Головна Новини Політика зовнішня політика Шмигаль заявив, що Україна хоче продовжити контракт на транзит російського газу: думка експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Шмигаль заявив, що Україна хоче продовжити контракт на транзит російського газу: думка експертів

Експерти проаналізували для порталу «Коментарі» цю заяву та шанси на продовження контракту.

22 листопада 2021, 00:29
Поділіться публікацією:

Україна хоче ще на 15 років продовжити контракт на транзит російського газу, який спливає 2024 року. Для нас це є ідеальним терміном, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль в інтерв'ю "Радіо Свобода". Експерти проаналізували для порталу "Коментарі" цю заяву та шанси на продовження контракту.

Шмигаль заявив, що Україна хоче продовжити контракт на транзит російського газу: думка експертів

Газова криза - фото з відкритих джерел


Фахівець із державної політики у паливно-енергетичному комплексі, доктор наук із держуправління, професор Геннадій Рябцев вважає, що висловлювання прем'єра про транзит під час нещодавнього інтерв'ю – це заяви ні про що. Розраховане насамперед на тих громадян України, які не розуміють, чому скоротився транзит російського газу через нашу країну.


"А основна причинна проста – європейські споживачі не хочуть одержувати газ через Україну. Саме тому обсяги транзиту зараз становлять не більше ніж 40 млрд кубометрів на рік", – пояснює Геннадій Рябцев.


За словами експерта, щоб змінити ситуацію, уряду слід було б заручитися гарантіями європейських енергетичних компаній про їхню готовність отримувати за українським маршрутом фіксовані обсяги газу протягом найближчих років.


"Якщо обсяг цих гарантій перевищить 40 млрд кубометрів – російська сторона погодиться на збільшення обсягів транзиту без жодних заперечень. Адже європейський ринок зараз є основним для Газпрому", – констатує експерт.


Політичний та економічний експерт Growford Institute Валерій Клочок вважає, що наміри прем'єра Шмигаля – цілком правильні та прагматичні.


"Таку ініціативу не можна не вітати, виходячи з необхідності заповнення ГТС та підземних сховищ технічним газом, отримання нехай і не надто великих, але важливих надходжень до державного бюджету від ціни за транзит і, звичайно ж (і це найголовніше), забезпечення енергетичного балансу країни для збереження енергетичної та національної безпеки країни", – пояснює експерт.


Хоча контракт терміном на 15 років виглядає, на його думку, дещо нереалістичним за умов запуску додаткових транзитних потужностей постачання російського газу до Європи.


"Я маю на увазі той самий "Північний потік-2". Хоча його сертифікація і складна, але вона відбудеться, і газ ним поставлятиметься до Європи", – прогнозує Валерій Клочок.


Він також нагадує, що до 2050 року Європа зобов'язалася повністю перейти на "зелену енергетику". Найбільші та багатші країни готові припинити спалювати вугілля для енергетичних потреб у 2030-х роках, бідніші (у тому числі й Україна) – у 2040-х. Цей фактор гратиме на руку і Україні, і Росії, зокрема, передбачає експерт.


Валерій Клочок зазначає: "Європа у найближчі 10-15 років може суттєво збільшити обсяг споживання газу (прогноз до 500 млрд. кубометрів). Але поряд з розвитком нових екологічних технологій енергопостачання, процес може у певний момент піти у зворотному напрямку. З огляду на сумарний обсяг транзитних потужностей та наміри Газпрому максимального експорту газу до Європи ми можемо розраховувати на такий контракт навіть без допомоги європейців. Але в такому разі слід відійти від політизації газових відносин України з Газпромом, суттєво модернізувати українську ГТС та зарекомендувати себе у Європі як надійного партнера. З усіма цими питаннями ми маємо серйозну проблему. Тому заяви Шмигаля – це поки що лише наміри. Але наміри, які можна і потрібно реалізовувати.


Нагадаємо, президенти України і Туреччини поспілкувалися по телефону, обговоривши ряд актуальних проблем безпеки, в тому числі — і енергетичної



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини