Головна Новини Політика зовнішня політика Сі Цзіньпін навряд чи приїде до Києва, - політолог
commentss НОВИНИ Всі новини

Сі Цзіньпін навряд чи приїде до Києва, - політолог

Чи є шанси відкритого діалогу України та Китаю у Києві – спрогнозував Фесенко

29 березня 2023, 19:29
Поділіться публікацією:

Україна відкрита для діалогу з Китаєм і за якийсь час цей діалог набуде більш конкретних форм. Просто Китай не квапиться, це його стиль, Китай грає в довгу, не поспішає, не біжить спринтерські дистанції. Україна свій хід зробила, тепер хід за Китаєм. Про в Телеефірі заявив політолог Володимир Фесенко, пишуть "Коментарі".

Сі Цзіньпін навряд чи приїде до Києва, - політолог

Наскільки реальним є візит лідера КНР Сі Цзіньпіна у Київ

Президент України Володимир Зеленський публічно запросив главу КНР Сі Цзіньпіна відвідати Україну. Надійшла і відповідь МЗС Китаю, в якому заявили про підтримку спілкування з українською стороною, а про можливу зустріч інформації немає.

“Це китайський стиль, акуратна, ввічлива відповідь. Китай не поспішає, Китай дуже обережний. Китай, на жаль, сприймає нинішню велику, криваву війну між Росією та Україною в контексті свого протистояння зі США. Це головна проблема”, — прокоментував Фесенко.

На думку політолога, Китай виступає в ролі миротворця і заявив свою позицію щодо врегулювання війни. Але позиція досить абстрактна й аморфна. Тим більше ні про які часові рамки мова не йде.

“Мені здається, поки що в Пекіні не готові до подальших дій. І дуже добре, що наш президент бере на себе ініціативу. Якраз тут проявляється суб’єктність України, суб’єктність зовнішньої політики України — ми не чекаємо, коли Китай зволить проявити якісь дії. Ми не збираємося прогинатися під Китай, під якісь умови Китаю. Але разом із цим президент Зеленський чітко заявляє — ми готові до діалогу з Китаєм. Китай сказав “а”, заявивши свою позицію, нехай абстрактний, але якийсь мирний план, якісь принципи врегулювання. Добре, тоді треба сказати “б”. Потрібні більш конкретні дії”, — каже він.

Фесенко уточнив, що все ж за якийсь час розпочнуться перемовини в онлайн-зустрічі. Сам Сі Цзіньпін навряд чи приїде до Києва.

"Я поки що це скептично сприймаю. Через особливі відносини з Москвою, через складні відносини з Вашингтоном, плюс питання безпеки. Звісно, у Москві навряд чи будуть стріляти по Києву, коли там буде Сі Цзіньпін, але з усім тим”, — висловився політолог.

Нагадаємо, "Коментарі" писали раніше, що президент Володимир Зеленський офіційно запросив главу Китаю Сі Цзіньпіна відвідати Україну.

Йшлося на порталі "Коментарі" і про те, що в Міністерстві закордонних справ Китаю заявили, що "позитивно оцінюють" пропозицію президента України.

Читайте також на сайті "Коментарі" – про що домовилися Росія та Китай – яку карту тепер розігруватиме "товариш Сі".

 

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини