Головна Новини Політика зовнішня політика Сюжет CNN про "справу вагнерівців": кому вигідно розхитувати ситуацію
commentss НОВИНИ Всі новини

Сюжет CNN про "справу вагнерівців": кому вигідно розхитувати ситуацію

Розслідування «справи вагнерівців» ще в минулому році анонсував болгарський журналіст, головний розслідувач Bellingcat Хрісто Грозєв

9 вересня 2021, 11:53
Поділіться публікацією:

Тема "вагнергейту" знову набирає обертів після виходу матеріалу американського телеканалу CNN , в якому повідомляється, що це нібито була ретельно продумана спецоперація з боку України, яка проводилася з відома і за імовірної підтримки США.

Сюжет CNN про "справу вагнерівців": кому вигідно розхитувати ситуацію

Сюжет CNN про "справу вагнерівців" - Колаж "Коментарі" Д. Романюк

Чому тему знову почали "качати" зараз? Хто і проти кого грає? До чого це все може призвести? Відповіді на ці питання видання "Коментарі" шукало разом з експертами.

Вигідно згадувати цю ситуацію тільки одній державі — Великобританії і її службі зовнішньополітичної розвідки, відомої як МІ-6

Експерт з питань сектора оборони і безпеки, полковник СБУ у відставці Олег Стариков зазначає, що в ситуації є політичний та оперативний складник.

"Політична базується на питанні — кому вигідно? Українській владі точно не вигідно, щоб ця тема зараз порушувалась і розбурхувала розуми. Як не вигідно підіймати шум навколо "справи вагнерівців" Росії або Республіці Білорусь. Немає резону затівати галас і американцям. Їм вистачає головного болю у ситуації з Афганістаном. І всі карти лягають так, що вигідно згадувати цю ситуацію тільки одній державі — Великобританії і її службі зовнішньополітичної розвідки, відомої як МІ-6. Те ж Bellingcat (інтернет-видання, що спеціалізується на журналістських розслідуваннях; готує його і щодо "вагнергейту"), як кажуть, підконтрольне МІ-6", — зазначає експерт.

На його думку, розгойдування теми зриву спецоперації щодо вагнерівців почалася знову з метою тиску на українську владу — для вирішення якихось своїх геополітичних цілей.

"Судячи з усього, США у своїй геополітиці обрали головним союзником ФРН. Щоб розв'язувати питання зміцнення євроатлантичної спільноти, стабілізації відносин з ЄС тощо. Великобританія — теж важливий союзник. Але не настільки важливий, як Німеччина. Особливо після того, як англійці пішли з ЄС і почали вести самостійну геополітичну гру. Іноді на противагу США. Ще важливий момент. Рік тому, під час візиту до Великобританії, наш президент із незрозумілих причин їздив і до офісу МІ-6 в Лондоні. Не пригадаю, щоб глава будь-якої іншої держави здійснював подібний візит, — зазначає Олег Стариков. — Характерно і те, що тема "справи вагнерівців" спливла незабаром після візиту Зеленського в Вашингтон. За підсумками ряду зустрічей, США підтвердили, що Україна є найважливішим для них геополітичним партнером. І це, можливо, викликало ревнощі окремих країн".

Коментуючи оперативну площину того, що відбувається, експерт запевнив: про те, хто планував операцію, повинен був її здійснювати і так далі — ми дізнаємося лише років за 50.

"Решта — домисли. Зараз всі заяви всіх зацікавлених сторін, про які я сказав вище, будуть носити більше політичний характер, ніж оперативний, — вважає Олег Стариков. — Українській стороні важливо не помилитися.  Це той самий випадок, коли краще жувати, ніж говорити. Будь-які заяви, зроблені в ракурсі операції вагнерівців з боку Офісу президента, посадових осіб, радників, консультантів — будуть трактуватися проти України. Тому владі краще спокійно, виважено мовчати".

Публікація новини щодо "вагнергейту" може мати характер міни уповільненої дії, щоб підривати відносно стійкі відносини США та України

Кандидат політичних наук, політичний експерт Дмитро Гаврилюк впевнений: головний гіпотетичний результат, який може очікувати владу Зеленського, якщо в розслідування стосовно "вагнергейту" увірує Білий дім, — це затяжний період охолодження у відносинах України та США.

"Інший наслідок того, що відбувається — Зеленський і Ко почнуть генерувати різноманітні (не-) адекватні варіанти своєї непричетності. Або виправдовувати свою управлінську неспроможність в частині деструктивного впливу на роботу спецслужб", — зазначає Дмитро Гаврилюк.

На його думку, ажіотаж навколо "вагнергейту" не призведе в Україні до "масових заворушень", від яких дуже ніяково Зеленському.

"Адже результати спецоперації українських спецслужб не так актуальні для пересічних українців, як для тих же учасників АТО-ООС, — пояснює експерт. — На жаль, у нас дуже багато є носіями ідеї "какая разница"... Сама ж публікація новини щодо "вагнергейту" на лояльному свого часу до експрезидента Трампа медіа може носити характер міни уповільненої дії, щоб підривати відносно стійкі відносини США і України".

Нагадаємо, що 29 липня 2020 року білоруськими правоохоронними органами було затримано 33 людини, деякі з них були представниками приватної військової компанії "Вагнера". Більшість з них воювали на Донбасі на стороні "ДНР" і "ЛНР", деякі були колишніми громадянами України.

У серпні затримані були повернуті Російській Федерації, хоч Україна подавала запит на їхню екстрадицію.

Пізніше в ряді ЗМІ з'явилася інформація про те, що СБУ і ГУР Міноборони нібито готували спецоперацію із затримання членів ПВК "Вагнера", але після доповіді президенту Володимира Зеленського та голові його Офісу Андрію Єрмаку стався "витік інформації".

Розслідування щодо "справи вагнерівців" ще торік анонсував болгарський журналіст, головний розслідувач Bellingcat Хрісто Грозєв. Але терміни виходу фільму раз у раз зсуваються.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Гражданин

9 вересня 2021, 11:07

Кому выгодно?! Штаты, Британия, Эфиопия??? Мне и другим гражданам страны Украина выгодно, чтобы виновные понесли наказание!


Новини