Головна Новини Політика зовнішня політика США йдуть, «Талібан» залишається: яким буде майбутнє Афганістану
commentss НОВИНИ Всі новини

США йдуть, «Талібан» залишається: яким буде майбутнє Афганістану

Експерти спрогнозували, як може розвиватися внутрішня ситуація в Афганістані і як вона вплине на інші країни

7 липня 2021, 12:14
Поділіться публікацією:

Виведення військовослужбовців США та інших союзників з Афганістану триває. В той таки час представники "Талібану" повільно, але впевнено проводять захоплення нових територій, організовуючи переговори про мир з урядом країни. "Коментарі" звернулися за оцінкою ситуації до експертів. Фахівці пояснили, про що свідчить ситуація в Афганістані і як вона може розвиватися далі, в тому числі торкаючись зовнішніх гравців.

США йдуть, «Талібан» залишається: яким буде майбутнє Афганістану

"Талібан" обіцяє провести переговори щодо миру в Афганістані. Колаж: "Коментарі" / Д. Романюк

"Україні потрібно підтримувати діалог із будь-якою владою в Афганістані"

На думку політолога-міжнародника Георгія Кухалейшвілі, ситуація в Афганістані говорить про те, що без військової допомоги і присутності в країні американських військових та їхніх союзників уряду Ашрафа Гані в Кабулі навряд чи вдасться утримати владу.

"Імовірність велика, що якщо таліби і афганські чиновники ні про що не домовляться, то ісламісти продовжать наступальні операції — і зрештою захоплять владу в Афганістані, встановивши теократичну форму правління. Навіть якщо вони знайдуть якийсь компроміс, то "Талібан" з позиції сили наполягатиме на передачу йому ключових міністерських портфелів, в тому числі в силовому блоці", — прогнозує експерт.

Георгій Кухайлейшвілі вважає, що після відходу американців велику роль в політичних процесах Афганістану гратимуть регіональні гравці.

"Росія підтримує контакти з талібами та іншими сторонами конфлікту і зацікавлена в стабільності у цій країні, боротьбі з наркотрафіком. Туреччина розглядає узбецьку громаду Афганістану як частина Турана — ареалу проживання тюркомовних народів, де режим президента Реджепа Ердогана зацікавлений зміцнити свій політичний вплив. Крім того, турки мають контакти і серед талібів. "Талібан" вважає Туреччину братською країною і зацікавлений в дружніх відносинах", — пояснює Георгій Кухалейшвілі.

Експерт підкреслює, що Китай також зацікавлений у мирному Афганістані, адже розглядає країну як міст між Південною і Центральною Азією, хоче задіяти його у своїй інвестиційній та інфраструктурної ініціативи "Один пояс, один шлях".

Що стосується України, то для нас Афганістан — проблемна країна, зазначає політолог-міжнародник.

"Екс-президент Хамід Карзай у 2014 році визнав результати псевдореферендума в Криму, — нагадує Георгій Кухалейшвілі. — Не дивлячись на це, наші медики, сапери, інструктори продовжували всі ці роки брати участь у складі коаліції на чолі із США в Афганістані. Знаючи про цей негативний прецедент, Україні потрібно підтримувати діалог із будь-якою владою в Афганістані, домогтися підтримки територіальної цілісності нашої країни і не дозволити Росії випередити нас і нав'язати свій порядок".

"У ситуації, коли немає зовнішніх гравців, котрі стримували б атаки, як правило, виграє той, хто сильніший"

Політолог, конфліктолог Богдан Петренко впевнений: запевнення талібів в тому, що після виходу США з Афганістану вони поглиблять переговори з офіційним Кабулом — це лише спроба сформувати в самих американців переконання, що виведення військ — правильне рішення.

"Тобто, це тільки заяви, за якими навряд чи варто очікувати якихось конкретних дій. У ситуації, коли немає зовнішніх гравців, котрі стримували б атаки, як правило, виграє той, хто сильніший. Плюс додається деморалізація проурядових військ через виведення контингенту НАТО. Взяття талібами під контроль чергових районів Афганістану лише підтверджує, що вони якщо і будуть вести переговори, то тільки з позиції сили, з позиції ультиматумів. Та й взяття Кабула — це лише питання часу", — прогнозує конфліктолог.

Богдан Петренко акцентує, що в суспільстві, де є глибокий занепад — як соціальний, так і економічний, — досить часто підтримку отримують екстремісти та радикали. Тому не дивно, що в Афганістані таліби мають можливість різко розширити свій вплив (не тільки зброєю, а й переконаннями), як тільки будуть виведені з території зовнішні потужні гравці.

"Тому з виходом США та інших іноземних підрозділів з Афганістану в найближчій перспективі слід очікувати посилення "Талібану" і чергове захоплення ним влади в країні. У довгостроковій перспективі це несе ризики переходу від періоду внутрішніх збройних і терористичних конфліктів до терору власного населення. А після встановленого тотального контролю над власним населенням радикали часто тяжіють до того, щоб шукати ворогів та боротися з ними ззовні. Зокрема, вже є високі ризики для Таджикистану", — попереджає Богдан Петренко.

За словами експерта, це має ще одну складову — Таджикистан може звернутися за допомогою до РФ в рамках договору ОДКБ. І Росія виявиться в непростій ситуації: або відмовити, як Вірменії, — і тим самим поставити черговий раз під сумнів і ОДКБ, і військову міць РФ, або втягнутися в протистояння, якому немає логічного завершення.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, як експерти оцінюють шанси на те, що конфлікт на території Афганістану буде закінчений мирним чином. Деталі — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися, як на території цієї країни діють зараз війська НАТО.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини