Головна Новини Політика зовнішня політика Спільне виробництво зброї Європи й України: які перспективи
commentss НОВИНИ Всі новини

Спільне виробництво зброї Європи й України: які перспективи

Експерти оцінили реалістичність ідеї глави Офісу Президента

3 лютого 2023, 09:10
Поділіться публікацією:

Щоб Україна перемогла Росію, Євросоюз має діяти на випередження. Зокрема, перезапустити свій оборонно-промисловий комплекс, залучивши українські підприємства. Про це глава Офісу президента Андрій Єрмак заявив на зустрічі з представниками Європарламенту. "Коментарі" звернулися до фахівців з проханням оцінити реалістичність пропозиції топ-чиновника. 

Спільне виробництво зброї Європи й України: які перспективи

Фото: Вікіпедія


На думку експерта з міжнародної економіки Олександра Шниркова, це хороша ідея. 


"У нас вже є заводи, які виробляють снаряди на території країн ЄС. Є українська військова технологія, яка дає можливість будувати такі підприємства. У нас є науковці, які мають відповідні розробки у військовій сфері. У нас є досвід: Україна була одним з головних експортерів зброї на світовий ринок", — каже фахівець.


Однак зараз в Україні розгортати подібне нераціонально. 

"Зараз створювати такі підприємства на території України важко і дуже витратно, — переконаний Шнирков. — Тому такі підприємства можна робити на території країн Європейського Союзу. Тут треба тільки мати дозвіл, оскільки мова йде про зброю, з використанням капіталу, технологій, кадрового потенціалу іншої країни, потрібне політичне рішення країн ЄС". 


Політолог Віталій Бала критикує владу за публічне озвучування таких ідей.


"Що робить неправильно влада — починає публічно вимагати або звинувачувати. У цьому випадку ми вказуємо, що мають робити країни. Такі речі, на мою думку, можуть обговорюватися тільки в кулуарах, публічно не слід. В кожній європейській країні є як прихильники допомоги Україні, так і опоненти. Останні можуть це використовувати для посилення своїх позицій", — прокоментував він. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини