Головна Новини Політика зовнішня політика Страх, що РФ розвернеться на Захід: який потенціал підтримки Росії Китаєм в обхід санкцій
commentss НОВИНИ Всі новини

Страх, що РФ розвернеться на Захід: який потенціал підтримки Росії Китаєм в обхід санкцій

Китай боїться, що росія розвернеться на Захід після путіна.

2 березня 2023, 14:56
Поділіться публікацією:

В американській розвідці вважають, що Пекін розглядає можливість надання Росії зброї для війни проти України. Окрім того, раніше США ухвалили рішення ввести санкції проти китайських компаній та осіб, які пов’язані з діяльністю ПВК Вагнер. Чи є потенціал для збільшення Китаєм підтримки росії у війні проти Україні в обхід санкцій? Про це “Коментарі” запитали експертів-політологів. 

Страх, що РФ розвернеться на Захід: який потенціал підтримки Росії Китаєм в обхід санкцій

Політолог Володимир Цибулько каже, що КНР підтримує режим Путіна фінансуючи російський експорт. 

“Представники росії самі нареєстрували в Китаї компаній, і все виглядає, що це не позиція уряду, а китайського бізнесу. По-друге, закупівля основних товарів російського експорту, аби підтримати торговельний баланс рф. Цим, власне, Пекін і займався. Що хто б не казав, Китай на демпінгу заробляє. Але на мою думку, Пекін у такий спосіб ще й підтримував персонально путіна", — пояснює політолог.

І додає: Китай боїться, що росія розвернеться на Захід після путіна. 

“КНР треба максимально утримувати в орбіті авторитарних режимів”, — зауважив Цибулько. 

Політолог Андрій Золотарьов наголошує: санкційний тиск поки що не перекрив допомогу рф. 

"Ми бачимо ситуацію з російською нафтою: з’явився дуже великий флот супер-танкерів, які зайнялися перемішуванням російської нафти — підсанкційної з непідсанкційною", — пояснює фахівець.

Разом з тим, Пекін менше від будь-кого зацікавлений підпасти під вторинні санкції. 

"Якщо ми подивимося на обсяг товарообігу між США та КНР, то побачимо 800-900 млрд доларів щорічно. З росією, яка фактично перетворилася на ресурсну базу Пекіну, 140 — 150 млрд, якщо додати товарообіг з ЄС, то це більше, ніж 1,5 трлн. Кому продаватиме Китай свої гаджети, одяг, посуд? Тому Китай зацікавлений у послабленні геополітичного впливу колективного Заходу, США, але в його інтересах, щоб з економікою там усе було гаразд, щоб було кому купувати те, що виробляють у Китаї", — каже він. 

Тому, швидше за все, на відкриту підтримку зброєю, боєприпасами, КНР не піде, але може це робити завдяки сателітам.

“Якщо боєприпаси будуть постачатися з КНДР — один зі шляхів. Як кажуть деякі експерти, “Вагнер” частково отримував боєприпаси північнокорейського виробництва. Тобто на потужні підтримку Пекін не піде. Але може якось допомагати технологіями, окремими зразками озброєння — через другі-треті руки", — припустив Золотарьов. 




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини