Головна Новини Політика зовнішня політика Що задумав Лукашенко: експерти проаналізували небезпеку для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Що задумав Лукашенко: експерти проаналізували небезпеку для України

Закриття кордонів Білорусі свідчить про страх Лукашенко, вважають українські експерти

2 листопада 2020, 12:06 comments2379
Поділіться публікацією:

Посол України в Республіці Білорусь Ігор Кизим повідомив, що білоруські прикордонники не будуть впускати на територію країни громадян України, Польщі та Литви. За його словами, влада Білорусі продовжує вважати ці країни загрозою для держави. Однак, посол заявив, що не бачить об'єктивних причин даного рішення білоруського уряду.

Що задумав Лукашенко: експерти проаналізували небезпеку для України

"Київ повинен готувати кілька сценаріїв"

"Лукашенко, користуючись відкритою підтримкою Росії (при цьому Москва сьогодні явно не хоче втручатися безпосередньо), робить — і безсумнівно буде робити — все, щоб утриматися при владі, — підкреслює експерт-міжнародник, глава правління неурядової організації" Майдан закордонних справ" Олег Білоколос. — Заради цього він готовий піти на найрішучіші та навіть крайні заходи".

На думку експерта, одним з інструментів режиму для боротьби з опозицією і демонстрантами на вулицях білоруських міст є демонстративні акції залякування, які в ці дні бачить весь світ.

"Очевидно, план влади передбачає жорстке придушення протестів з розрахунком на те, що з настанням зимових холодів вони підуть на спад. Розрахунок, мабуть, робиться на проведення якоїсь конституційної реформи, що дозволить Лукашенко якоюсь мірою бути присутнім  у владі, — пояснює Олег Білоколос. — Правда, можливість втілення в життя цих, на перший погляд, хитрих планів, чинним режимом істотно ускладнюється. Адже значна частина населення Білорусі вже не може і, схоже, не зможе сприймати Лукашенка які легітимного главу держави. Швидше — як якусь темну і ворожу силу, яка заважає нормальному життю сьогодні і їх майбутнього — завтра. Відкрито кинувши озброєних людей проти мирних демонстрантів, він вже фактично делегітимізував себе і всередині країни, і за її межами".

Експерт упевнений, що в цій ситуації Києву слід здійснювати ретельний моніторинг розвитку подій в Білорусі, а також мати в наявності відповідні плани дій за кількома сценаріями.

"Лукашенко боїться зовнішнього впливу"

Політолог Максим Джигун акцентує, що в Білорусі, яка ніколи не була демократичною, останнім часом ситуації зі свободою слова, пересування, правом на протест і висловлювання свій політичної позиції — набагато ускладнилася.

"Закриття кордонів для іноземців свідчить, що Лукашенко боїться не тільки власних громадян, але і зовнішнього впливу на ситуацію в Білорусі. При цьому здійснює зручний для себе маневр. Мовляв, є загроза пандемії, загроза взагалі існування Білорусі. А тому треба об'єднатися, щоб дати відсіч всім проблемам, включаючи прозахідних активістів... Такий собі елемент гри для того, щоб мобілізувати залишки свого електорату", — пояснює політолог.

Максим Джигун вважає, що Лукашенко готовий на більш жорсткі заходи для придушення протестів. Особливо, якщо ті стануть не настільки мирними, як зараз.

"Існує загроза військового конфлікту"

"Мені здається, що за ці місяці Лукашенко втратив надію на народну підтримку. Мета — будь-якими методами утриматися при владі, — зазначає експерт. — Якщо протест перейде в силовий формат, він буде використовувати воєнізовані методи, як було у нас на київському Майдані. Загроза ситуації в тому, що вона може в будь-який момент перерости у військовий конфлікт. Ніхто вже не буде розбиратися, хто на чиєму боці. Це призведе до масових жертв. І потрібно зробити все, щоб цього уникнути ".

Одночасно, підкреслює Максим Джигун, білоруси обрали інший сценарію розвитку подій. Вони не демонструють готовності залучати силові важелі впливу на владу. Але навіть при цьому Лукашенко досить гостро реагує на те, що відбувається.

"Долю Білорусі зараз Лукашенко вирішує лише частково, — упевнений політолог. — Багатьма процесами керує Москва. Щоб утриматися при владі, Лукашенко потрібна лояльність з боку Путіна. Без його підтримки — бюрократичної, медійної, силової — Лукашенко не був би тим Лукашенко, яким є. І який сценарій буде розкручуватися в Білорусі — багато в чому вирішує Кремль".

Україні потрібно бути обережною у своїх дипломатичних висловлюваннях щодо ситуації в Білорусі, впевнений Максим Джигун.

"Для нас проєвропейський вектор розвитку, європейські цінності — базові. Тому ми повинні підтримувати метод неконфліктного (дипломатичного) вирішення ситуації в Білорусі. А також бути готовим підтримати креативний клас, бізнес, який захоче перебратися в Україну. Як ми підтримали тих же білоруських айтішників. Загалом, нам слід бути максимально дипломатичними, а також шукати можливі вигоди від ситуації", — резюмує експерт.

Як раніше повідомляв портал "Коментарі", українцям, полякам і литовцям заборонили в'їзд до Білорусі, тому, що, на думку Олександра Лукашенка, вони становлять загрозу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини