Головна Новини Політика зовнішня політика "Щоб потім боляче не було": Лукашенко погрожує Польщі
commentss НОВИНИ Всі новини

"Щоб потім боляче не було": Лукашенко погрожує Польщі

Глава Білорусі відкинув вимоги суміжних країн Балтії та Польщі про виведення вагнерівців з Білорусі, натомість сам висунув власні претензії

31 серпня 2023, 18:12
Поділіться публікацією:

Глава Білорусі Олександр Лукашенко заявив свій протест через вихід Польщі з Договору про звичайні збройні сили в Європі. Про це повідомляють "Коментарі". При цьому союзник Росії не поскупився на погрози на адресу своїх західних сусідів.

"Щоб потім боляче не було": Лукашенко погрожує Польщі

Олександр Лукашенко

— У квітні Варшава повідомила про рішення не виконувати договір про звичайні збройні сили в Європі щодо нашої країни, — заявив Лукашенко. — Це фактично останній юридично зобов'язуючий міжнародний акт у сфері контролю за озброєннями. А це вже небезпечний крок! І ми завжди повинні керівництво Польщі про це попереджати, щоби потім боляче не було.

На думку Лукашенка, на території Польщі та інших суміжних країн, зокрема України, також проходять підготовку учасники білоруської опозиції.

"Я вже не говорю про підготовку на їх території наших "утікачів" для здійснення військового перевороту в Білорусі. Знову ж таки хочу попередити, що в цьому плані ми ні з ким церемонитися не будемо", — заявив Лукашенко.

Крім того, у відповідь на вимогу Польщі про виведення вагнерівців із Білорусі Лукашенко вимагав, щоб Польщу, Литву та інші країни Балтії залишили всі "іноземні військовослужбовці".

Договір про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ) був підписаний 19 листопада 1990 року в Парижі повноважними представниками шістнадцяти держав-учасниць НАТО та шести держав-учасниць Організації Варшавського договору і набув чинності 9 листопада 1992 року. В основі ДЗЗСЄ лежала система кількісних обмежень на п'ять основних категорій звичайних озброєнь та техніки у звичайних збройних силах держав-учасниць у районі застосування Договору – бойові танки, бойові броньовані машини, артилерію, ударні вертольоти та бойові літаки.

13 липня 2007 року президент Росії Володимир Путін підписав Указ "Про призупинення Російською Федерацією дії Договору про звичайні збройні сили в Європі та пов'язані з ним міжнародні договори". 29 травня 2023 року Путін підписав закон про денонсацію Договору про звичайні збройні сили в Європі.

Тим часом, дві країни ЄС стали лідерами з купівлі зрідженого газу з Росії.

Майже половина школярів в окупації обрали українську мову.

А дослідники склали рейтинг найкращих міст для віддаленої роботи.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини