Головна Новини Політика зовнішня політика Ще одна країна-ізгой визнала "ЛДНР": у що грає Росія, як може вчинити Іран
commentss НОВИНИ Всі новини

Ще одна країна-ізгой визнала "ЛДНР": у що грає Росія, як може вчинити Іран

Експерти пояснили, навіщо Росії визнання "незалежності" псевдо республік на території України

14 липня 2022, 11:50
Поділіться публікацією:

Слідом за Сирією, яка визнала так звані "ДНР" та "ЛНР" наприкінці червня, це 13 липня зробила Північна Корея (КНДР). На чому наголосив у вечірньому зверненні президент України Володимир Зеленський. Схоже, не за горами визнання псевдореспублік з боку Ірану, куди з візитом збирається російський диктатор Володимир Путін. Про що говорять такі дії прихильників Росії?

Ще одна країна-ізгой визнала "ЛДНР": у що грає Росія, як може вчинити Іран

фото Reuters

Боятися таких "визнань" не варто

Професор соціології Павло Федорченко-Кутуєв вважає, що формується якась "вісь зла", що складається із держав-ізгоїв.

"Вони не бажають жити за правилами цивілізованого людства, є ізольованими від світу. Причому з власної вини. Що Північна Корея – це спадкова диктатура, що Сирія. Іран – це теократія із дуже агресивною зовнішньою політикою. Тепер у цьому клубі і Росія. І немає нічого дивного в тому, що вони (поки що без Ірану) визнали терористичні утворення, створені РФ на окупованих територіях українського Донбасу", – зазначає соціолог.

За його словами, ми маємо діяти дипломатично, політично. Українське МЗС, наприклад, уже заявило про розірвання дипвідносин спершу з Сирією, а тепер і з Північною Кореєю.

"Слід звертати на ситуацію увагу наших союзників. Які, втім, самі бачать, хто є хто. При цьому переоцінювати та боятися таких "визнань" не варто, – вважає Павло Кутуєв. – По суті, держави-ізгої за "похльобку" з російського столу заявляють про визнання фейкових республік".

Позиція Ірану в рази незалежніша від сирійської чи північнокорейської

На думку політолога, соціолога Володимира Волі, Північна Корея визнала лднрію, тому що має якийсь борг перед РФ, деякі домовленості з Кремлем.

"І КНДР, як і сирійський режим Асада, куди більш залежна від Росії, ніж той самий Іран, що на таке визнання на даний час не пішов. Як найбільша країна-ізгой, за допомогою такого визнання Північна Корея ще й намагається продемонструвати свою значущість", – пояснює політолог.

Він наголошує, що таке визнання жодним чином не вплине на статус т.зв. "ДНР" та "ЛНР" у світі. Проте північнокорейська комуністична пропаганда підноситиме це своїм жителям як якийсь видатний удар по США та Заходу.

"Що стосується Ірану, то питання визнання офіційним Тегераном донбаських псевдореспублік залишається відкритим, – вважає Володимир Воля. – Позиція цієї країни в рази незалежніша від сирійської чи північнокорейської. Іран має свою зовнішню політику, яка відрізняється високим ступенем різноспрямованості та маневреності. Іран грає сам за себе. Він не є сателітом чи союзником Росії. Хоч і має збіги в баченні з окремих питань. Повномасштабного союзництва з Росією, яке б зобов'язувало Іран визнати т.зв. "ДНР" та "ЛНР" не існує. До речі, 2 березня, під час голосування за резолюцію Генасамблеї ООН, яка вимагає від РФ припинити війну та вивести війська з усієї міжнародної визнаної території України, Іран утримався. Як Китай, як і Індія. Тобто зберіг нейтралітет".

Як повідомляв портал, у РФ розглядають два варіанти, як діяти на фронті, серед них і "жести доброї волі".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини