Головна Новини Політика зовнішня політика Швейцарія не дозволила реекспорт зброї в Україну
commentss НОВИНИ Всі новини

Швейцарія не дозволила реекспорт зброї в Україну

Країна цінує свій нейтральний статус

7 березня 2023, 18:33
Поділіться публікацією:

Швейцарія не дозволила реекспорт зброї в Україну. Таке рішення верхньої палати парламенту, повідомляють "Коментарі".

Швейцарія не дозволила реекспорт зброї в Україну

Швейцарія надає перевагу нейтралітету

Так, Верхня палата парламенту Швейцарії відхилила клопотання представника лібералів Тьєррі Буркарт дозволити реекспорт зброї. Якби пропозицію схвалили, Україна могла б отримати озброєння швейцарського виробництва. Але 23 парламентарії проголосували проти цього, ще двоє утрималися і лише 18 виступили – за.

Наголошується, що парламентарі висловилися проти, бо бояться втратити нейтралітет та статус країни-посередника. Також вони вважають за краще приймати необхідні поправки до законодавства через парламентську ініціативу, а не через клопотання одного парламентаря.

На думку деяких учених, Швейцарія почала дотримуватися статусу нейтралітету вже після укладання мирного договору з Францією 29 листопада 1516, в якому було проголошено "вічний світ". Надалі швейцарська влада ухвалила низку рішень, що просунули країну на шляху до визначення свого нейтралітету. В 1713 році нейтралітет Швейцарії був визнаний Францією, Іспанією, Нідерландами та Англією, які уклали Утрехтський мир. Однак у 1803 році Швейцарія була змушена укласти з наполеонівською Францією договір про військовий союз, відповідно до якого країна зобов'язувалася надати свою територію для ведення воєнних дій, а також виставити військовий контингент для французької армії. На Віденському конгресі в 1815 був закріплений "вічний нейтралітет" Швейцарії. Остаточно нейтралітет було підтверджено і конкретизовано Гарантійним актом, підписаним у Парижі 20 листопада 1815 року Австрією, Великобританією, Португалією, Пруссією, Росією та Францією.

Нагадаємо, що Україна попросила у США касетні боєприпаси, Польща пообіцяла Україні передати ще 10 танків Leopard, а українські експерти обговорюють ймовірність нового російського ракетного удару.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини