Головна Новини Політика зовнішня політика Скандал з виборами Байдена та справа Порошенка: про що розповів Луценко
commentss НОВИНИ Всі новини

Скандал з виборами Байдена та справа Порошенка: про що розповів Луценко

Україна знову опинилась в епіцентрі скандалу у зв’язку з розслідуванням втручання в вибори президента США у 2020 році та обшуками у адвоката Трампа Джуліані

30 травня 2021, 06:05 comments26827
Поділіться публікацією:

Головним "подразником" в США зараз є керівник Офісу президента України Володимира Зеленського Андрій Єрмак. Про це в ефірі ТК "Прямий" розповів генеральний прокурор України у 2016-2019 роках Юрій Луценко.

Скандал з виборами Байдена та справа Порошенка: про що розповів Луценко

Під час розгляду імпічменту 45-президенту США Дональду Трампу у свідченнях експосла США в Україні Марі Йованович та заступника помічника держсекретаря США Джорджа Кента, зроблених під присягою, ім’я Луценко згадувалось 230 разів, що майже вдвічі більше, ніж ім’я Трампа, підрахували американські ЗМІ.

В 2016 році функції боротьби з корупцією серед високопосадовців були передані Національному антикорупційному бюро України (НАБУ) та у генпрокурора цих повноважень вже не було, нагадав Луценко. Проте генпрокуратура могла конфісковувати активи, набуті злочинним шляхом за часів експрезидента України Віктора Януковича, зазначив він.

"Ми успішним шляхом разом з командою повернули Україні 1,5 млрд дол., з них третина — пів мільярда пішло на українську армію… Фірми, поєднані з цими 1,5 млрд дол., вивели ще 8 млрд дол. на територію США. Хедж-фонд Franklin Templeton прийняв 8 млрд дол. від мафії Януковича під 8% річних", — нагадав Луценко.

Після звернення до представника ФБР в американському посольстві та тодішнього посла Йованович з проханням хоча б накласти арешт на ці кошти від Луценка зажадали деталей справи. Ексгенпрокурор запевняє, що усі документи надав, а Йованович збрехала.

"Вона збрехала під присягою, коли сказала, що я їх не надав. В мене є документи з підписами, печатками, з усім про те, що ми надали їм розгорнуту інформацію. Після цього мене заблокували від будь-яких контактів з будь-якими представниками американської сторони — центральний ФБР, центральний Мін'юст, будь-які", — заявив Луценко.

На тлі цих подій йому запропонував зустрітися адвокат Дональда Трампа Руді Джуліані. Луценко запевняє, що вибори президента США його не цікавили, а головною метою було повернення 8 млрд дол. Він домовився з Джуліані про створення спільної слідчої групи щодо грошей Янукович. Ексгенпрокурор вкотре підтвердив, що Джуліані хотів розслідування справи енергетичної компанії Burisma, до складу ради директорів якої входив син головного конкурента Трампа Джо Байдена — Хантер Байден.

"Моя позиція була: на території України обидва Байдени не скоїли жодних правопорушень с точки зору українського закону. Якщо вони їх скоїли з точки зору американського, це їхня підслідність та їхнє питання, — зазначив Луценко.

Це дуже розлютило Джуліані, який зателефонував Луценко навесні 2018 року. Джуліані на підвищених тонах вимагав негайно відкрити кримінальну справу в України проти Хантера Байдена, проте Луценко не погодився.

"Після мого зняття [з посади генпрокурора України] Джуліані добивався того самого від Єрмака, який йому пообіцяв відкрити справу і головне — відкрив. На торішній конференції Зеленського саме це стало головним цвяхом міжнародної частини цієї пресконференції: "Ми відкрили справу по Порошенку та Байдену і розберемось з рештою з цим питанням". Я стояв біля "червоної лінії", але її не перейшов", — підсумував ексгенпрокурор.

На його думку, головним подразником в США у справі з втручанням в президентські вибори є глава Офісу президента України Володимира Зеленського Андрій Єрмак, який "веде свою політику". Раніше Луценко заявляв, що Йованович нібито було невигідне повернення Україні грошей Януковича через те, що хедж-фонд Franklin Templeton — був ключовим інвестором передвиборчої кампанії демократів.

За даними американських ЗМІ, Федеральна прокуратура Нью-Йорку розслідує причетність колишніх та чинних українських політиків до втручання у президентські вибори в США, на яких переміг Джо Байден. Прокурори вивчають поїздку адвоката 45-го президента США Дональда Трампа Рудольфа Джуліані до Євросоюзу у 2019 році. Тоді адвокат Трампа зустрічався з депутатом Верховної Ради України Андрієм Деркачем. Слідство також вивчає контакти Джуліані з українськими бізнесменами, та можливий лобізм їх інтересів у Білому домі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

