Головна Новини Політика зовнішня політика Що означає резолюція Європарламенту щодо санкцій проти Росії: пояснюють експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Що означає резолюція Європарламенту щодо санкцій проти Росії: пояснюють експерти

Чи зможе резолюція ЄС стати важелем тиску на Росію, у разі ескалації військового конфлікту з Україною, чи все ж таки європейці будуть більш обережні

17 грудня 2021, 15:50
Поділіться публікацією:

Європарламент на тлі посилення російської військової загрози проти України ухвалив резолюцію, згідно з якою будь-яка агресія Москви має обійтися їй у високу економічну та політичну ціну. А Bloomberg повідомляє, що адміністрація Джо Байдена підштовхує союзників щодо Євросоюзу до завершення широкого пакету санкцій проти російських банків та енергетичних компаній, які можуть бути запроваджені спільно зі США, якщо Кремль нападе на Україну. Експерти для порталу "Коментарі" розповіли, як оцінюють політику колективного Заходу у цій ситуації.

Що означає резолюція Європарламенту щодо санкцій проти Росії: пояснюють експерти

Європарламент ухвалив резолюцію щодо санкцій проти РФ, фото з відкритих джерел

Санкції лише підштовхують Білорусь до союзу з РФ, а Росію – до союзу із Китаєм

Експерт Українського інституту політики Валентин Гайдай нагадує, що резолюція Європарламенту має лише рекомендаційний характер. І на даний момент, на його думку, це лише теоретичні дії на випадок, знову ж таки, у теорії глобальної війни між Росією та Україною. Того найреальнішого вторгнення, про ймовірність якого останнім часом говорив пул експертів і в самій Україні, і в США, і в Британії.

"Насправді – ситуація стабільна. І у відносинах Києва та Москви, і на українсько-російському кордоні, і на Донбасі. Стабільна – у сенсі стабільно напружена, – наголошує експерт. – Але без явних погіршень чи покращень. Ми перманентно спостерігаємо маневри росіян (навчання чи передислокація військ). У нас такі ж вчення відбуваються, бойові стрілянини і таке інше. Поки що ми чуємо лише "якщо раптом Росія нападе". Насправді, є чимало пояснень, чому вона це не зробить. Чому це їй не вигідно? Думаю, що максимум – можлива ескалація на Донбасі".

Валентин Гайдай акцентує, що насправді санкції лише підштовхують Білорусь до тіснішого союзу з РФ (Союзна держава почала будуватися набагато швидше), а Росію – до тіснішого союзу з Китаєм.

"Замість тієї ж платіжної системи SWIFT, від якої країни Заходу пропонують відключити РФ у разі вторгнення в Україну, Росія та Китай створять щось своє. Чи це означає, що РФ лягає під Китай? Так, отже. Більша риба проковтне дрібнішу. Але це тільки посилить Китай. А чи треба це США, колективному Заходу, НАТО? Адже політика Штатів в останні десятиліття акцентована саме на стримуванні Китаю", – наголошує експерт.

Він не думає, що в найближчому майбутньому відбудуться якісь глобальні зміни в санкційній політиці Заходу щодо Росії. Як сумнівається, що сама РФ піде на відкриту війну з Україною.

Європейські держави зацікавлені у добрих відносинах з Росією

Координатор напряму міжнародної політики Центру політичних досліджень "Доктрина" Денис Москалик вважає резолюцію Європарламенту традиційною політикою заяв із метою створення умов для торгу під час переговорів.

"Як і раніше, серед країн ЄС, країн НАТО немає одностайності щодо Росії та санкцій. Його важко очікувати і надалі. Європейські держави реально сильніше зацікавлені у добрих відносинах із Росією, ніж ті самі Штати. З тих же економічних міркувань, через постачання газу та нафти. Тому вони й надалі задобрюватимуть Росію, уникаючи заходів, які можуть їй помітно нашкодити та зіпсувати відносини з Москвою", – прогнозує Денис Москалик.

Позиція ж США, за його словами, передбачає уникнення використання військової сили для стримування, і перевага тих самих санкцій. Ну а провідна роль у цьому питанні має допомогти Сполученим Штатам знову зміцнити свій авторитет як лідера вільного світу, резюмує експерт.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини