування РФ. У той же час Туреччина традиційно виступає проти посилення присутності зовнішніх гравців в акваторії Чорного моря. Вона дотримується концепції вирішення регіональних проблем виключно у вузькому колі прибережних держав", — акцентує експерт.

По-третє, при розвитку україно-турецького партнерства Україна повинна враховувати загострення дипломатичних відносин між Анкарою і західними партнерами.

"Сьогодні Захід має претензії до Туреччини по ряду питань, звинувачуючи турецька влада в агресивній регіональній політиці (в Лівії і Східному Середземномор'ї) і відзначаючи тенденції до авторитаризації системи державного управління Республіки. Чи не даючись в подробиці щодо обґрунтованості таких звинувачень, в будь-якому випадку необхідно приймати як факт їх наявність — і то, що вони ведуть до загострення конфронтації між Туреччиною і окремими членами євроатлантичної спільноти (в першу чергу мова йде про Францію). Це в свою чергу означає, що Київ повинен бути готовий до негативної реакції з їх боку на поглиблення співпраці з Анкарою", — попереджає Микола Замикула.

По-четверте, наявний дисбаланс в економічному потенціалі України і Туреччини несе певну загрозу нашій країні.

Експерт пояснює: "Не дивлячись на кризу національної економіки останніх років, Турецька Республіка залишається найсильнішим гравцем в системі міжнародних економічних зв'язків (її статус підтверджений членством в форматі G20). Вже зараз спостерігається тенденція формування негативної динаміки в торгівлі товарами між нашими країнами. В рамках переговорного процесу щодо формалізації економічного співробітництва доводиться брати до уваги небезпеку перетворення нашої країни на сировинний придаток для Туреччини — судячи з усього, саме це і затримує підписання довгоочікуваної Угоди про Зону вільної торгівлі".

Однак ці "підводні камені" ні в якій мірі не применшують значення Турецької Республіки в якості партнера для України, впевнений експерт. Їх потрібно просто брати до уваги при раціональній оцінці перспектив розвитку україно-турецьких відносин, які мають великий потенціал.

Важливим напрямком залишається забезпечення участі Туреччини у вирішенні проблеми деокупацію Криму.

"Кримськотатарський питання залишається першорядним для Анкари, яка виступає захисником і патроном всіх тюркських народів. Необхідно використовувати це, демонструючи особливу увагу української держави до забезпечення прав кримських татар. І в той же час звертаючи увагу на систематичні порушення їх прав російської окупаційної адміністрацією, — підкреслює Микола Замикула. — Для України важливо забезпечити активну участь Туреччини в створюваному форматі "Кримської Платформи", покликаної об'єднати міжнародні зусилля з протидії агресору. Також Туреччина може надати значну допомогу в сфері вирішення актуальних тактичних питань — наприклад, надання підтримки кримськотатарським політичним в'язням, незаконно утримуваних російською владою (з цього питання ми вже маємо позитивний досвід — роль Анкари у звільненні А. Чийгоза та І. Умерова в 2017 р )".

Також Туреччина може надати підтримку Україні і в питаннях врегулювання конфлікту на Донбасі.

"Мова йде про давно просуває ідеї проведення в регіоні миротворчої операції ООН, — пояснює експерт. — Анкара ще кілька років тому висловила попередню згоду на участь в подібній місії. Сьогодні ж така готовність може бути продиктована не просто солідарністю з Києвом, але і власне турецькими інтересами. Результати Карабахського конфлікту 2020 р виявилися позитивними для Туреччини — однак введення російських миротворців на непідконтрольні Баку азербайджанські території демонструє спроби Москви утримати за собою регіональне лідерство. В умовах складної геополітичної гри, яку Р. Т. Ердоган веде з В. Путіним, Туреччина може бути зацікавлена в симетричних діях на Сході України — як крок у відповідь, нагадування, що Анкара теж може використовувати практику миротворчості для просування своїх інтересів і сплутування планів опонента. Звичайно, реальні перспективи проведення миротворчої операції на Донбасі залишаються примарними — але навіть сам факт формального і офіційної згоди Туреччини з подібними планами може зіграти на руку Україні".

Важливим елементом українсько-турецького співробітництва залишається сфера ОПК, акцентує Микола Замикула. При цьому воно залишається взаємовигідною і розвивається з багатьох напрямків.

"Україна отримує від Туреччини сучасну техніку (БПЛА Bayraktar TB2, співпраця щодо побудови корветів для українського ВМФ) — однак і Анкара зацікавлена в українських розробках (в першу чергу мова йде про авіаційні і ракетні двигуни). Також реалізовуються спільні проекти (бойовий модуль Serdar для бронетехніки), які мають експортний потенціал", — розповідає експерт.

В цілому, на думку Миколи Замикули, на сьогоднішній день політичні контакти України і Туреччини досягли високого рівня. Про це свідчить, наприклад, поява нових форматів взаємодії (так звана "Квадрига" — зустрічі на рівні міністрів закордонних справ і оборони).

"Питання економічної взаємодії до сих по остаточно не узгоджені — проте переговори активно продовжуються. У цих умовах актуальним завданням для України стає посилення публічного присутності в Туреччині за рахунок методів культурної дипломатії і "м'якої сили". Необхідно приділити цьому напрямку першочергова увага, зміцнюючи позитивне сприйняття України в очах турецького суспільства", — резюмує експерт.

Нагадаємо, Україна закупить 5 турецьких ударних безпілотників Bayraktar. Про це під час інструкторського заняття на полігоні "Широкий лан" повідомив головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Руслан Хомчак, пише Ukrainean Military Pages.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини