Головна Новини Політика зовнішня політика Співпраця Китаю з Іраном: чим зближення країн може обернутися для США
commentss НОВИНИ Всі новини

Співпраця Китаю з Іраном: чим зближення країн може обернутися для США

Китай зміцнює своє стратегічне партнерство з Іраном в рамках геостратегії "Одного Поясу, Одного Шляху"

29 березня 2021, 15:59
Поділіться публікацією:

Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф і голова МЗС Китаю Ван Йі підписали в Тегерані угоду "Про політичну, стратегічну та економічну співпрацю". Що це означає в геополітичному сенсі? Як може (і чи може) завадити цьому союзу США? Розібратися в цих питаннях порталу "Коментарі" допомогли експерти.

Співпраця Китаю з Іраном: чим зближення країн може обернутися для США

Співпраця Китаю з Іраном: чим зближення країн може обернутися для США - фото з відкритих джерел

"США прагнуть обмежити і стримати експансію Китаю, однак в адміністрації Байдена не так багато можливостей це зробити"

Експерт із міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілія Куса вважає, що в геополітичному сенсі підписання такого документа означає, що Китай зміцнює своє стратегічне партнерство з Іраном в рамках своєї геостратегії "Одного Поясу, Одного Шляху".

"Іран є вкрай важливим для реалізації китайських логістичних та інфраструктурних проєктів, що пов'язують Південну і Східну Азію з Середземним морем через Суецький канал, Червоне море, Південний Кавказ і Туреччину. Це має величезне значення для виконання своїх завдань у вибудовуванні транспортних коридорів "Нового Шовкового шляху", сухопутна частина якого проходить через територію Ірану, а морська — через Аравійське і Червоне моря, а також Суецький канал і далі в Європу", — пояснює Ілія Куса .

Він зазначає, що США прагнуть обмежити і стримати експансію Китаю. Однак в адміністрації Байдена не так багато можливостей це зробити.

"Санкційний тиск на Іран навряд чи призведе до відмови співпрацювати з КНР. Більш того, саме санкції 2018-2021 рр. призвели до посилення впливу і позицій КНР на іранському ринку, з якого пішли європейські компанії. До того ж агресивне стримування Китаю в Ірані суперечить наміру адміністрації Байдена нормалізувати відносини з Тегераном і вийти з ним на стратегічний діалог. Тому навряд чи у США вийде завадити ірансько-китайському зближенню", — резюмує Ілія Куса.

"Ми є свідками становлення світової антиамериканської вісі Пекін-Тегеран-Москва"

Координатор напряму міжнародної політики Центру політичних досліджень "Доктрина" Денис Москалик вважає, що в геополітичному сенсі договір Китаю і Ірану — це прямий виклик США.

"Зірвати його США не можуть, оскільки вони самі знаходяться в стані протистояння з Китаєм за світове лідерство, — пояснює експерт. — По суті, зараз ситуація схожа на "холодну війну", коли, посварившись із СРСР або США, уряд міг просто піти "під крило" іншої наддержави, вибудовуючи з нею альтернативну систему взаємовідносин, незалежну від єдиного центру світової політики у Вашингтоні чи Москві".

На думку Дениса Москалика, ми є свідками становлення світової антиамериканської вісі Пекін-Тегеран-Москва.

"Ця вісь буде ворожою для США. Вона прямо підриватиме зовнішньополітичні зусилля Штатів і менше залежатиме від глобального центру світової політики, ніж це було в період останніх трьох десятиліть після перемоги США в Холодній війні із Радянським Союзом", — прогнозує експерт.

Раніше портал "Коментарі" розповідав, про що говорив Байден на пресконференції.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини