Головна Новини Політика зовнішня політика Таллінн закликає ЄС інвестувати у боєприпаси для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Таллінн закликає ЄС інвестувати у боєприпаси для України

Естонія пропонує державам-членам блоку витратити близько 4 мільярдів євро (4,3 мільярда доларів) для спільної закупівлі мільйона боєприпасів для України.

17 лютого 2023, 10:22
Поділіться публікацією:

Про це пише "Bloomberg". На сьогодні Росія за один день стріляє в Україну такою ж кількістю боєприпасів, яку Європа може виробити за місяць. Тож Європейський Союз терміново потребує збільшення свого оборонно-промислового потенціалу, щоб допомогти українській армії витримати боротьбу, йдеться у запропонованому Таллінном документі, надісланому країнам-членам, з яким ознайомилося видання.

Таллінн закликає ЄС інвестувати у боєприпаси для України

Прапор Естонії.


Зазначається, що блок має докласти надзвичайних зусиль для швидкого прийняття рішень і реалізації ініціативи вже у 2023 році. Запропонований план дозволить європейській промисловості збільшити свої потужності в сім разів і протягом наступних шести місяців виробляти один мільйон 155-мм снарядів, про які просив Київ. Додаткові чотири мільярди євро на спільне придбання боєприпасів можуть бути використані в існуючому Європейському фонді миру ЄС, який зараз використовується для відшкодування державам їхньої військової підтримки Україні, сказано в документі. 


Як пише Bloomberg, нині, протистояти широкомасштабному вторгненню рф, Україна використовує в середньому від 60 тисяч до 210 тисяч боєприпасів на місяць. У той же час європейська оборонна промисловість здатна  виробляти лише 25 тисяч снарядів за той самий проміжок часу, тоді як Росія випускає близько 20-60 тисяч снарядів на день.


Раніше ми запросили експертів прокоментувати рішення уряду продавати російські активи в Україні на відкритих аукціонах. За словами економіста Андрія Новака, ідея сама по собі правильна, але для неї потрібен вдалий час, адже вартість усіх активів на території держави, де відбувається війна, мінімальна. Потребу в конфіскації майна рф ніхто не ставить під сумнів, каже економіст Дмитро Яблоновський. Інше питання — що з ним робити. Держава може або якимось чином його зберігати, використовувати, але виникає питання: чи держава ефективний власник? Крім того, вона вже має більше 3,5 тисяч підприємств. Друга альтернатива — продати це майно. Остання альтернатива правильна, це потрібно робити на конкурентних засадах, через аукціони, зауважив Яблоновський.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини