Головна Новини Політика зовнішня політика Транзит газу після 2024: чи підпишуть Україна з РФ новий контракт
commentss НОВИНИ Всі новини

Транзит газу після 2024: чи підпишуть Україна з РФ новий контракт

Нинішній п'ятирічний контракт між РФ і Україною розрахований до кінця 2024 року. Що робити нашій державі далі, порталу "Коментарі" розповіли експерти

22 липня 2021, 18:50
Поділіться публікацією:

Російська Федерація готова обговорювати продовження транзиту газу через Україну, заявив прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков.

Транзит газу після 2024: чи підпишуть Україна з РФ новий контракт

Транзит газу після 2024: чи підпишуть Україна з РФ новий контракт. Фото з відкритих джерел

Нинішній п'ятирічний контракт, нагадаємо, розрахований до кінця 2024 року. Згідно з його умовами, мінімально гарантоване прокачування від Газпрому — 65 млрд кубометрів газу в перший рік (2020 й) і по 40 млрд на наступні чотири. При цьому, навіть не прокачуючи потрібний обсяг, Газпром повинен за нього заплатити.

Які шанси на підписання нового контракту, враховуючи все більш реальний запуск "Північного потоку-2" (ПП-2)? Які там можуть бути умови? Якщо не підпишеться контракт на транзит і постачання газу з Росії, що робити Україні? Щоб розібратися в цих питаннях, видання "Коментарі" звернулося за допомогою до експертів.

У Росії й України немає інших варіантів, крім як підписати новий газовий контракт

Директор Міжнародного інституту політичної філософії Віктор Савінов вважає, що у Росії та України немає інших варіантів, крім як підписати новий газовий контракт.

"Гарантією збереження газотранспортної системи (ГТС) України є збільшення споживання газу в європейських країнах. Щоб забезпечити повний обсяг споживання газу в Європі, не досить прокачувати його тільки газопроводами в обхід України. Близько 40-50 млрд кубів потрібно прокачувати через нашу ГТС. Що відповідає її приблизному завантаженню наразі", — пояснює Віктор Савінов.

Він також зазначає, що у зимові місяці пропускна здатність "Північного потоку-2" і подібних газопроводів не достатня. Тому необхідно заповнювати підземні газові сховища (ПГС).

"В Європі існують ПГС, які за обсягом більші, ніж ті, що суміщені з ГТС на території України. Але логістика прокачування газу, особливо в східну і центральну Європу, вимагає додаткових вкладень, щоб використовувати сховища, які знаходяться поза територією України. У критично зимові місяці тільки наявність 15-20 млрд кубометрів газу в ПСГ ГТС України може забезпечити необхідний обсяг газу для забезпечення потреб європейських країн. А відповідно — виконання Росією своїх зобов'язань як країни-постачальника", — підкреслює Віктор Савінов.

За його словами, така схема є гарантією для збереження транзиту через Україну, про що і говорять президент США Байден та канцлер ФРН Меркель, вважаючи, що це зрозуміло апріорі.

"Однак в Україні після того, як ПП-2 став майже доконаним фактом, вибухнула справжня паніка з тієї причини, що в нашій країні фактор зобов'язань РФ у відношенні до країн ЄС не враховується, — каже Віктор Савінов. — Це викликало різке невдоволення керівників США і ЄС, які називають інформацію про відсутність гарантій на підписання нових газових угод між Україною і РФ дезінформацією. Особливо гостро реагують США, вказуючи, що якщо істерика в українських ЗМІ не припиниться, це може негативно позначитися на дружніх відносинах між Україною і Штатами".

Україні давно потрібно було вибудовувати європейський хаб

Економічний і політичний експерт Тарас Загородній вважає, що у росіян немає мотивації продовжувати контракт на транзит газу через Україну.

"Не для того вони будували "Північний потік" і не тільки його. Теоретично можуть обіцяти, що завгодно. Але на практиці, навіть якщо переговори будуть, вони перетворяться в затягнутий процес, а висунуті умови будуть абсолютно знущальними. Нам запропонують або качати газ практично безкоштовно, або в обсягах, нижче рентабельності нашої ГТС. Тому ці переговори нічим не закінчаться", — прогнозує Тарас Загородній.

На його думку, Україні давно потрібно було вибудовувати європейський хаб, щоб російський газ купувався на нашому східному кордоні (кордон з РФ), а не на західному, як зараз.

"Тим більше, що є можливості сховищ, туди можна було закачувати газ для подальшого продажу. Створювати ринок, як намагається зараз Німеччина, — пояснює експерт. — Що робити зараз? Намагатися все ж стати газовим хабом. Залучати до цього зацікавлених зарубіжних партнерів. Активізувати переговори про постачання газу з Близького Сходу. З тими ж турками домовлятися про створення терміналу, в Одесі, наприклад. Ну і, звичайно, збільшувати власний видобуток. Втім, є ще шанси "дотиснути" ситуацію, щоб ПП-2 газ не пішов. Але це питання наших лобістських можливостей".

Раніше портал "Коментарі" писав, що США і Німеччина домовилися щодо "Північного потоку-2".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

иван

23 липня 2021, 06:38

Что за нафиг? Заключать сделки с агрессором?! Это так низко!! Не правда ли?


Новини