сотник

30 травня 2021, 10:02

юрію... А що "тот" сказав неправильного ? Чому за 7 років війни в Україні вальцмани -гройсмани , разом із олігархами та луценками не побудували НІ ОДНОГО ПАТРОННОГО ЗАВОДУ !? Що будемо робити, коли у бувших республік СРСР та Варшавського блоку закінчаться радянські боєприпаси ? Чому не розслідувані вибухи на складах боєприпасів отим от луценком ? За що прокурору АТО Кулику , який за рік НАКРАВ НА ТРИ ЕЛІТНІ КВАРТИРИ У КИЇВІ ТА ДВА АВТО , луценко з вальцманом дали орден !? За те що й їм накрав та прикривав контрабанду через лінію фронту !? Чехі он розслідували вибухи на складах , а вони не воюють з РФ, а українські пінкєртони- МВС, СБУ , кулики , луценки -ні ! Чому олігархи за 7 років війни ЗБАГАТІЛИ, а український народ ЗБІДНІВ !? Знайди, скільки у Ахмєтова було у 2014 році ! Було близько 2 млрд.дол. а у березні цього року - 7,6 млрд.дол .Коломойський за прошлий рік збагатів на 1,8 млрд.дол. Значить українському народу війна, а олігархам мать родна !? Чому влада гройсманів-луценків-зеленських-венедиктових ( а це одна банда) не розірве дипломатичних відносин з РФ !? Тому що потрібно купувати у Путіна електроенергію, знищуючи український "Енергоатом" який дає українцям найдешевшу електроенергію !? Адже треба олігархат годувати кров'ю українців, підвищуючи кожні півроку тарифи і ціни , творячи тарифний геноцид ! Так що , юга, не треба, це ти путінсько-олігархичний холуй ! Честь маю, на відміну від тебе !

Сергій

30 травня 2021, 09:56

То Ермак агент Росії, чи впливова людина в генпрокуратурі США? Там впливають агенти Росії? пане Луценко, це ж тому в США відкриті на вас справи по втручанню в вибори на боці Джуліана і Трампа, бо США то Росія? Кинути пити не пробували?)))

Сергій

30 травня 2021, 09:53

???????Луценко?

Інженер

30 травня 2021, 09:48

Краще б він розповів як грошей накрав у народу України? Інша болтовня ворюг надоїла вже!

Олександ

30 травня 2021, 09:46

луценко улюблений фалоімітатор гаспадина парашенкіна і веся його шизомаячня це намагання приверути до себе увагу перед сконом можливо юйочка хоче захисту бо готовий всіх здати

Юрій

30 травня 2021, 08:49

тот, фєдот, да нє тот. Просто рашистський прихвостень.

Юрій

30 травня 2021, 08:47

євгеній, ти не геній, просто сепарський балабол.

Юрій

30 травня 2021, 08:42

Непрофесійний прокурор Луценко був єдиним справжнім прокурором в Україні.

тот

30 травня 2021, 08:40

Допоки в Україні будуть "проводити рехворми" єврейсько-олігархічні клани геноцидників української нації , - країна ніколи не стане розвинутою та демократичною ! Отакі луценки - нащадки перших секретарів обкомів КПРС , які ніколи не знали як живуть прості люди, є прямими ворогами українців, тому що їхні батьки, а потім і вони самі зневажали "колгоспне й пролєтарське бидло", а себе вважали "сіллю землі". Наразі вони лижуть дупи всім олігархам країни для того, щоби ті кинули і їм якийсь шматок із "барського столу" , бо хочуть мати "відповідний їх заслугам статус"... Вважаю, що ВСІХ нардепів за 30 років незалежності , ВСІХ Президентів, ВСІХ олігархів потрібно посадити на нари ДОВІЧНО ! Тому що , отримавши у 1991 році Україну, яка входила до першої десятки країн світу за економічним розвитком , ці гниди за 30 років практично знищили країну, вигнали десятки мільйонів українців батрачити за кордоном, кожного дня вбиваючи українців відсутністю медичної допомоги, відбираючи перспективу в українських дітей відсутністю доступу до сучасної освіти, знищуючи цілі галузі у національному господарстві ! Скільки літаків збудовано в Україні за останні 5 років !? НУЛЬ ! БАНДУ ГЕТЬ !

проктолог

30 травня 2021, 08:37

югик уже забыл как у шоколадного выпрашивал на коленях должность? Это есть в интернете.

Валерій

30 травня 2021, 08:32

Через що наші "слуги", як сьщгоднішні так і минулі не хочуть дійсного правосуддя. В першу чергу вийдуть на самих себе. А Луценко, порівнянні з іншими виглядає достойніше.

Roman

30 травня 2021, 08:09

Поважаю позицію Луценка: немає сенсу говорити неправду перед американською стороною.

Володимир

30 травня 2021, 08:06

Ґебельси пукіна в купі з шмаркліною мафіозною мішпухою аж дупами об стелю скачуть, щоб замулити мафіозні витівки "своїх" >і юдькі і падліка лазаренка і віті=хама і єрмака зі шмарклею... А ПРАВДА ВИЛАЗИТЬ і їм моторошно - час вже зашморги купляти

Anatolij

30 травня 2021, 08:03

Трепло гороховое !

алекс

30 травня 2021, 07:54

Любая власть срать хотела на простых людей. Вот почему и живем в нищете и будем жить так дальше. Позор!

Stas

30 травня 2021, 07:42

Луцушка хвалит порошка-за то,что хвалит он луцушку))

євгенія

30 травня 2021, 06:56

євгеній,

євгеній

30 травня 2021, 06:32

Надзвичайно дивні наші чинуші. Ну, по-перше, вони виглядають набагато розумнішими після того, як їх попруть з насиджених місць. Зокрема, ексгенпрокурори починають виносити звинувачення, а ексміністри нарешті висвітлюють ті питання, котрими мали б займатися, перебуваючи на своїх посадах. А ще, згадані ексчинуші стають в компаніях з представниками ЗМІ дуже патріотичними. Набагато більшими патріотами ніж були під час свого перебування при владі. У своїх намагання ощасливити українській народ ці особи стають мов би прообразами героїв про яких талановиті пісьменники писали і пишуть казки. Ну, типу античного героя Геракла, що здійснив 12 своїх подвигів.


Новини