Головна Новини Політика зовнішня політика Що чекати Україні від награної дружби Китая та РФ: експерти поділилися прогнозом
commentss НОВИНИ Всі новини

Що чекати Україні від награної дружби Китая та РФ: експерти поділилися прогнозом

Переговори Путіна та Сі Цзіньпіна тривали майже три години

4 лютого 2022, 16:14
Поділіться публікацією:

У Китаї 4 лютого відбулися переговори президентів Російської Федерації Володимира Путіна та Китайської Народної Республіки (КНР) Сі Цзіньпіна. Які очікування за їхніми підсумками? Вище чи нижче стане загроза російського вторгнення в Україну та градус протистояння РФ із Заходом після цих переговорів? Видання "Коментарі" звернулось із цими питаннями до експертів.

Що чекати Україні від награної дружби Китая та РФ: експерти поділилися прогнозом

Сі Цзіньпін та Путін. Фото: сайт Кремля

Поїздка Путіна до Сі Цзіньпіна – це радше демонстрація намірів, аніж реальні плани "дружнього" злиття

Політтехнолог, експерт Центру протидії інформаційним агресіям "AM&PM" Олександр Курбан упевнений: сьогоднішня зустріч Путіна та Сі Цзіньпіна є важливою складовою нинішньої геополітичної кризи, яку у вкрай жорсткій формі протиставив Захід та РФ з українського питання.

"Власне, ця поїздка та зустріч з китайським лідером є певним демаршем Путіна у відповідь на категоричну відмову Заходу (насамперед – США), віддати Україну та відступити щодо планів НАТО в Європі. Таким чином, Кремль фактично ставить ультиматум Вашингтону – якщо російські інтереси не будуть враховані, то РФ стане партнером та союзником Китаю у геополітичному конфлікті з США. Безумовно, такий поворот сюжету може стати вкрай небажаним для Білого Дому, якщо не сказати певною мірою катастрофічним", – зазначає експерт.

Проте у цій ситуації не все так просто, вважає він. Незважаючи на деяку спільність геополітичних інтересів, Москва і Пекін мають цілу низку моментів, які можуть завадити такій співпраці.

"Ні Росія, ні Китай не вміють підтримувати реальні партнерські відносини. У разі тісного союзу з економічних, військових та політичних питань це будуть, образно кажучи, дружні задушливі обійми. Кожна сторона намагатиметься взяти гору та підпорядкувати партнера своїй волі. Більше шансів на перемогу в такій боротьбі, безперечно, у Китаю", – зазначає Олександр Курбан.

Він наголошує, що в абсолютній підтримці КНР російських претензій на гегемонію у Східній Європі сумніваються навіть російські експерти.

"Зокрема, російський політолог Сергій Марков вважає, що Китай, який так і не визнав Крим російським, так само вичікувано стоятиме осторонь конфліктних ситуацій між РФ і США, РФ і НАТО, РФ і ЄС. Китайсько-російське співробітництво в економічній сфері також може бути дуже складним процесом. Привабливі, на перший погляд, китайські інвестиції зазвичай закінчуються дефолтами для невеликих держав і потраплянням у фінансову залежність великих компаній", – пояснює експерт.

На його думку, геополітична стратегія Китаю "Один пояс — один шлях" свідчить про те, що шляхом реалізації масштабних інфраструктурних проектів Пекін має намір встановити контроль над ключовими країнами Євразійського простору. І партнерів (а за фактом – конкурентів в особі РФ) він поруч із собою не терпітиме.

"Таким чином, – резюмує Олександр Курбан, – поїздка Путіна до Сі Цзіньпіна – це радше демонстрація намірів, ніж реальні плани "дружнього" злиття, внаслідок якого Росія може втратити не лише геополітичну суб'єктність, а й у перспективі частину свого суверенітету. Китай вже давно, навіть на рівні шкільних підручників, представляє деякі російські регіони Сибіру як свої історично-внутрішні території".

КНР займає з приводу України та того ж Криму специфічну позицію

Політолог Андрій Окара наголошує, що зараз одна з головних тем російської активності у світовій політиці – переформатування загальносвітової системи безпеки. І вона, на думку Кремля, має враховувати інтереси РФ, її воєнно-стратегічний потенціал. І в російській політиці, зазначає експерт, колосальні надії покладаються на зустріч Путіна та Сі Цзіньпіна. На те, що Китай та Росія зможуть стати партнерами щодо такого переформатування.

"У РФ та КНР є частково схожі ситуації – з Україною та Тайванем, – каже Андрій Окара. – І один із мотивів США підтримувати Україну в протистоянні з РФ – не дати приводу КНР, якщо Захід дозволить Росії захопити Україну, подібним чином вчинити з Тайванем".

Також політолог звертає увагу, що у Китаю останніми місяцями збільшилася активність щодо України. Почали проводити деякі аналітичні заходи, конференції. Тобто українська тема зацікавила китайських зовнішньополітичних стратегів.

"КНР займає з приводу України та Криму специфічну позицію. З одного боку, Китай не солідарний із РФ, з іншого – так явно, як західні країни, її не засуджує. Але якщо раніше у Китаю була стратегія, скажімо так, мавпи, яка дивиться, як два тигри знищують один одного, то зараз він готовий сам стати активним учасником бою. Боротьба на геополітичному просторі", – пояснює Андрій Окара.

Він не виключає, що домовленості між Путіним та Сі Цзіньпіном будуть неприємні для України та Західного світу. Що зовнішньополітична позиція КНР може стати більш проросійською та антиукраїнською, ніж зараз.

"Раніше медіа повідомляли, що Сі Цзіньпін нібито попросив Путіна не затьмарювати Олімпіаду, не розпочинати бойові дії, поки вона проходить. Але після завершення Олімпійських ігор (20 лютого) розпочнуться Паралімпійські, які завершаться у середині березня. Тож, швидше за все, саме до цього терміну України та Заходу є час зробити все, щоби вторгнення не сталося", – констатує Андрій Окара.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Путін та Сі Цзіньпін при зустрічі не потиснули один одному руки.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини