Головна Новини Політика зовнішня політика Сербія приготувалася до війни: в чому причина
commentss НОВИНИ Всі новини

Сербія приготувалася до війни: в чому причина

На Балканах можливий початок нової війни

26 травня 2023, 18:58 comments1325
Поділіться публікацією:

Через розгон демонстрацій сербів в Косові президент Олександр Вучич привів армію Сербію до стану найвищої готовності, розпочато її перекидання до косовських кордонів. Про це повідомляють "Коментарі".

Сербія приготувалася до війни: в чому причина

Президент Сербії

В частині Косова, де переважають серби, розпочалось спорудженні вуличних барикад для захисту адіміністративних будівель.

Міністр оборони Сербії Мілош Вучевич заявив, що ситуація в Косово та Метохії драматична і додав, що Пріштіна рухається у бік ескалації.

"Ми виконаємо наказ верховного головнокомандувача та зробимо те, що очікується від сербської армії. Я кажу сербам у Косові, щоб вони були спокійними, не піддавалися на провокації. Важливо зберігати спокій та одночасно захищати свої права та свободи", — додав Вучевич.

Косовські серби не допускали нових міськіх голів-албанців до виконання своїх обов'язків. Серби бойокотували ці вибори, бо  впевнені в їх незаконності. Мітінгарі збудували барикади, а косовська поліція почала розганяти сербів за допомогою сльозогінного газу.

Нагадаємо, що Сербія не визнає відокремлення Косова, хоч державність останнього визнана більшістю європейських країн та США. Загалом  незалежність Косово визнала 101 держава-член ООН. 

Внаслідок війни 1999 року між сербами та албанцями край перейшов під контроль ООН (хоча де-юре залишався автономією у складі Сербії). 17 лютого 2008 року парламент Косова проголосив незалежність краю в односторонньому порядку. Сербія досі не визнає незалежності Косова, через що країна не має остаточного визнання у світі. 2016 року підписано Угоду про асоціацію між Косовом та Європейським Союзом. Держава є потенційним кандидатом на вступ у ЄС (який вже подав заявку на членство).

Албанська більшість (92 %), що проживає в Косові, яка й вимагала незалежності, контролює всю територію краю, за винятком декількох громад, більшість в яких становлять серби.

Тим часом, рашисти заявили про початок "попередніх виборів" на окупованих територіях.

Україна відбила хімічну атаку росіян

А експерти розповіли, до чого призвели постійні розмови про контрнаступ



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини