Головна Новини Політика зовнішня політика Що задумав Зеленський, замінивши низку послів: чому попрощався з найяскравішим із них – Мельником
commentss НОВИНИ Всі новини

Що задумав Зеленський, замінивши низку послів: чому попрощався з найяскравішим із них – Мельником

Експерти вважають, що у кадровій ротації президента непотрібно шукати "зраду"

10 липня 2022, 12:50 comments1054
Поділіться публікацією:

У суботу, 9 липня, президент України Володимир Зеленський звільнив низку українських послів – в Угорщині, Норвегії, Чехії; Індії, Непалі, Бангладеш, Шрі-Ланці та Мальдівах. А також посла у Німеччині Андрія Мельника, відомого низкою резонансних висловлювань. Сам Зеленський у вечірньому зверненні назвав таку ротацію звичайною дипломатичною практикою . Експерти проаналізували для видання "Коментарі" ротації.

Що задумав Зеленський, замінивши низку послів: чому попрощався з найяскравішим із них – Мельником

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

"Зради" немає, наша дипломатія зараз робить потужні кроки вперед

Науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, професор політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань розмірковує так:

"Це справді ротація. Практично всі названі посли на своїх посадах із 2016 року. А наш посол в Індії (Ігор Поліха) взагалі з 2005-го. Як правило, практика перебування на такій посаді – три роки. Ну чотири. А тут уже 6-7 років. Тож тут не слід шукати підводних течій".

У публічному просторі, продовжує професор, звісно, найбільше фігурував посол України у ФРН Андрій Мельник.

"У нього специфічний дипломатичний стиль – наступальний. І в деяких випадках він виходив за межі усталених принципів дипломатії. Тому що дозволяв собі досить жорсткі висловлювання на адресу керівництва Німеччини. Слід сказати, висловлювання справедливі. Адже ми пам'ятаємо, як німці досить довго "підтримували діалог" з Росією. І те, що Мельник говорив на адресу того самого президента Німеччини Штайнмайєра, який безпосередньо відповідав за "Північний потік-2", за політику умиротворення російського агресора – слушно. Але, як правило, дипломати собі такого не дозволяють, – зазначає Олексій Гарань. – Водночас треба розуміти, що Мельник звертався безпосередньо до німецької громадської думки, ЗМІ. І його позиція мала ефект".

Тож шукати "зраду" у цій ротації не варто, упевнений експерт. Тим часом є ключові країни, де досі немає українського посла, звертає увагу Олексій Гарань.

"Найбільш кричущий приклад – Китай. Там уже рік немає нашого посла. Що є неприпустимим, враховуючи значення Китаю в геополітичному сенсі загалом і для України зокрема. Особливо за нинішніх умов, за умов російської агресії, – вважає експерт. – Слід якнайшвидше заповнити цю прогалину, тим більше, що в Китаї звертають увагу на такі символічні моменти як відсутність посла".

У деяких випадках, зазначає Олексій Гарань, буває складно знайти заміну послові, бо є проблеми зі знанням мов.

"На жаль, нерідкі ситуації, коли український посол не знає мови країни, куди прямує. Але є, безперечно, позитивні приклади. Так, Любов Непоп, що йде з посади посла в Угорщині, досконало володіє мовою цієї країни. І це був плюс. Ігор Поліха, який двічі обіймав посаду посла в Індії, також знав мову країни перебування. Всім їм слід шукати адекватну заміну, – наголошує експерт. – Наша дипломатія зараз робить сильні кроки вперед. Сподіватимемося, що ситуація покращуватиметься".

Класична дипломатія за таких умов перестає працювати – Росії потрібно давати адекватну відповідь

Керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків, адвокат Михайло Дяденко нагадує, що згідно з положеннями закону про дипломатичну службу, термін довгострокового відрядження посла, як правило, становить 4 роки у країнах із звичайними кліматичними умовами та до трьох років – у країнах із важкими кліматичними умовами.

"Посли, яких звільнив президент, укладаються у цей ротаційний термін. А дехто й перевищив його, – роз'яснює експерт. – Є практика, якщо посол обростає потрібними зв'язками в країні перебування, демонструє ефективну роботу, його можуть залишити на другий термін. У поодиноких випадках, як правило, у східних чи азіатських країнах, де вкрай складно вибудовувати контакти (з огляду на специфічний менталітет), посол може перевищувати два терміни ротацій. Так що в цьому випадку все вкладається в дипломатичні межі. Хоч ще й залишаються посли, ротаційний термін яких минув. Значить, вони або цілком влаштовують президента, або їм поки що не підібрали заміну. Щодо Мельника (який уже два терміни, з грудня 2014-го, пробув на посаді посла в Німеччині), чиї досить різкі висловлювання нерідко критикувалися і в Україні, і за кордоном, його лінія поведінки – яскраве свідчення закінчення ери класичної дипломатії. І певною мірою це дійсно необхідно".

За словами Михайла Дяденка, якщо взяти класичну дипломатію зразка, наприклад, 20-річної давнини, як правило, простежувалася єдина лінія між керівництвом тієї чи іншої країни – та її дипломатичним корпусом.

"Але зараз, коли Росія влила мільярди доларів та євро у лобіювання своїх інтересів у політичних колах тієї ж Європи (у США теж намагається, але там особливих успіхів не має), вона підриває класичний політичний порядок зсередини. І класична дипломатія за таких умов перестає працювати, – наголошує експерт. – Необхідно давати адекватну відповідь. У результаті дипломати змушені намагатися впливати на політичний простір країни перебування. І це реалії, на які треба зважати".

У цьому сенсі Мельник своїми не зовсім дипломатичними заявами іноді підштовхував якісь рішення, які раніше гальмувалися у Німеччині. І тут важливий результат, упевнений Михайло Дяденко.

"Якщо раніше ФРН досить лояльно ставилася до Росії, то зараз ситуація змінилася, — пояснює він. – Як змінилася вона і щодо України – і щодо постачання нам озброєння, і щодо надання нам статусу кандидата в члени ЄС. Безперечно, ми хочемо від Німеччини більше. Але, на жаль, політичне структурування там сьогодні складне. І фактично не залишає місця для маневру у рамках класичної дипломатії. Дострокової ротації Мельника не було. Отже, президента все влаштовувало. Можливо, невдовзі ми побачимо нові дипломатичні ротації. Хоча в нинішній ситуації це, можливо, не завжди потрібно. Адже новим дипломатам доведеться налагоджувати зв'язки, а це потребує часу. Тоді як нам потрібні швидкі та ефективні рішення, у тому числі на дипломатичній ниві".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому Путін не зупиниться на півдні та Донбасі: які регіони – наступна мета.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини