Головна Новини Політика зовнішня політика Травневий саміт ЄС: що обговорюватимуть і які очікування від цієї зустрічі
commentss НОВИНИ Всі новини

Травневий саміт ЄС: що обговорюватимуть і які очікування від цієї зустрічі

Один з експертів вважає, що на саміті можуть схвалити першу частину шостого пакета нафтових санкцій, які забороняють відвантаження російської нафти через морські порти

28 травня 2022, 11:30
Поділіться публікацією:

Президент Європейської ради Шарль Мішель офіційно скликав саміт ЄС на 30-31 травня. У центрі уваги – Україна та вплив розв'язаної РФ війни, у тому числі пошук шляхів для українського експорту продовольства на тлі блокади росіянами портів, енергетичні питання. Які очікування від цього саміту? Чи можна розраховувати на реальні прориви – з того ж ембарго та розблокування портів? За відповідями на ці запитання журналісти порталу "Коментарі" звернулися до експертів.

Травневий саміт ЄС: що обговорюватимуть і які очікування від цієї зустрічі

Саміт ЄС. Фото - з відкритих джерел

"Від саміту слід очікувати схвалення першої частини шостого пакета нафтових санкцій"

Експерт Центру Разумкова, ексдиректор з інтегрованих комунікацій НАК "Нафтогаз України" Максим Білявський розмірковує так:

"На саміті розглядатимуться питання енергетичної та продовольчої безпеки країн ЄС. Для світової спільноти це взаємопов'язані напрямки, оскільки на кожному їх Росія демонструє позицію шантажу. На це слід реагувати. На мою думку, однією з відповідей має стати заборона на вихід російських танкерів через Босфор у Чорне море. Підстав для такого рішення є безліч, одна з них – питання викидів. Флот агресора порушує всі можливі норми, але на це нещодавно закривали міжнародні організації. Зараз якраз придивитися уважніше".

Крім того, експерт вважає за необхідне заборонити страхування нафти, що перевозиться російськими судами. Без цього документа, пояснює він, ніхто не акцептує навігацію, зокрема через Босфор та Дарданеллу.

"Загалом від саміту слід очікувати схвалення першої частини шостого пакета нафтових санкцій, які забороняють відвантаження російської нафти через морські порти. Водночас буде ухвалено рішення про відстрочку запровадження ембарго для Угорщини, але запроваджено умову на постачання російської нафти лише через нафтотранспортну систему України", – прогнозує Максим Білявський.

На саміті буде одразу три глобальні теми

Політичний експерт Світлана Кушнір наголошує, що з вуст європейських політиків звучить чимало обнадійливих для України заяв. Але, як завжди, європейські чиновники мають нюанси…

"Виходячи з того, що пропозиція про ембарго на нафту з Росії була подана до Євроради ще на початку травня, а до кінця цього місяця питання координації позицій всіх глав МЗС країн Євросоюзу не гармонізоване, схоже, за цей пункт не проголосують. Тим паче після більш ніж дивного пояснення голови Єврокомісії Урсули фон дер Ляйєн про те, чому не можна забороняти купувати російську нафту (а то її інші куплять). Неприємний осад залишився і після Всесвітнього економічного форуму в Давосі, де періодично звучали голоси, що з Росії нам, Україні, треба миритися шляхом відмови від частини своїх територій", – зазначає Світлана Кушнір.

На її думку, на зустрічі 30-31 травня буде одразу три глобальні теми: війна в Україні та безпека ЄС; енергетика і як утихомирити зростаючі ціни на енергоресурси через відмову від російських, після кривавого наступу на Україну; зернова тема (у тому числі – як допомогти Україні спустошити свої засіки).

"Все, що обговорюватимуть, стосується України. Будь то коридор, яким хочуть вивезти від нас зерно (а допомогти виростити новий урожай ви ніяк не хочете?). Будь то питання запуску оборонних замовлень та військової промисловості для поповнення зразками нової техніки армій країн-членів ЄС (утилізувавши свої зразки ще радянської техніки, всі кинулися за новими, а це означає – пожвавлення промислового сектору та економіки, але при цьому про те, що нові зразки оборонного та наступального озброєння потрібніші саме Україні, знову ніхто не говорить). Ну та енергетика та "зелена угода", а також позиція Угорщини щодо блокування рішення про нафтове ембарго", – пояснює Світлана Кушнір.

Вона наголошує, що заскорузлість чинуші, сліпе слідування циркулярам – яскравий приклад того, що в євросоюзному суспільстві назріла потреба у перегляді та ревізії статутів та процедур щодо ухвалення рішення.

"Від загальної згоди щодо будь-якого питання Єврорада зобов'язана перейти до процедури голосування рішення двома третинами голосів. Але ж ні, куди там! Знову киватимуть на позицію багаторічного партнера Росії – Угорщини – і думатимуть, як обійти санкції проти Росії. Саме тому не чекаю нічого проривного від цієї зустрічі, – зізналася експертка. – А нашому президенту та дипломатичному корпусу можу побажати лише сил та напору у досягненні вигідних для України цілей".

Щодо морських шляхів, то, за словами Світлана Кушнір, складно буде знайти консенсус та компроміс у цьому питанні Єврораді без участі в їхніх посиденьках Туреччини. А турецький президент Ердоган зараз "поза зоною доступу" на тлі розпочатої ним нової сирійської військової кампанії та пам'ятаючи, що в ЄС Туреччину так і не взяли, нагадує експерт.

"Входження до територіальних вод України будь-якого транспортного судна – це ще й ризик через мінне забруднення вод акваторії Чорного моря. Пускати перед зерновими баржами мінні тральщики без узгодження з позицій тієї ж Туреччини, яка й сама готова вивезти зерно від нас, не вийде. Так, бачите, як один вперед іншого наші до недавнього "щирі друзі", намагаються вивезти наш стратегічний важіль (продовольство) тиску на весь світ. А якщо так, то нам треба розумно скористатися цим важелем і знайти точку опори, як казав Архімед, і перевернути світ, – упевнена Світлана Кушнір. – Якщо комусь потрібна війна, то нам точно – ні. Отже, треба шукати вихід із неї всіма можливими засобами. Але без здачі своїх територій та суверенітету. Віримо у наші ЗСУ та дипломатію! І дотискаємо противника і брехливих союзників по всіх напрямках!"

Нагадаємо, раніше експерти висловили порталу "Коментарі" свої думки щодо того, що журналісту Бутусову заборонили відвідувати військові частини на передовій.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини