Головна Новини Політика зовнішня політика Сенат США хоче визнати Росію спонсором тероризму
commentss НОВИНИ Всі новини

Сенат США хоче визнати Росію спонсором тероризму

Сенат США вважає дії уряду Росії актами тероризму

11 травня 2022, 09:56
Поділіться публікацією:

Американські сенатори зареєстрували резолюцію, яка визнає Росію державою-спонсором тероризму. Як повідомляє "Голос Америки" , співавторами документа є представник Демократичної партії Річард Блументаль та республіканець Ліндсі Грем.

Сенат США хоче визнати Росію спонсором тероризму

Згідно з документом, Сенат вважає дії уряду Росії актами тероризму та закликає держсекретаря США визнати РФ державою, яка фінансує тероризм.

За словами Грема, визнання Росії державою-спонсором тероризму буде важливим моментом у законодавстві США. Він зазначив, що на сьогодні є лише чотири країни, які мають таке визнання: Куба, Сирія, Іран та Північна Корея.

"Ми намагаємося включити до цього списку Росію, щоб вона була п'ятою. Це компанія, з якою її (РФ) потрібно асоціювати. Це тоталітарні режими, і вони не несуть добра", — розповів під час презентації резолюції Ліндсі Грем.

Сенатор наголосив, що президент Російської федерації Володимир Путін протягом 20 років уникав відповідальності за свої злочини.

"Тому зараз настав час визнати його тим (терміном), що відповідає його діям. Він – терорист. І Росія – у руках держави-терориста, яким керує Путін”, – заявив політик.

У резолюції сенатори визначили низку підстав такого визначення. Серед яких:

- За вказівкою Путіна уряд РФ продовжує здійснювати акти міжнародного тероризму проти політичних опонентів та інших країн;

з 2014 року уряд РФ підтримує колаборантів, які мають причетність до насильства проти мирних громадян України на Донбасі;

РФ поширює терор у всьому світі через приватні військові мережі найманців, такі як приватна військова компанія (ЧВК) Вагнер;

у лютому 2022 року понад 400 російських найманців із ПВК Вагнер прибули до Києва за наказом Кремля вбити президента Володимира Зеленського та міністрів уряду України;

14 березня 2022 року чинний голова ОБСЄ Збігнєв Рау заявив, що дії уряду РФ в Україні проти мирного населення та цивільної інфраструктури є "державним тероризмом";

17 березня 2022 року президент Володимир Зеленський закликав світ визнати Росію державою-терористом;

27 квітня 2022 року Державний секретар Ентоні Блінкен заявив, що "безперечно, росіяни тероризують народ України";

за наказом Володимира Путіна Росія продовжує чинити військові злочини у Чечні, Грузії, Сирії, Україні, що призвело до величезної кількості смертей серед мирного населення, включаючи жінок та дітей;

російські військові вбили багато невинних громадян і намагалися сховати свої звірства у масових могилах по всій Україні.

Резолюцію планують додати до пакету законодавства щодо додаткової підтримки України.

За інформацією, опублікованою на сайті Держдепартаменту, "держави-спонсори тероризму" – це ті країни, які неодноразово надавали підтримку актам міжнародного тероризму та визначаються відповідно до трьох законів США: розділ 1754(c) закону про дозвіл на національну оборону, розділ 40 закону про контроль експорту зброї та розділ 620A закону про іноземну допомогу.

"Держави-спонсори тероризму" підпадають під чотири основні категорії санкцій: обмеження на іноземну допомогу від США, заборону на експорт та продаж оборонної продукції; контроль за експортом товарів подвійного використання, а також під різні фінансові та інші обмеження.

Крім цього, передбачаються додаткові санкції, що карають як людей, так і держави, які співпрацюють із країнами-спонсорами тероризму.

Раніше глава Національної розвідки США Авріл Хейнс заявила, що найближчими місяцями війна в Україні може стати "непередбачуванішою і ескалаційною".

При цьому, у США припускають, що Путін все ж таки зважиться на те, щоб оголосити військовий стан у РФ, оголосити загальну мобілізацію.







Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини