Головна Новини Політика зовнішня політика Стаття Путіна: який посил повинна почути Україна і які можуть бути наслідки
commentss НОВИНИ Всі новини

Стаття Путіна: який посил повинна почути Україна і які можуть бути наслідки

«Коментарі» розбиралися, які посили Володимир Путін приготував для України в своїй статті

13 липня 2021, 14:45
Поділіться публікацією:

Президент РФ Володимир Путін написав статтю "Про історичну єдність росіян і українців". На сайті Кремля виклали увечері 12 липня не тільки російськомовну, а й україномовну версію.

Стаття Путіна: який посил повинна почути Україна і які можуть бути наслідки

Які посили Володимир Путін приготував для України у своїй статті

Що означають тези, закладені Путіним до статті? Навіщо це робиться? Які можуть бути наслідки? Відповіді на ці питання "Коментарі" шукали разом з експертами.

Послання Путіна Україні

Політичний аналітик, доктор історичних наук Олена Галкіна зазначає, що 4/5 статті Путіна, які дуже схожі на виклад радянських шкільних підручників історії з вкрапленням канонічних образів сучасної російської спецпропаганди.

"Сподіваюся незабаром побачити аналітичну роботу Інституту національної пам'яті або інших профільних інституцій, присвячену деконструкції даного тексту з позицій сучасної історичної науки, яка пішла далеко за горизонт від (пост) радянських уявлень про етнос і нації, в основі яких брошура Сталіна про національне питання початку ХХ в. Що стосується маніпуляцій і фейків, то подібні тексти вже давно стали предметом спеціальних досліджень багатьох аналітичних центрів ", — підкреслює Олена Галкіна.

За її словами, структурно і якісно близький текст Путін публікував близько року тому — про Другу Світову.

"Також майже весь він являє собою радянський хрестоматійний наратив, і лише в останніх абзацах висувається пропозиція зібратися" ядерної п'ятіркою "Радбезу ООН. Нагадаю, що ініціатива не була підтримана іншими країнами, незважаючи на багато більш сприятливу для Кремля обстановку, — зазначає експерт. — Пожаліємо нещасних російських вчителів і школярів, які тепер, мабуть, змушені будуть це проходити на уроках історії, і перейдемо до короткого аналізу останніх сторінок тексту, намагаючись відповісти на класичні питання: яке послання, кому адресовано і чому саме зараз? "

Послання, на думку Олени Галікной, мабуть, таке: підкоріться, або Україна буде зруйнована. А поки віддайте нам Донбас і припиніть інтегруватися в НАТО, і ми, може бути, почекаємо з руйнуванням, якщо будете себе добре вести.

Експерт вважає, що це випливає з таких тез статті:

— Зараз Україна — це проект "анти-Росія", автори якого — західні, тримається цей "проект" виключно "під протекторатом, контролем з боку західних держав", здійснюється "пряме зовнішнє управління", "військове" освоєння "території України, розгортання інфраструктури НАТО ";

— "всю українську державність, як ми розуміємо, пропонується надалі будувати виключно на цій ідеї. Ненависть і озлоблення — і світова історія це не раз доводила — вельми хитке підставу для суверенітету, чревате багатьма серйозними ризиками і важкими наслідками ";

— "ми ніколи не допустимо, щоб наші історичні території і живуть там близьких для нас людей використовували проти Росії. А тим, хто зробить таку спробу, хочу сказати, що таким чином вони зруйнують свою країну ";

— "Росія відкрита для діалогу з Україною (...) Але нам важливо розуміти, що партнер відстоює свої національні інтереси, а не обслуговує чужі, не є знаряддям в чиїхось руках для боротьби з нами";

— "Переконаний, що справжня суверенність України можлива саме в партнерстві з Росією";

— "Києву Донбас просто не потрібен".

Аналітик припускає, що послання адресоване, насамперед, українському президенту Зеленському. І навряд чи випадково з'явилося під час його візиту до Німеччини і безпосередньо перед зустріччю з канцлером Меркель, а також на тлі підготовки візиту президента України в США.

"Починаючи з" держперевороту "," погромів "," нової Хатині "і закінчуючи звинуваченнями Зеленського у" брехня "і свідомо неприйнятним для України пропозицією безпосередньо говорити з" ДНР "і" ЛНР "про" особливий статус Донбасу ", лексика статті, звернена до президента України, сама по собі не має до діалогу. Швидше, мета залишилася колишньою, як і під час весняного загострення біля кордону, — деморалізувати Зеленського, налякати його, змусити знизити активність переговорів з країнами НАТО — і не перешкоджати інформаційно і дипломатично організації голосування на окупованих територіях на виборах в Держдуму РФ у вересні. Навесні не вийшло, ефект швидше був зворотний ", — резюмує Олена Галкіна.

