Головна Новини Політика зовнішня політика Сі Цзіньпін не хоче зіпсованого свята: Путін може відкласти вторгнення в Україну
commentss НОВИНИ Всі новини

Сі Цзіньпін не хоче зіпсованого свята: Путін може відкласти вторгнення в Україну

Пекін витратив на підготовку до Олімпійських ігор мільярди доларів, тому влада країни не хоче, щоб напад на Україну зіпсував спортивну подію

23 січня 2022, 15:03 comments1063
Поділіться публікацією:

Лідер Комуністичної партії Китаю Сі Цзіньпін міг попросити президента РФ Володимира Путіна не нападати на Україну під час зимових Олімпійських ігор (відбудуться у Пекіні з 4 по 20 лютого, а зимові Паралімпійські ігри – з 4 по 13 березня). Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на свої джерела. Яка ймовірність, що таке прохання було (офіційно його, зрозуміло, спростовують)? Чи зросте загроза вторгнення після закінчення Олімпіади? Своїми роздумами в інтерв'ю порталу "Коментарі" поділилися експерти.

Сі Цзіньпін не хоче зіпсованого свята: Путін може відкласти вторгнення в Україну

Путін і Сі Цзіньпін. Фото з відкритих джерел

Інформаційне "вкидання" агентства Blumberg може використовуватися, щоб втягнути Пекін у протистояння між РФ і колективним Заходом

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченка, політолог Ганна Малкіна звертає увагу, що підготовка до зимових Олімпійських ігор дійсно проходить в умовах крайньої напруженості: дипломатичний бойкот ігор низкою країн, таких як США, Великобританія, Японія, загроза потужної хвилі пандемії, пов'язаної з новим штамом "Омікрон" і, звичайно ж, загострення протистояння Росії та Заходу та загрозою вторгнення російських військ в Україну.

Тому є ймовірність того, що китайський лідер міг неофіційно звернутися до Володимира Путіна з проханням відкласти військові дії до закінчення Олімпійських ігор. Тим більше з огляду на досить теплі відносини між двома лідерами та "глибокою задоволеністю розвитком відносин між КНР і Росією", про що Сі Цзіньпінь написав у вітальній новорічній телеграмі Путіну", – зазначає Ганна Малкіна.

Водночас, наголошує вона, такого прохання могло й не бути. А інформаційне "вкидання" агентства Blumberg використовується, наприклад, щоб втягнути Пекін у протистояння між Російською Федерацією та колективним Заходом.

"Щодо загрози вторгнення російських військ на територію України до або після Олімпійських ігор… У мене від самого початку було багато сумнівів щодо ймовірності такого вторгнення. Залишаються вони й досі. По-перше, спочатку інформація про можливе вторгнення надійшла з американського видання, вкрай здивувавши українську розвідку та РНБО. По-друге, Росія не зацікавлена у нових санкціях, які будуть введені проти неї після чергового порушення суверенітету та територіальної цілісності нашої країни. По-третє, Путін не зацікавлений у консолідації українського суспільства, яка різко зросте на тлі зовнішньої загрози. По-четверте, населення українських територій, які потенційно могли б підтримати Російську Федерацію у 2014-му, сьогодні до цього категорично не готове, бачачи, чим це обернулося для ОРДЛО. Список аргументів можна продовжувати", – каже Ганна Малкіна.

На її думку, Путін зацікавлений зовсім в іншому розвитку подій: проведенні виборів на ОРДЛО під диктування Кремля, вмонтуванні ОРДЛО до складу України на правах автономії, дестабілізації ситуації в українському суспільстві з метою приведення до влади проросійських політичних сил.

Інформація, яку наводить агентство Bloomberg, швидше за все, є достовірною

Політолог, експерт з питань російської агресії проти України Віктор Каспрук розмірковує так:

"Знаючи, у яку залежність зараз потрапив Путін від Китаю, ця інформація може стати витоком із дипломатичних кіл Москви. А той факт, що представник МЗС Російської Федерації Марія Захарова вже встигла написати у своєму Telegram-каналі спростування, поставивши під сумнів джерела агентства Bloomberg, говорить про те, що путінський режим дуже не хотів, щоб це стало відомо широкому світовому загалу. Тому Захарова так різко заперечує цю інформацію, заявляючи, що ця публікація не "фейк, а вже інформаційна спецоперація". Але якщо інформація є правдивою, то Україна отримує додатковий час для того, щоб краще підготуватися до ймовірного вторгнення Росії. А для Путіна ця публікація – зайва нагода відтягнути напад, а можливо і взагалі від нього зовсім відмовитися, не втрачаючи при цьому обличчя".

Хоча, зазначає експерт, Пекін міг безпосередньо і не просити Путіна про таке відстрочення вторгнення в Україну.

"Кремль так прагне бачити у Китаї свого союзника у протистоянні зі Сполученими Штатами, Європою та НАТО, що представникам КНР було досить лише натякнути про настрої Сі Цзіньпіна, щоб у РФ зрозуміли, що робити далі", – пояснює Віктор Каспрук.

Він наголошує, що Китай витратив на Олімпіаду мільярди доларів, а китайська пропагандистська машина вже готова сурмити про перемоги вітчизняного спорту. І навряд чи Пекін готовий дати перекреслити такий чудовий інформаційний посил новому вторгненню Росії в Україну.

"Можна також припустити, що якщо це фейк, то запущений він самою Москвою, – каже Віктор Каспрук. – Такий собі недорогий, але ефективний інформаційний інструмент, який виконує дві функції. Начебто з'являється підтвердження, що Росія поки що не нападатиме на Україну. І водночас – надсилається сигнал самому Пекіну у стилі: ми можемо вас послухати, але нам потрібна ваша допомога. До речі, ще 14 січня представник Міністерства закордонних справ Китаю заявив, що всі країни повинні дотримуватися традиційної резолюції ООН про Олімпійське перемир'я "за сім днів до початку Олімпійських ігор та сім днів після закінчення Паралімпійських ігор". Тож можна зробити висновок: інформація, яку наводить агентство Bloomberg, швидше за все, є достовірною. А якщо це так, то це дозволяє Путіну потроху відповзати. У цій ситуації для Москви стає головним не допустити того, щоб Росія виглядала такою, що програла колективному Заходу".

Читайте також на порталі "Коментарі"  у відкритому доступі з'явився список російських мільярдерів, яким загрожують санкції.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини