Головна Новини Політика зовнішня політика Сербія приєдналася до Кримської платформи
commentss НОВИНИ Всі новини

Сербія приєдналася до Кримської платформи

Югославія, а потім Сербія тривалий час перебувала у союзницьких відносинах з Росією

23 серпня 2023, 18:49
Поділіться публікацією:

У Києві 23 серпня – напередодні Дня незалежності України – відкрився саміт Кримської платформи. Ця організація була створена з ініціативи України у 2021 році для обговорення на міжнародному рівні проблеми анексованого Криму. Про це повідомляють "Коментарі" із посиланням на "Радіо Свобода".

Сербія приєдналася до Кримської платформи

Крим - це Україна

У серпні 2021 року у Києві пройшов перший її саміт, у декларації якого її цілями було названо "мирне припинення тимчасової окупації" території Криму та "відновлення контролю України над цією територією у повній відповідності до міжнародного права". Цьогорічний саміт – третій за рахунком. Більшість його учасників, зокрема глави МЗС низки західних країн, беруть участь у режимі онлайн, проте деякі лідери, зокрема президент Литви Гітанас Науседа, прем'єр-міністр Молдови Дорін Речан та прем'єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо, а також президенти Португалії та Угорщини, приїхали до столиці України. Виступаючи на саміті, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголосив, що кількість учасників Кримської платформи збільшилася до 67.

Серед нових учасників – Об'єднані арабські емірати, Бахрейн та Сербія. Сербія, з одного боку, засуджує російську агресію, з іншого боку — відмовляється вводити проти Росії санкції. Днями президент Сербії Олександр Вучич зустрічався в Афінах із Володимиром Зеленським. Після зустрічі він заявив, що Сербія підтримує територіальну цілісність України.

У свою чергу, Україна залишається прихильником територіальної єдності Сербії. Так, вона, на відміну більшості західних країн, визнає Косово, яке проголосило свою незалежність від Белграда, частиною Сербії.

Тим часом, у Зеленського розкритикували "можливі фінали війни".

Україна отримає ще пускові установки NASAMS.

А РФ зробила велику помилку — за яким сценарієм буде звільнено Крим.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини