Головна Новини Політика зовнішня політика Soft power: Україна увірвалася до ТОП-10 міжнародного рейтингу
commentss НОВИНИ Всі новини

Soft power: Україна увірвалася до ТОП-10 міжнародного рейтингу

На обкладинці підсумкового Monocle за 2022 рік - ТОП-5 країн, які зробили найбільший ривок торік щодо м’якіших аспектів дипломатичної гри

26 січня 2023, 23:01
Поділіться публікацією:

Світовий рейтинг країн по "м’якій силі" Monocle Soft Power Survey від авторитетного журналу Monocle визнав, що Україна увірвалась цього року в ТОП-10, пишуть "Коментарі". Рейтинг ранжує країни щодо вміння держав просувати себе у світі за допомоги культури, дипломатії та освіти.

Soft power: Україна увірвалася до ТОП-10 міжнародного рейтингу

Soft power. Обкладинка видання

На обкладинці підсумкового видання Monocle за 2022 рік — ТОП-5 країн, які зробили найбільший ривок минулого року — Україна посіла перше місце.

"Війна Росії в Україні перевернула давні уявлення про тонке мистецтво геополітичного впливу. Чи закінчився традиційний порядок дипломатії та культурного обміну? Як показує наше дослідження Soft Power Survey, це зовсім не так", пише головний редактор Ендрю Так.

Термін "м’яка сила"(Soft power) належить Джозефу Наю молодшому — американському політологу, колишньому декану Гарвардського інституту державного управління, ідеологу неолібералізму. За визначенням Ная, м'яка сила  описує можливості країни отримати бажане через добровільну участь, симпатію та привабливість на відміну від "твердої сили", тобто застосування примусових заходів або оплати.

Згідно цієї концепції, культура, репутація, образ країни — це частини "м’якої сили". Чим сильніше країна за цим рейтингом, тим простіше їй впливати на світову політику та економіку. І цей героїчний рік неймовірно просунув Україну вперед.

Загальний ТОП-10 у 2022/2023 роках виглядає так:  

 1. США

 2. Данія

 3. Франція

 4. Південна Корея

 5. Швейцарія

 6. Японія

 7. Німеччина

 8. Великобританія

 9. Італія

 10. Україна

"Ця несправедлива війна для України — не лише величезна трагедія, але й і ексклюзивна можливість перевизначатися та створити потужний фундамент для розвитку держави після війни. Це шанс вистрибнути в нову якість. Головне — скористатися ним", — пише видання.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що для українців означає соборність та свобода – як за рік ми переусвідомили ці поняття.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини