Головна Новини Політика зовнішня політика Скандальний контракт Угорщини з "Газпромом": що буде з транзитом газу в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Скандальний контракт Угорщини з "Газпромом": що буде з транзитом газу в Україні

За словами глави українського МЗС Дмитра Кулеби, Угорщина веде іншу гру, яка полягає в тому, щоб "паралельно досягати прогресу" і в стосунках з Україною, і в стосунках з Росією

28 вересня 2021, 11:48
Поділіться публікацією:

Угорщина підписала довгостроковий контракт з російською компанією "Газпром" на постачання газу в обхід України. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба обіцяє, що Україна відповість на цей удар.

Скандальний контракт Угорщини з "Газпромом": що буде з транзитом газу в Україні

Скандальний контракт Угорщини з "Газпромом": що буде з транзитом газу в Україні - фото з відкритих джерел

Видання "Коментарі" спробувало з'ясувати, що означає російсько-угорський контракт для України і чим наша держава може відповісти.

Диверсифікація маршрутів поставки газу — це, зокрема, питання енергетичної безпеки

Як повідомили в прес-службі "Оператор газотранспортної системи України", ОГТСУ готовий виконувати свої зобов'язання і забезпечувати транзит законтрактованих 25 млн кубометрів газу на добу в напрямку Угорщини.

"Угорщина десятиліттями отримувала газ майже виключно через Україну, і наша країна жодного разу не порушувала умов поставки газу, зарекомендувавши себе як надійний партнер, — зазначили в прес-службі. — Що стосується фізичних обсягів транзиту, то зараз ми бачимо, що угорський оператор продав потужності на вхід в Угорщину з боку України в розмірі близько 3 млн кубометрів на добу. Це дає всі підстави сумніватися у відповідності фізичних обсягів транзиту в напрямку Угорщини чинним контрактом. Проте, додаткові обсяги ще можуть в майбутньому докуповуватися на аукціонах на більш короткі періоди".

Представники ОГТСУ підкреслюють, що диверсифікація маршрутів постачання газу — це, зокрема, питання енергетичної безпеки. І сподіваються, що транзит газу по території України в напрямку Угорщини буде продовжений.

"Зараз існують численні випадки використання російського газу і обхідних газопроводів як політичних інструментів. Це призводить до збільшення вразливості європейських газових ринків, зловживанню домінуючим становищем, значного коливання цін тощо, — зазначають в ОГТСУ. — Що стосується забезпечення газом західних регіонів України, то ситуація з Угорщиною не вплине на безперебійність транспортування газу в даному напрямку".

Заяви міністра Кулеби виглядають наївно, особливо його обіцянки знайти відповідь на такі дії

"Історія про те, як Угорщина обійшла Україну, закуповуючи тепер транзит через" Турецький потік ", через Австрію, можливо, є сюрпризом для нинішнього українського МЗС. Але подібний результат передбачали багато хто, в першу чергу, західні експерти", — зазначає політтехнолог, директор компанії стратегічного консалтингу Berta Communications, магістр міжнародних відносин (King's College London 2004) Тарас Березовець.

За його словами, подібна поведінка Угорщини пояснює курсом, який давно обрав її прем'єр Віктор Орбан: відносини з ЄС і НАТО перебувають в одній площині, відносини з РФ — в інший.

"Угорщина завжди в ЄС перебувала в таборі країн, які виступали проти антиросійських санкцій, — нагадує експерт. — І зараз ми бачимо, як вона тихою сапою, користуючись, що великі гравці зайняті своїми проблемами (вибори, пандемія, військові конфлікти), домовляється окремо, сепаратно з Росією — отримувати газ в обхід України. Заяви міністра Кулеби виглядають наївно, особливо його обіцянки знайти якусь відповідь на такі дії. Мені просто цікаво, в чому полягатиме ця відповідь? У закритті українсько-угорського кордону? В обмеженнях щодо наших громадян, які паралельно мають громадянство Угорщини? Цей шантаж ніякого ефекту на офіційний Будапешт не справить".

Тарас Березовець упевнений: проблема глобально в тому, що США усунулися від ролі світового поліцейського, який стежить за поведінкою, в тому числі країн-союзників.

"А за Байдена відмова від зобов'язань Америки (і ситуація з "Північним потоком-2", і ситуація з Афганістаном) стала особливо очевидною, — зазначає експерт. — Подивившись на приклад Німеччини, яка з американської згоди зрадила українські інтереси (ПП-2), Угорщина вчинила так само. Адже якщо це можна зробити Німеччині, чому не можна Угорщині?"

Україні, за словами Тараса Березовця, потрібно готуватися до практично повного припинення транзиту російського газу через свою територію. Це неминучий наслідок тих змін, які відбуваються в США, в країнах ЄС останні півроку.

"Ми втратимо практично весь транзит. Можливо, нам залишиться тільки Польща, яка хоч і судиться з "Газпромом", але якщо будуть вигідні їй умови поставок через ПП-2, рано чи пізно віддасть перевагу йому. Ну, а всі загрози в бік західних союзників з боку України мають бути продумані, зважені. Слід розуміти наслідки, — акцентує експерт. — Та ж Угорщина вже показала, що може створити проблеми, довгий час блокуючи спільне засідання Комісії Україна-НАТО. Таку позицію Будапешта зміг зупинити свого часу тільки окрик з Вашингтона — від адміністрації Трампа. Чи буде зараз такий окрик на нинішні сепаратні дії Угорщини? Навряд чи..."

Раніше видання "Коментарі" писало, що Польща спробує зупинити запуск "Північного Потоку-2".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

28 вересня 2021, 11:47

Наші "патріоти" звикли звинувачувати весь світ у зраді, аби тільки не брати відповідальність на себе. Ніхто не бажає працювати з країною самозакоханих егоїстів де панує беззаконня, корупція, продажність, зневага до демократії та прав і свобод людей.


Новини