Ініціативи Росії щодо України

Експерт Українського інституту політики Єва Антоненко впевнена, що статтю Путіна варто розглядати не як окремий матеріал, а в сукупності з попередніми подіями. І обмежувати його заяви виключно спрямованістю на російського споживача в рамках передвиборчою кампанією в Держдуму буде невірно.

У статті, за словами експерта, можна виділити такі основні посили:

1. Риторика офіційних осіб Росії по відношенню до української влади в цьому році змінилася кардинально. Якщо в 2014 році РФ визнала Порошенко легітимним президентом, то зараз Путін відмовляється від спілкування із Зеленським, розглядаючи його не як президента суверенної держави, а як пішака в геополітичній грі інших держав — США і частково Європи. Це вкрай негативний посил української влади, гірше якого може бути тільки повне офіційне невизнання перших осіб нашої держави.

2. Путін заявив, що "анти-Україна" Росія не стане, але Україна проти Росії використовувати не дозволить. Предпринимающие такі спроби, на його думку, зруйнують свою країну. А це однозначний посил і української влади, і країнам НАТО в цілому, що збільшує свою присутність на території України, і Великобританії зокрема, направила свій есмінець в територіальні води біля берегів Криму.

3. Частина України Путін називає "наші історичні території". Це також кардинальна зміна риторики: подібних заяв влада РФ на офіційному рівні раніше не допускала. Зараз же Путін робить упор на нібито штучності української держави, що на тлі невизнання Зеленського як самостійного лідера формує посил від РФ про нібито неспроможності нинішньої України навіть як географічного об'єкта.

"На думку Путіна, Радянський Союз штучно, шляхом проведення політики коренізації, закріпив на держрівні положення про трьох слов'янських народах. За його словами, саме СРСР з 1939 по 1954 рік приєднав до України безліч земель, "пограбувавши" таким чином Росію. І тому Путін вважає, що, анулюючи Договір 1922 року, республіки-засновники СРСР повинні повернутися в ті межі, в яких вони вступали в Союз. Ймовірно, цю заяву можна розглядати навіть як готовність приєднати до РФ та інші території України. Особливо з огляду на масову видачу російських паспортів жителям ОРДЛО ", — підкреслює Єва Антоненко.

З іншого боку, продовжує вона, прямих відсилань до подібного президент РФ не дає, заявляючи, що Росія зробила все, щоб зупинити братовбивство на Донбасі, а саме — допомогла укласти Мінські угоди. Це дуже важливий момент, який вказує, хто Путін офіційно не розглядає будь-якого іншого, в тому числі і військового, способу вирішення питання Донбасу.

4. Путін розділив поняття українців і української влади, полярізіруя їх: народ України назвав працьовитим і талановитим, а в тому, що Україна стала найбіднішою країною Європи, звинуватив українську владу. Також звинуватив її і в примусовому зміні національної ідентичності українців і назвав росіян і українців єдиним народом. І це можна розглядати як посил всім громадянам України, які на виборах в 2019 році голосували проти Порошенка — проти популяризації націоналізму і "армовіра".

"У сукупності з цим варто згадати спроби Росії сформувати" політичного російського ", який може проживати в будь-якій країні світу і мати будь-який громадянство. А також — спрощену систему отримання російського паспорта для всіх громадян України без відмови від першого громадянства, адже в РФ подвійне громадянство мати не заборонено, — підкреслює експерт. — Це — вже початок активної роботи "м'якої сили" і наміри збільшити кількість політично лояльних громадян за кордоном РФ. Тут варто згадати, що після "гарячої" Другої Світової почалася Холодна війна, яку часто називають Третьої Світової. В основному вона проходила в інформаційному просторі і полягала в боротьбі за уми. Саме залученість в ідеологію, культуру і т.д. допомагає сформувати позитивне ставлення до держави-джерела, а це — вже половина справи в сучасних війнах. Завдяки інтернету і доступності інформації навіть в разі блокування в нинішні часи робити це набагато простіше ".

Крім цього, зазначає Єва Антоненко, зараз неофіційно ходять чутки про те, що Росія планує створювати в Україні новий проросійський політичний проект, тобто, робота проводиться комплексно.

"Однак якихось кардинальних кроків щодо України з ініціативи РФ поки, швидше за все, чекати не варто, — вважає експерт. — Вони можливі хіба що в разі форс-мажорних обставин, відповідних подіям 2014 року ".

Нагадаємо, "Коментарі" розбиралися разом з експертами, чи може розмова президента США Джо Байдена і президента РФ Володимира Путна свідчити про початок реалізації якихось закулісних домовленостей.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини