Головна Новини Політика зовнішня політика Стало відомо, скільки вірмен уже полишили Нагірний Карабах
commentss НОВИНИ Всі новини

Стало відомо, скільки вірмен уже полишили Нагірний Карабах

Половина населення самопроголошеної республіки Арцах уже полишила Нагірний Карабах

28 вересня 2023, 16:59
Поділіться публікацією:

Понад половина 120-тисячного вірменського населення невизнаної Нагірно-Карабахської республіки залишили регіон і перебралися до Вірменії після того, як Азербайджан минулого тижня здобув швидку перемогу над сепаратистами в Карабаху. Про це повідомляють "Коментарі".

Стало відомо, скільки вірмен уже полишили Нагірний Карабах

Вірменія побоюється етнічних чисток

На даний момент вірменський кордон перетнули 65036 людей з Нагірного Карабаху, поінформував представник прем'єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна.

Водночас Держдепартамент США повідомив, що Вашингтон разом із союзниками та партнерами працює над створенням міжнародної моніторингової місії у Нагірному Карабаху після того, як цей сепаратистський регіон перейшов під контроль Азербайджану. При цьому представник Держдепу Метью Міллер заявив, що позиція Москви щодо цього питання "не була продуктивною".

Нагадаємо, що під час Першої карабахської війни Вірменія встановила контроль не лише над Нагірним Карабахом, а й прилеглими до нього районами Азербайджану. Під час війни вірменськими силами було скоєно військові злочини, а також вигнано азербайджанське та курдське населення. Спроби Азербайджану упродовж тридцяти років мирно врегулювати питання повернення цих територій до складу республіки ігнорувалися вірменською стороною. Під час Другої карабахської війни 2020 року, за підтримки Туреччини та підкресленого нейтралітету Москви, Азербайджану вдалося повернути контроль на частиною Карабаху та прилеглими до нього районами. Самопроголошена республіка Арцах виявилася поєднаною з Вірменією лише Лачинським коридором. Його, згідно з домовленостями сторін, мали контролювати введені в регіон російські миротворці. Під час одноденної вересневої військової операції Азербайджану Арцах де-факто капітулював, його збройні формування саморозпустилися, не отримавши підтримки Вірменії.

Керівництво Азербайджану заявило про готовність інтегрувати вірменське населення Карабаху до Азербайджану. Вірменське населення побоюється етнічних чисток. Про це також заявило керівництво Вірменії.

Тим часом, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг назвав цілі, за які воює Росія та Україна.

Залужний зустрівся з начальником Штабу оборони Британії.

А в Раді дали відповідь, від чого залежатиме посилення мобілізації.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини