Головна Новини Політика зовнішня політика Стало відомо, що могло стояти за атакою ХАМАС на Ізраїль
commentss НОВИНИ Всі новини

Стало відомо, що могло стояти за атакою ХАМАС на Ізраїль

За атакою ХАМАС могло стояти прагнення зірвати нормалізацію відносин Ізраїля з однією з впливових країн

7 жовтня 2023, 17:36 comments1524
Поділіться публікацією:

Однією з цілей атаки ХАМАС на Ізраїль могла бути спроба зірвати нормалізацію відносин між єврейською державою та Саудівською Аравією. Про це, як повідомляють "Коментарі", заявив український експерт з Близького Сходу та Ірану Ілля Куса.

Стало відомо, що могло стояти за атакою ХАМАС на Ізраїль

Зона конфлікта

На думку експерта, ХАМАС намагався зірвати процес нормалізації відносин між Ізраїлем та Саудівською Аравією, але тепер через загострення бойових дій Саудіди не зможуть відверто підтримати Ізраїль, оскільки основні симпатії "арабської вулиці" саме на боці палестинців. Бойові дії чи нова війна, як її називают в Ізраїлі, "поставлять на паузу нормалізацію відносин між цими країнами".

"Поки що війна йде між Газою та Ізраїлем, як завжди. Говорити про якусь війну апокаліптичних регіональних масштабів не можна. На Західному березі поки що неясно, чи буде повстання чи ні. "Хезболла" до війни не приєднувалася, як і угруповання Ірану у Сирії. Треба дивитись", — також зазначає Ілля Куса.

Варто зазначити, що МЗС Саудівської Аравії та Катару вже звинуватили Ізраїль у провокування поточного конфлікту. Зокрема, представники королівства наголосили на багаторічній відмові палестинцям у створенні власної держави.

"Королівство закликає до негайного припинення ескалації між двома сторонами, захисту цивільного населення і самоконтролю", — ідеться у заяві, поширеній міністерством закордонних справ королівства. — "Королівство нагадує про свої неодноразові попередження про небезпеку вибухової ситуації внаслідок триваючої окупації і позбавлення палестинського народу його законних прав".

Нагадаємо, офіційно Ер-Ріяд не має дипвідносин з Ізраїлем, однак 10 вересня 2023 року ізраїльські дипломати вперше офіційно відвідали Саудівську Аравію для участі у засіданні Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Тим часом, у Зеленського відреагували на події в Ізраїлі, нагадавши, через що все почалося.

Два союзники Росії офіційно оголосили про підтримку нападу ХАМАС на Ізраїль.

А експерти пояснили, чому саме зараз ХАМАС напав на Ізраїль.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини